• 瀏覽: 923,557
  • 回覆: 40
  • 追帖: 225
+755
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-8-5 11:26 AM 發表

搵得戴啓思做辯護,擺明就係賊佬試砂煲
真係對家勢力擺明要試你底線。 逐條逐條去試,今次係試"國安法是否一定會優先於本地法律"。 如法官判人身保護令得席, 然後國安署又唔出聲照放人, 咁就玩完。

引用:
原帖由 heyworld 於 2020-8-5 11:54 AM 發表
不知尾角領屎近日去訪供聞檔涼瓜...,會否與此事有關??
見美國領事應該係班漢奸尋求立法會真空期如何應對嘅指示 。

引用:
原帖由 wsp 於 2020-8-7 04:12 PM 發表

健康碼比全民檢測嘅難度更大
因為健康碼係用電話追蹤每一個人嘅行蹤
當抽出一個帶菌者喺某地某時段出現
同時段在個地方出現的人健康碼都會全部變色
健康碼變色嘅人就要再去做核酸檢測
確定自己唔係帶菌者
健康碼至會變返綠色
所以係先有強制全民檢測全民健康碼
健康碼至會有用
如果一部分人冇做健康碼
而實際上又係帶菌者
健康碼就冇用 ...
首先政策要配合,出入所有公共場所和乘搭交通工具都要 scan 健康碼, 咁根本上就可以強制一定要裝健康碼同做檢測

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2020-8-7 05:07 PM 發表

可能有黃絲食店公司就推唔使健康碼就可享用服務
有一大群人想破壞,破壞總比建設容易。
進入食肆必須出示健康碼,呢樣可以用法例規管。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-8-9 03:01 PM 發表

聽果陣我都奇怪, 我諗唔明點解會兩黨都唔承認選舉結果呢? 除非選舉結果係打和嘅啫, 如果唔係贏家點會唔承認選舉結果架?
大家都唔承認對方聲稱選舉結果 ,各自宣佈勝選。

呢個堅好笑,美國衛生部長今日訪台, 黃狗打曬飛機,點知衛生部長一出聲就……

已fact check,見#6123

https://www.facebook.com/486392624735448/posts/4388227104551961/

蔡總統話你哋個個聽錯啫, 唔好小題大做

但明明兩個姓氏發音係完全唔同個噃……

阿札爾將蔡總統喊成「習主席」?總統府譏國民黨貽笑大方

1 小時前

美國衛生部長阿扎爾今(10)日到總統府晉見蔡英文總統,外界發現,阿札爾開場對蔡總統的稱謂似乎有點怪怪的,乍聽之下好像把「蔡總統」稱為「習主席」。國民黨要求總統府應對華府提出抗議,並澄清我們的總統姓蔡不姓習;總統府則回批國民黨小題大做、貽笑大方。(張柏仲報導)
聽聽看就是這句:「Thank you very much Presiden Xi(?) for welcoming me to Taiwan today! (翻譯)今天非常非常感謝蔡總統歡迎我來到台灣」
沒聽錯吧?President Tsai蔡總統怎麼聽起來像習主席President Xi?
儘管第一時間有媒體懷疑會不會是外交辭令上的「總統閣下」(Presidency)?但經過查證發現,真的要說總統閣下,似乎也應該是Your excellency而非讀音接近的Presidency(總統職位)。好在隨後阿扎爾對蔡總統的稱謂都恢復正常:「I would like to congratulate President Tsai on beginning her second term......」(我很樂意祝賀蔡總統展開她的第二任期....)
對於阿札爾的表現,國民黨表示非常錯愕、無法認同,還呼籲總統府應該嚴正向美方提出抗議,也必須清楚說明中華民國總統姓蔡、不姓習。
對此,總統府發言人張惇涵表示,經過確認,這純粹只是拼音和發音上的問題,阿扎爾部長稱呼蔡總統是毫無疑義。他還建議各界把重點放在外交成果和防疫合作,批評在野黨和部分人士操作無意義的事,反而是貽笑大方。

https://yns.page.link/e3q9m

引用:
原帖由 Sin+Cos 於 2020-8-10 03:12 PM 發表

毛線新聞片無見到
蔡總統要低調,台媒都只係有零星報道,何況香港黑記

https://yns.page.link/e3q9m

引用:
原帖由 frmrom 於 2020-8-10 03:31 PM 發表

毒果有機會被查封停牌,宜家入貨等於跳入火坑
黃狗啲錢都係咁畀人呃㗎啦, 之前咪又係咁捐曬畀星火, 慣晒㗎喇

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-8-10 04:58 PM 發表
使唔使咁認真呀?

魯比奧同克魯茲唔係上次已經制裁咗喇咩

引用:
原帖由 gogofit 於 2020-8-11 11:51 AM 發表

今日又升咗3倍, 300%.
本人金融知識不佳,點解一隻股票短時間升幾倍可以唔停牌?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]