• 瀏覽: 923,099
  • 回覆: 359
  • 追帖: 225
+755
引用:
原帖由 科姐 於 2020-7-24 05:14 PM 發表

我都試過留電話無覆要試多幾次, 利記開一至五, 星期六要去行山總行啦, 分行好似都要訂貨先有
中銀電話熱線關於貴金屬買賣有幾個服務員,其中有一個國內大媽口音嘅最熟悉買金,就旺角彌敦道58X分行較熟訂金。

引用:
原帖由 hanE 於 2020-7-24 06:46 PM 發表

有位版友曾經講過有間忠記(唔知有冇記錯)收現金的。
忠記有四九,但佢唔係金銀貿易場會員

引用:
原帖由 hanE 於 2020-7-24 06:54 PM 發表

有乜分別呢?
一個自己認証,另一個係個會認証

引用:
原帖由 dustin 於 2020-7-24 06:56 PM 發表

謝謝﹗網上睇就好幾間都有得賣, 但其實照你地經驗就無現貨...唉...都要唔理價搵人請假去入返啲先得...
如果係訂中銀99金,先打去中銀貴金屬買賣,預訂金條或金粒,於指定有保管箱的分行提取,最快第二日由總行運到,下午取,但不是每間分行都熟悉程序,佢哋懶訂就話無貨,所以你去總行或旺角分行取貨好啲。

引用:
原帖由 海霖 於 2020-7-24 09:15 PM 發表

小金金破1900了!
而家1906,今晚睇會破頂1921

引用:
原帖由 hanE 於 2020-7-24 11:11 PM 發表

恆生個差價已經好小嘞!
佢係睇個牌價,行山銀行四九金個價係偏高,孖九就同中銀差唔多,如果行山長期偏高都無乜所謂,佢嘅買賣差價係最好。中銀四九牌價低過行山,但無貨。

買金邊間好應該問大戶科姐,除咗假金外,乜嘢銀行、金舖、金條、金磚、金幣、國內買金、積存金佢都做哂

引用:
原帖由 goodfriend01 於 2020-7-25 08:08 AM 發表

原來係咁,如果唔識中文,又真係睇唔明排板。

我之前都知有個鬼佬醫生,在一個大集團做,講中文唔錯。
佢哋唔係完全唔識中文,佢哋好多係有國際學校高中嘅中文水平,即係香港小六水平。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-7-25 02:41 PM 發表

如果中央政府宣佈嚴格執行國藉法, 咁葉太嘅講法係啱嘅, 但係現實上明顯唔係咁, 正如葉劉自己都講, 唔少香港人同時持有特區護照, BNO同埋其他英美澳加護照, 呢個可以講係公開嘅秘密。

至於中央會唔會宣佈嚴格執行國藉法呢? 呢個問題唔止影響香港, 仲影響埋隔壁埠, 因為99年前葡萄牙政府俾左澳門人葡萄牙藉, 攪香港即係要攪埋澳門...雖然我覺得中央要攪的話呢樣唔會係影響決定嘅因素 ...
呢樣野我就唔幫你喇,港澳雙重國籍問題都應該一筆清。

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-7-26 07:24 AM 發表
剛剛看了關平的 BNO 地位,作者對阿爺唔承認 BNO 進一歩解釋。原來當中國不承認 BNO 後,繼續接納 BNO 的國家就要承受中國不會再接納該等人事回港的國際責任。這當然會叫全世界拒絕 BNO,而最絕是迫英國無得古古惑惑咁祗接受有錢的留英。因為中國無責任再接受該等人士回港。
阿爺咁做其實係幫 YC 手,班人發夢都要做英國人,如果攞 BNO 去,還有五年期風險,如果中國執行拒絕 BNO 後,祗要 ...
阿爺用心良苦去幫啲BNO曱甴移民英國,只要唔帶特區護照直入英國就直接攞福利,重一定申請到居留權。

諗起啲BNO曱甴可以直接移民英國攞福利,又唔使資產審查,爽!

睇吓英國佬點拆招。

引用:
原帖由 oneforeall 於 2020-7-26 07:50 AM 發表

原先我仲諗,陰國今次攞完著數,5年後可以用籍口踢走無用處的人球。

現在阿爺反手將軍,bno人球係有去無回。你陰國收得錢就要接貨,唔好賴皮。 ...
英國係收唔到錢的。

假設我揸BNO去英國旅行,但中國及香港不乘認BNO而滯留英國,英國就要硬食,比救濟福利,同啲香港聲稱南亞人咁,但最後一定要接收佢哋成為永久居民。

用BNO簽證入境個班無論有無嘢做,都必定成為英國永久居民,唔需要審核。

前題係唔帶特區護照就得。

引用:
原帖由 4300dtns 於 2020-7-26 12:31 PM 發表

我諗用身份證出入境都算係制造緊謠言,仲係有關竊及外交層面失實言論報導既事,好嚴重咁牴觸國安法,拉九左佢先講。
你能到達香港口岸就可以用身分證入境,問題係英國出境前航空公司發現佢個護照不可到達目的地,佢就唔會出登機證,呢啲嘢航空公司唔會同你博。

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2020-7-26 12:17 PM 發表

我覺得無錢嗰班會變難民🤣
當然,我地唔好理咁多,記得教佢地,必留小英國就記得淨係帶BNO好啦,出左去唔好望返轉頭,上機前燒左本特區護照😏 ...
變唔變難民都好,英國最終都要全收,咁自由同民主,做難民都幸福

引用:
原帖由 kittykatkat 於 2020-7-26 06:17 PM 發表

唔明。
1)香港點會知那個人是用bno 入境英國?香港只有那人出境及之後入境的紀錄,兩次都係身份證。
2)若那人在英國入籍不獲批,是一定要出境,否則是非法居留。這不等於英國有責任或義務接收這批人。那些人自己變成國際人球。

3)當然,若中國正式宣佈不承認bno 是旅遊文件而是帶有居留權的護照,這只是提高了班人去英國的成本考慮,但不等於別的國家會跟循中國的看法或做法。很多國家會出一種 ...
香港唔知邊個揸BNO入英國,但入出英國必須是同一護照。

當阿邊個揸BNO去機場checK in返港,航空公司發現目的地不承認該護照,會拒絕乘客登機手續,航空公司唔會博的,阿邊個可以揸張身分證話可以入到港境,但航空公司無法分清真僞,所以最後都上唔到機。

免簽証護照,對方國家一定要護照國承諾接收護照持有人,中國不乘認BNO的話,英國是否會承諾接收被其他國家拒絕入境的BNO人,如中英都沒有接收承諾,BNO就會被廢,如果英國承諾接收就乃嘢。

引用:
原帖由 big3624 於 2020-7-26 07:43 PM 發表

可以改例,要求回港人士出示passport 出入境記錄
或可要求在機票上打明護照資料,俄羅斯航空就係咁。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]