• 瀏覽: 923,520
  • 回覆: 335
  • 追帖: 225
+755
引用:
原帖由 hwho 於 2020-7-26 12:00 AM 發表

你睇返基本法, 個寫法係:
"
香港特別行政區永久性居民為:

( 一)在香港特別行政區成立以前或以後在香港出生的中國公民;
...
"

基本法唔係定義如何取得居留權, 而係定義"香港永久性居民"呢個身份, 而有呢個身份先有居留權. 唔存在給予同取消身份/居留權.

假若某人的永久性居民身份來自第一項的定義, 當佢唔再係中國公民時, 佢就即時唔滿足第一項的定義.  ...
再講清楚d, 其實我明你講乜嘅, 只不過字面寫出黎嘅野有時可以有唔同嘅解釋, 至於邊個解釋先係法律上嘅正確解釋只有等法庭/人大講先至係權威。基本法同中國國藉法係以大陸成文法寫成, 究竟應該點解釋我真係識條鐵咩!

不過, 現實上政府的確20年來一直都冇執行取消已取得外國國藉人士嘅中國國藉同埋永久居民身份, 甚至如果你已經取得外國國藉, 你要主動去入境處申請先至會取消你嘅中國國藉添。所以我覺得如果中央要改變呢一個情況, 係需要釋法或者主動立法/修法以避免不確定性。

引用:
原帖由 hwho 於 2020-7-26 09:09 AM 發表

因為1996年人大出左個關於香港人有外國藉時如何處理的解釋.
https://www.fmcoprc.gov.hk
細讀會發現從無講過可以有雙重國籍. 內容大概係:中國當睇唔到呢班香港人有外國籍, 只當佢地係中國籍. 如果佢地係都要唔認自己用中國籍身份留在香港, 咁佢地要係入境處申報自己國籍, 同時會被取消中國籍.

呢個唔係基本法的內容,而係人大基於政治考慮而推出的執行方法。 ...
而家你面前有2個選擇, 你會揀邊樣?

1. 根據法律, 已取得外國國藉嘅香港永久居民即時失去中國國民身份及香港永久居民身份, 不過中央政府20年來有法不依, 而家失驚無神話時代唔同左要追訴執法取消呢類人嘅國藉同永久居民資格

2. 現時法律存在模糊空間, 中央政府透過釋法或修改法例釐清後, 所有取得外國國藉嘅香港永久居民即時失去中國國民身份及香港永久居民身份

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-7-26 01:32 PM 發表

中央唔係有法不依,係過往採取較寬鬆方法處理,有鑑於廿幾年來出現濫用,所以依家有新解釋作出收緊

大陸政策經常變唔係乜野新鮮事,返過大陸開戶口既人都知,就算同一間銀行,每間分行開戶要求都唔同,而且上個月既政策同今個月亦可以唔同 ...
而家講嘅係銀行開戶口抑或係淘寶買野呀? 而家講嘅係國藉呀!國藉係好嚴肅架,事關國家尊嚴架!隨口up一句政策改變就可以取消你國藉嘅地方有乜野尊嚴可言呀!

睇你嘅留言雖然出發點可能係愛國,但係你嘅論點可以用粗暴/幼稚/on 9黎形容,如果國家真係依照你嘅方法黎治國就真係一世都俾人睇死!

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-7-26 02:32 PM 發表

呢個世界從來係講邊個夠惡邊個話事

就算中央講即時全部取消雙重國籍,你又點,到時咪又係死死地氣無聲出
難道如果將來國家決定釋法或者修法時,你會去中南海門口請願?!

引用:
原帖由 zamora 於 2020-7-26 08:09 PM 發表
INTEL都崩潰, 老尾科技優勢, 刮錢能力又冇一截.......台積電執埋個熱煎堆.....

美稱霸半導體時代結束!為何英特爾願讓位給台積電?
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20200726/bkn-20200726140103838-0726_00842_001.html ...
台積電有一個致命隱憂: 佢嘅主要生產線位於台灣同大陸, 如果武統....

解放軍當然唔會炸左佢啦, 但係民進黨同美國特工呢?

引用:
原帖由 milkylok 於 2020-7-26 08:58 PM 發表

如果揸BNO去英國,回程飛第二個國家,再買單程回機票,用特區護照入境得吾得?🤔
出境要睇入境個印架喎, 如果你揸bno入境日本, 可以用特區護照出境嗎?

不過如果D人肯用特區護照, 仲駛鬼BNO咩

有片睇呀喂

中美角力不斷升級,南海成為雙方軍事較勁場域。央視今日(26日)公布解放軍南海實彈射擊訓練的畫面,稱戰機對海上目標輪番打擊,發射數千枚彈藥。
https://www.youtube.com/watch?time_continue=66&v=lvkesDigYuI&feature=emb_logo

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-7-27 07:22 AM 發表
香港中港司機確診,這導至深圳小區要封區及全區測試。
這是一個訊號,中港貨運將面對更嚴重的限制。
今日,我首要做的是儲糧!
溫馨提示: 下星期五立秋

附件

QQ截图20200717141524.png(137.33 KB)

日本金市一開就已經彈左上1915

睇怕仲會再上, 因為.......我又食左一注

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2020-7-27 08:05 AM 發表
近排我喺度諗,唔知係咪之前get漏左,如大師所言老美同傷港同軌的話,拆左傷港,係咪老美都會衰?定係兩者係老美衰先到傷港衰?如果係前者的話,老美的命運係咪喺我地手中😏 ...
香港黑暴先過美國暴亂, 即係香港可以帶衰美國

引用:
原帖由 太大星 於 2020-7-27 08:16 AM 發表

未到九點已破頂,1918
我留返最後一注紙金睇下可以升到邊先

期金比現貨金低水4蚊 

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-7-27 08:32 AM 發表
叫樓內兄姐開心的消息!

熊貓 7/27
黃金# COMEX那邊數據顯示,在6月期間,它那兒從新加坡,澳洲,瑞士進口了約550萬盎司(摺合170噸)的實金到庫
11425075 ...
印廢紙換真金

引用:
原帖由 my77 於 2020-7-27 09:03 AM 發表

我上次入係171x, 若莫都係兩個月前度,回頭睇有D仿如隔世
再早2個月, 14XX咋!

引用:
原帖由 crazyjulysunny 於 2020-7-27 09:32 AM 發表

上星期師兄先講入紙金,都未研究點入 。 🙄
只怪你跟帖跟得遲, 有關點樣買金儲金, 實金紙金倫敦金嘅問題, 我地係過去一年前已經討論過晒, 你不如慢慢睇下舊帖可能仲有幫助過你自己睇

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]