• 瀏覽: 14,207
  • 回覆: 203
英國政府周三(22日)宣布,明年1月起,合符申請英國國民(海外)護照(BNO)資格的港人可申請特別簽證,留英最多5年,之...

英國政府周三(22日)宣布,明年1月起,合符申請英國國民(海外)護照(BNO)資格的港人可申請特別簽證,留英最多5年,之後可申請居留權。當局亦會使用酌情權,讓擁有申請BNO資格港人在1997年後出生的子女,申請這個特別簽證。

當局表示,持簽證人士可在英國讀書或工作,財政上能自給自足;簽證會分兩期,首期為30個月,之後需要續期,有效期同為30個月。特別簽證持有人在留英的5年期間,在其中12個月內最多可離開英國180日。英國政府指,香港目前有約290萬人合符申請BNO資格。

--------------------------------

香港BNO 持有人,其實如果英國批左個特別簽證,之後再同香港申請取消中國國籍的話,原則上同你最關係最密切嘅國家要接收你,如果成事,5年都唔駛你就可以長居英國喇。
當然,香港有簽署國際公約,唔會隨便取消市民國籍,以免做成難民。
但既然有英國話會接收喇,有可能係唔會抵觸公約,香港政府可以考慮。

利申:有過期BNO ﹐但完全冇諗住離開香港,只係想唔鍾意香港又覺得受罪嘅人快快走,無謂大家辛苦。
大家覺得呢個方法可行嗎?

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aean ... 0722_00912_001.html

記得帶夠糧餉去振興英國經濟呀5年後批唔批另一會事嚟

引用:
原帖由 sing9304 於 2020-7-22 08:44 PM 發表
英國政府周三(22日)宣布,明年1月起,合符申請英國國民(海外)護照(BNO)資格的港人可申請特別簽證,留英最多5年,之...

英國政府周三(22日)宣布,明年1月起,合符申請英國國民(海外)護照(BNO)資格的港人可申請特別簽證,留英最多5年,之後可申請居留權。當局亦會使用酌情權,讓擁有申請BNO資格港人在1997年後出生的子女,申請這個特別簽證。

當局表示,持簽證人士可在英國讀書 ...
只要中國政府嚴格執行國籍法, 即係唔可以雙重國籍包括香港華人, 立即解決問題, 長時間離港的人返香港要申報是否有外國籍, 謊報係刑事罪最少坐3碌.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-7-22 09:08 PM 發表

只要中國政府嚴格執行國籍法, 即係唔可以雙重國籍包括香港華人, 立即解決問題, 長時間離港的人返香港要申報是否有外國籍, 謊報係刑事罪最少坐3碌. ...
香港係可以接受雙重國籍。
只係雙重國籍港人在中華地區沒有別國領事保護權。

應該要同時取消中國藉 咪俾佢地搲福利

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-7-22 09:17 PM 發表
憑邊條法例?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-7-22 09:08 PM 發表

只要中國政府嚴格執行國籍法, 即係唔可以雙重國籍包括香港華人, 立即解決問題, 長時間離港的人返香港要申報是否有外國籍, 謊報係刑事罪最少坐3碌. ...
你係咪搞港獨?香港本身唔係國籍,只係居民身份。

你個偶像陶輝,江樂士一樣英國籍,香港居民,有乜問題?

香港無權立法禁止雙重國籍,就算有呢條法例,人地最多唔要中國籍,香港居民身份一樣不變,就做第二個陶輝,你吹嗎?

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-7-22 09:17 PM 發表
非中國籍嘅香港居民一樣有福利。

非香港居民嘅中國籍一樣無福利。

俾犯著草呀??

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-7-22 08:51 PM 發表
記得帶夠糧餉去振興英國經濟呀5年後批唔批另一會事嚟
如果住夠日子,無犯罪記錄,有正當職業,點會唔批?

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2020-7-22 09:22 PM 發表

如果住夠日子,無犯罪記錄,有正當職業,點會唔批?
你有無識人係英國住?揾工你估咁易以前都難現在疫情人哋都大把人失業……一個普通口罩要一磅一個若你無買醫保就死得……

利申……我妹投資移民嚟都要靠出租香港三層樓同香港公司賺錢養家

一去英國即刻取消佢地嘅香港身份證

當局表示,持簽證人士可在英國讀書或工作,財政上能自給自足;簽證會分兩期,首期為30個月,之後需要續期,有效期同為30個月。特別簽證持有人在留英的5年期間,在其中12個月內最多可離開英國180日。英國政府指,香港目前有約290萬人合符申請BNO資格。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]