• 瀏覽: 3,864
  • 回覆: 61
+2
引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2020-7-25 08:51 AM 發表

下? 聽講大陸有D 地方因為肺炎冇工做冇野食, 政府又晤比錢, 成班人求乞
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=191182632333305&id=107258270725742

你好似連大陸點樣都晤了解, 因為自卑所以將大陸幻想成烏托邦, 其實就係屎國一個 ,
D 錢用黎比外國都晤比自己人民:smile_3 ...
冇人會幻想大陸係烏托邦
相反
係你幻想大陸係地獄國

睇見啲台🐸留言真可憐,就嚟畀老美推去做砲灰仲on99咁!😔

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-7-25 09:29 AM 發表

又係信數據, 指數,排名
😄😄😄
中國的國家福利其實唔差
詳細我唔敢講
但最少深圳廣州六十歲以上免費搭交通工具
晤信數據, 憑空想像
美國有D 城市都有免費搭交通工具,
不過同大陸一樣老人乜7 都冇, 醫療要比$$, 養老金晤夠生活

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2020-7-25 10:00 AM 發表

晤信數據, 憑空想像
不過同大陸一樣老人乜7 都冇, 醫療要比$$, 養老金晤夠生活
唔使憑空想像
真正在大陸生活過就知

南波灣才憑空想像大陸是人間地獄

引用:
原帖由 我屋企做乜 於 2020-7-23 03:38 AM 發表
https://www.scmp.com/comment/opinion/article/3093810/maths-behind-britains-huawei-u-turn-and-pivot-indo-pacific
英美日嘅新聞。
帖題:80年代嘅日本最終係由於美國嘅制裁或其鎖國政策而破局?兩者皆然。
美國對中國係冇例外的而中國能否憑藉其倍化於日本嘅內需而得到不壹樣嘅對抗 ...
明明link係講英國,唔明你點解連結到日本
但既然你要講日本就講日本吧...
中日完全不一樣的!
軍事+政治上,日本畀美國揀住條J,完全冇可能反抗
中國軍事上完全獨立於美國,政治上亦係安理會五常,發展中國家既領頭羊
經濟上,日本極度依賴外需,製造業規模最多也只有美國60%左右
中國2019製造業產值已經超過美日德之和
當然,美國GDP比中國高得多,但高在乜野地方呢? 律師費、醫療費、荷里活廸廸尼...

講返英國,作為五隻屎眼之一,禁華為可以話係必然選擇,佢扭扭擰擰咁耐先令人意外
至於英國未來既經濟就唔使唸啦,一切唱好都係漠視現實
首先係英國脫歐,作為歐洲金融中心地位必然逐步削弱
其次係美國民粹主義,美國優先枝大旗會長期存在,就算願意益英國亦會非常有限
最後係破壞中國友誼,中國作為過去十幾年全球經濟增長火車頭,未來幾十年都會繼續發展,失去中國等於失去未來
不過英國也只能係咁,本身40%經濟與美國相關,對美國威脅完全冇抵抗力
以上都唔係最慘...
而係隨住經濟同國際地位雙雙仆街,「英倫三島」回復「三島」原狀亦係大概率事件
唔止UK,連GB亦不復存在!

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-7-25 08:08 AM 發表

咁請解釋廣場協議的前世今生🤔🤔
廣場協議你用「前世今生」?唔怪得要求解釋。我或冇跟貼時事(官方嘅劉鶴)……不過廿個人嘅公司同兩個人嘅公司喺銀行家面前會有唔同現象吧?

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-25 10:57 AM 發表

明明link係講英國,唔明你點解連結到日本
但既然你要講日本就講日本吧...
中日完全不一樣的!
軍事+政治上,日本畀美國揀住條J,完全冇可能反抗
中國軍事上完全獨立於美國,政治上亦係安理會五常,發展中國家既領頭羊
經濟上,日本極度依賴外需,製造業規模最多也只有美國60%左右
中國2019製造業產值已經超過美日德之和
當然,美國GDP比中國高得多,但高在乜野地方呢? 律師費、 ...
英尋日援助5G啊。其他嘢冇睇喇!睇法有相同意見。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-7-25 10:42 AM 發表

唔使憑空想像
真正在大陸生活過就知

南波灣才憑空想像大陸是人間地獄
咩叫大陸生活?
深圳呢D一線有錢政府重視科技城市生活 同 個D 空氣污染嚴重窮廢城市係兩回事,
佢地盡曬力谷既一線城市都係不外如是, 只係唔係差到地獄, 但都唔係好得去邊
香港更加唔係拒地既一線城市
D 數據點解你覺得反映唔到你眼見既野, 會唔會因為你係5毛 定係你見既等如好似大陸人去北韓觀光遊,

當年美國國盛 ,歐洲富強 緊係 可以鎖死日本

今日歐洲死死下, 美國走下坡, 緊係想阿爺另一個日本, 不過唔容易, 你歐美一齊食樹皮 咪試下囉

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2020-7-24 08:00 AM 發表
美國當然對外醜惡, 因為共匪將所有醜惡對付自己人民

引用:
原帖由 我屋企做乜 於 2020-7-23 03:38 發表
https://www.scmp.com/comment/opi ... -pivot-indo-pacific

英美日嘅新聞。

帖題:80年代嘅日本最終係由於美國嘅制裁或其鎖國政策而破局?兩者皆然。

美國對中國係冇例外的而中國能否憑藉其倍化於日本嘅內需而得到不壹樣嘅對抗 ...
中國又點只一招?美國等收皮啦!

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2020-7-25 10:00 發表

晤信數據, 憑空想像
白痴夾懵西。

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2020-7-26 05:56 PM 發表

咩叫大陸生活?
深圳呢D一線有錢政府重視科技城市生活 同 個D 空氣污染嚴重窮廢城市係兩回事,
佢地盡曬力谷既一線城市都係不外如是, 只係唔係差到地獄, 但都唔係好得去邊
香港更加唔係拒地既一線城市
D 數據點解你覺得反映唔到你眼見既野, 會唔會因為你係5毛 定係你見既等如好似大陸人去北韓觀光遊, ...
在大陸可以自由活動架
你以為去大陸好似去北韓咁
要指定導遊去指定景點呀

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-7-23 10:15 AM 發表
多謝日本做了教材🙏🙏
還有蘇聯

引用:
原帖由 星風月霧 於 2020-7-26 09:18 PM 發表

還有蘇聯
老大哥家門不幸🤔🤔

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]