• 瀏覽: 923,315
  • 回覆: 246
  • 追帖: 225
+755
我雖然認同阿爺係好想立法會選舉如期舉行,但都貼出下圖給大家了解了解世界!

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2020-7-25 01:32 PM 發表

無知問一下, 本身有雙重國籍嘅港人呢? 本身有香港+英國公民護照係點計架?
按葉太講法,你已經無左中國人的身份。

有沒有人知道,這個是真的嗎?

成都美領事館外,好像開嘉年華一樣,老美好緊張,阿爺卻好像在玩!

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2020-7-25 07:36 PM 發表

葉劉應該講錯左,香港的中國人如果有左外國護照,又想唔做中國公民,要去入境事務處(入境處)申報國籍變更先至得,而唔係即時無左中國人身份.

署理保安局局長黎棟國在2012年在立法會關於呢方面的書面答覆其中:

根據《國籍法》及《解釋》,所有香港中國公民,不論是否持有外國護照,可繼續使用有關證件去其他國家或地區旅行,但在香港特別行政區和中華人民共和國其他地區不得因持有有關證件而享有外國 ...
這個我傾向進葉劉和白紙黑字的基本法。

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2020-7-25 08:50 PM 發表

好熱鬧🤣
老美想激阿爺做錯野,點知阿爺叫群眾開 Party

老美的金融搞到今時今日,應該無得救了,但會不會即死,應該唔會,點解,因為全世界 90% 的人參加左宜個歷史上前無古人,後無來者世界最大的龐氏騙局,無人想佢冧的。所以,個個嘛頂住囉。
這個龐氏騙局如倒下,祗有中國無事,主席上台後,幾十招金融化解,基本上中國已自成獨立金融體系,你老美死,我都有一段時間不好過,但還是世界最好的。
老美想救自己,唯一一招就係將中國分七大份,之後搶、搶、搶…但老美今時唔同往日,組聯軍無人啋佢,單打獨鬪又唔敢。於是就日日出陰招,等阿爺做錯野。好似封領事館單野,舊時就會群情洶湧,今日群眾就系佢門口開嘉年華會。真係啋你都有味,好似星爺話齋,關曬我地 D 使館呀!笨
宜家阿爺得閒就搞下你老尾,政治局班大佬話,睇住尼玩,唔無玩死,玩死左,大家無得玩。
宜家阿爺大把牌系手,熱戰又得,冷戰又得,單係用漁村間唔中激下你,都唔知幾爽。個人宜家乜都唔理,就祗係剝花生。另外,下星期應該又有錢收,又入小金金。阿爺今次目標幾大,就係打殘美元,點解,因為打殘美元,D 乜乜家族亦都玩完,唔無忘記,真正興波作浪的系佢地。二年內,美元必殘,到時世界祗有二樣野有價值,無錯,就係黃金同人仔!

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2020-7-25 09:21 PM 發表

上面我引述係政府的新聞公告,政府的根據係中國國藉法加上人大的全國人民代表大會常務委員會關於<<中華人民共和國國籍法>>在香港特別行政區實施的幾個問題的解釋,都係白底黑字的,而葉劉只講了前半部,無講到人大釋法.度

其實人大可以再解釋一次嘅,用BNO取得英藉的,因為中央都唔承認BNO係旅遊證件了,自動取消中國公民身份.

https://www.immd.gov.hk/hkt/r ...
謝謝!
此文主要針對居英權和 BNO。
針對其它國家的,請留意,用的字眼系 《居留權》,而不是國藉變化。
國藉變化後就要憑有效外國戶照申報國藉變化。
最後強調香港必須依從中國國藉法執行法律,中國國藉法是甚麽,自己查查吧!

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2020-7-25 09:49 PM 發表

有外國居留權可以係外國藉,亦可以無外國藉,所以政府新聞公告中寫到根據《國籍法》及《解釋》,所有香港中國公民,不論是否持有外國護照,想放棄中國公民身份要去自己申請. ...
這個我不討論了,反正我沒有這個煩惱,就是一個簡簡單單的香港中國人吧,無野煩。

引用:
原帖由 big3624 於 2020-7-25 10:09 PM 發表

可以用土地回收條例,收番塊地起公眾發展,例如起個公廁
你絕!最好的理由係要做美帝罪行紀念館

最近二個星期,印尼姐姐買餸全部買新鮮肉食,一點非中國泰國的凍品也不買,結果,買餸比舊時貴左 100% 不過睇下下段新聞,你就覺得值!

有此軍人,還可以説甚麽

宜個印度人講野算合理!

孤煙暮蟬 7/26
南華總編今天的社評:川總的美國已經變成了剎不住車、失控的惡霸,繼續在世界各地胡作非為。中美軍事衝突的風險越來越高,將會是世界的災難。美國的中國專家指出,中國人民根本不是像肥蓬們污衊的那樣天真馴服,儘管有人認為政府動作慢或方式不對,但絕大部分國人感到自豪、充滿動力,不是被束縛被奴役的國民。中國的真實情況是,它是一個巨大、複雜、富裕、有大志,但又感到經常被外界誤解的國家。

剛剛看了關平的 BNO 地位,作者對阿爺唔承認 BNO 進一歩解釋。原來當中國不承認 BNO 後,繼續接納 BNO 的國家就要承受中國不會再接納該等人事回港的國際責任。這當然會叫全世界拒絕 BNO,而最絕是迫英國無得古古惑惑咁祗接受有錢的留英。因為中國無責任再接受該等人士回港。
阿爺咁做其實係幫 YC 手,班人發夢都要做英國人,如果攞 BNO 去,還有五年期風險,如果中國執行拒絕 BNO 後,祗要港人用 BNO 入境英國,佢地就永遠不能再回港,英國就祗能夠接納佢地。
阿爺做野。每歩都經過細思的。

平心而論:BNO地位-關平 政策研究員

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/comm ... 0726_00832_001.html

宜個哥哥仔因為系成都美使館放炮仗俾拉,新聞話佢俾當局嚴勵警告後獲釋,到底嚴勵警告乜呢?個人估計係警告佢要放鞭炮就要放大 D、响 D、耐 D,放到到喉唔到肺,放尼做乜

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]