• 瀏覽: 923,331
  • 回覆: 11
  • 追帖: 225
+755
報到!

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-7-26 06:11 AM 發表
有此軍人,還可以説甚麽
11419924 11419925 11419926 11419927 11419928 11419929 11419930 11419931 11419932
中國軍人體態雖然不及白人但他們嘅堅毅精神未必有白人能及,我對佢哋敬佩萬分。

引用:
原帖由 pureco 於 2020-7-26 01:26 PM 發表

有興趣可以看看70年前的人民子弟兵事蹟。

https://youtu.be/ZDIc-XfunxE
謝師兄,有空時會一看👍

引用:
原帖由 AlexxT 於 2020-7-26 03:34 PM 發表

北方人普遍比較高大,好多男人都有米8以上身高
師兄唔講我真係唔知,長知識。

引用:
原帖由 boco2002 於 2020-7-26 03:47 PM 發表

唔知白人有無這一句呢?
不是同年同月生,只求同年同日死。
雖然今天變成黑社會誓言,但其實也是兄弟情誼,而且深深刻在熱血中華兒女心內。
我想白人思想會冇咁重情誼,當然佢哋軍員會盡力互相保護,但一定唔會有同年同日死想法,可能白人從來未嘗過真正苦難,無經歷過所以無想過。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-7-26 06:41 PM 發表

光睇體型以為白人體格優勝係錯覺,到咗埋身肉搏拼刺刀,太平洋戰爭中嬰國/尾國兵輸畀日軍成條街,六萬幾日軍可以攻陷馬來亞十幾萬嬰軍守軍。 嬰軍最唔襟打,一見勢色唔對就投降,保住條命要緊,所以愚港當年頂咗兩個禮拜就向日軍投降。朝鮮戰爭中志願軍將尾軍包圍,一沖入去陣地尾軍就掉低晒啲重武器雞飛狗走,有個軍官坐住吉普車逃命,畀志願軍遠距離一槍爆頭,開車嘅士兵嚇到癱咗唔識郁,一個尾國隨軍記者目睹經過,後 ...
看到大橋兄寫嘅,另我安心多,我真的有擔心過如中美真的開戰,而又要肉搏我國軍隊會佔下風而多死傷的。

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2020-8-2 09:39 PM 發表

好似bloomberg, 想睇可以去呢度: http://www.orangenews.hk/news/system/2020/08/02/010157175.shtml
陳啟宗實在答得非常好

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2020-8-3 03:35 PM 發表

我畫咗幾張😂都諗住寄
但唔知寫咩好
有冇好題議?

師姐,妳嘅水彩畫簡單得來好靚呀!

引用:
原帖由 HFLily 於 2020-8-3 07:51 PM 發表

支持!!11455029
11455030我也跟著做了一張
好精緻呀 😀

引用:
原帖由 三級警司 於 2020-8-4 11:10 PM 發表
現在開始進入偽帶飯時代,其實學習打飯

再加支國產洗潔精事後更進入精神境界
https://cdn.disc ...
三級警司你實在太搞鬼,成日出D清潔劑圖, 你退休後可以開個清潔劑展覽會

引用:
原帖由 scottiehong 於 2020-8-7 08:16 PM 發表
2022年,北美,大洋洲地區禁止出口黃金,禁止黃金流通,甚至充公/沒收黃金。
多謝大師指點迷津, 咁我係大洋洲澳洲嘅親人買金未會有被充公之險,好似買唔買都死,唔通唯有買銀

引用:
原帖由 scottiehong 於 2020-8-8 09:41 AM 發表
觀今宜鑒古,無古不成今。

冬至之日,開始行第二步,到時再出錦囊。
感謝大師

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]