• 瀏覽: 923,354
  • 回覆: 246
  • 追帖: 225
+755
引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-7-24 06:28 AM 發表

多謝你關心

但我發誓, 呢種意外喺我人生之中從未發生過。 係要抽離同停止嘅訊號

我從來都討厭是非同politics, 但可惜我一眼關七, 太多小動作, 一睇就明, 點滴在心頭。

而有D事, 我太勉強自己嘞。

呢半年來, 我一直質疑自己值吾值咁去分配自己, 喺國內認識嘅同胞太可愛, 太pure!(處處為別人設想、亦盡力為香港 ...
好好休息!

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-7-24 07:13 AM 發表
真心一句,不要再幻想可會有太久的和平了,那只是苟且的思維而己。。。

坦言集:以戰止戰-陳文鴻 研究所所長

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20200724/bkn-20200724000441500-0724_00832_001.html ...
剛剛看大台新聞,話肥佬逢話同中國交往失敗,無辦法改變中國,決定要和同聲同氣的人打擊中國。
白皮的討厭就係強姦合理化,唔配合強姦就係妖魔。
一戰後格局已全有了,肥逢的宣言再配合封使館和金毛宜二日的説話,金毛肥蓬反人類集團已正式向中國宣戰。
大家好好凖備吧!
注 : 有家人在美國而又聽勸的,叫他們凖備吧!凖備甚麽,先看看二戰時日本人在美國的情況,即使是已居美國二、三代的日本人也難逃一劫!

引用:
原帖由 kittykatkat 於 2020-7-24 07:28 AM 發表

請問有冇大師過去的posts ?
要爬我的文和 K 君的文。末日大師極早期的文應該寫於他未成為大師之前。

天問!

關林鄭事嗎?好似關,但了解了英國佬臨走前將香港政府切成一個個小王國時,你就知唔關佢事,醫療係香港就係緊次於地産霸權的王國,高高騎系人民頭上。還有無限利益!甚麽利益,自己諗啦!

引用:
原帖由 clinph 於 2020-7-25 02:36 AM 發表

"FDA跟藥廠眉來眼去"...喺香港就係醫院跟藥廠眉來眼去啦。捐少少錢(so-called charity donation) 就多用佢地d貴藥。政府醫院就由政府埋單, 私家醫院就病人自己俾番。藥廠sales 介紹推新藥送筆又送calendar已經係好平常嘅事, 有次仲誇張到送埋蛋糕加許留山西米露, 佢唔講我地仲以為佢來探病 ...
真係捐少少錢?唔無玩啦!

連汁都撈埋!

封港了!

美滙到 94.3,如無意外直插 88.15,年底有望 72 了。剛剛昨天看到新聞説阿爺會提供十億美元給南美抗疫,十億美元轉個圏就回流美國,精彩!

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2020-7-25 06:54 AM 發表

馬兄你覺得幾時會發生?同事同我呻話金價會不會回馬槍,稍為回落,馬兄有什麼高見
這金價回落否我從不關心,可能你應該問常平兄。
我一向都係睇美滙六月 90,年底 72。六月 90 失凖了,相差可能個半月。年底 72 保持不變。

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2020-7-25 08:01 AM 發表

借美元俾其他國家
之後還就還人民幣
有冇得諗?
宜家已做咁。

美國人強行要進入候斯頓中國領事館!

引用:
原帖由 bchan77 於 2020-7-25 10:46 AM 發表

有冇搞錯,不過,老美要你走,你賴死亦冇乜意義
你認為是賴死嗎?
國家策略人有白皮般蠢嗎?
宜家最驚你估係邊個?
開估 - 係成都美國領事館入面 D 人!而整個美國國務院班 PK 肯定系度開會定 Plan A,B,C…而 Plan A,B,C 又引申到救援方案,談判方案…
這局貌似阿爺唔願走,其實係一個極限施壓,即係用金毛果招對番佢!

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-7-25 11:07 AM 發表

清空一間醫院, 由內地醫護接手, 問題解決。
先用解放軍醫院做起點

啱啱睇完李梓敬訪問葉劉關於香港中國人身份同居港權身份的問題,權威即權威,詳細可自己去睇。
葉劉好清楚咁按基本法講 :
1. 當香港的中國人成為外國公民,即時就沒有中國人身份。
2. 當一個有合法居港權身份的外國人離開香港連續三十六個月就會喪失居港權。

葉劉一講清楚曬

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]