• 瀏覽: 3,895
  • 回覆: 61
+2
引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2020-7-24 11:54 AM 發表

深圳D 富商進步, 錢搵多左, 因為全國科技發展靠深圳詐,
北韓咁衰, 北韓人做反啦, 食慣屎當然晤知食屎慘啦, 傻人
食慣屎唔知食屎慘? 咁你會唔會食屎先? 正常人一啖都唔會食啦, 人哋唔係食慣, 係無得選擇呀, 講慘? 係大陸就算係窮都未至於要食屎, 講慘,全世界大把國家慘過大陸多多聲啦, 你睇多d呢個世界啦

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-7-24 08:16 AM 發表

哈日👍👍
牽強咗吧?我讚緊日本?我諗起啲惹笑片段咋!呢……嗰啲踩單車騷擾隔離而炒車啊。

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-24 12:59 PM 發表

點解唔用個    偷  字啊?
因為得你偷空而唔係我。

引用:
原帖由 我屋企做乜 於 2020-7-24 11:37 PM 發表

牽強咗吧?我讚緊日本?我諗起啲惹笑片段咋!呢……嗰啲踩單車騷擾隔離而炒車啊。
咁架日是否做了教學?當年每各用鋼鋁玩老強,今日我們不可能犯重複的錯?🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-7-24 11:48 PM 發表

咁架日是否做了教學?當年每各用鋼鋁玩老強,今日我們不可能犯重複的錯?🤔🤔
當年「每各用鋼鋁」玩老強?括住嘅真係聞所未聞……歷史從來都係前車可鑑。

當年日本乃戰敗國要拼經濟,唯有肉隨針板上比老美欺凌先有出口市場有啖苦飯,今日中國內需十四億人佔世界兩成,另加三十年改革開放學(偷)技術,供應鏈完善及工業生產能力令外資工廠徹資非常困難。美國只係三億人市場就算美企都係面向全球,會因為三億人市場放棄六十七億人?? 中南美一直為美國後花園,但同美國佬玩越玩越窮因為匯率同經濟都比美國打到死哂同奴隸無分別,所以中國破局必為中南美。

引用:
原帖由 我屋企做乜 於 2020-7-24 11:53 PM 發表

當年「每各用鋼鋁」玩老強?括住嘅真係聞所未聞……歷史從來都係前車可鑑。
大家所在時空不同很難討論😱😱

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-7-25 07:56 AM 發表

大家所在時空不同很難討論😱😱
劃時代嘅人事物有不少……你喺邊屆政府官員所處理嘅時空?

引用:
原帖由 我屋企做乜 於 2020-7-25 08:04 AM 發表

劃時代嘅人事物有不少……你喺邊屆政府官員所處理嘅時空?
咁請解釋廣場協議的前世今生🤔🤔

引用:
原帖由 andy14011982 於 2020-7-24 12:08 PM 發表

食慣屎唔知食屎慘? 咁你會唔會食屎先? 正常人一啖都唔會食啦, 人哋唔係食慣, 係無得選擇呀, 講慘? 係大陸就算係窮都未至於要食屎, 講慘,全世界大把國家慘過大陸多多聲啦, 你睇多d呢個世界啦 ...
下? 聽講大陸有D 地方因為肺炎冇工做冇野食, 政府又晤比錢, 成班人求乞
https://m.facebook.com/story.php ... ;id=107258270725742

你好似連大陸點樣都晤了解, 因為自卑所以將大陸幻想成烏托邦, 其實就係屎國一個 ,
D 錢用黎比外國都晤比自己人民

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-7-24 11:50 AM 發表

成日話中國抄襲別人
點解在' 民主” 呢樣野
卻又要千方百計要揾抄襲對象呢?

點解美國以至全世界又唔抄北歐呢?
參考北歐都晤識參考就抄罷啦, 反正呢個黨都係跟主歐美走,
搵$$, 霸權學完就學埋人地民生, 反正你國民生水平咁廢

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2020-7-25 08:56 AM 發表

參考北歐都晤識參考就抄罷啦, 反正呢個黨都係跟主歐美走,
搵$$, 霸權學完就學埋人地民生, 反正你國民生水平咁廢
人地幾多人口
中國幾多人口呀

全世界都學到北歐既咩
點解最近既歐洲都唔抄/ 抄唔到呀

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-7-25 09:08 AM 發表

人地幾多人口
中國幾多人口呀

全世界都學到北歐既咩
點解最近既歐洲都唔抄/ 抄唔到呀
你中國幾多$$, 人地北歐幾多國庫?
你國用係社會人民福利百分比連墨西哥都不如! 但去到外面就扮大豪客, 亂FING錢

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2020-7-25 09:22 AM 發表

你中國幾多$$, 人地北歐幾多國庫?
你國用係社會人民福利百分比連墨西哥都不如! 但去到外面就扮大豪客, 亂FING錢
又係信數據, 指數,排名
😄😄😄
中國的國家福利其實唔差
詳細我唔敢講
但最少深圳廣州六十歲以上免費搭交通工具

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]