• 瀏覽: 923,578
  • 回覆: 174
  • 追帖: 225
+755
引用:
原帖由 kittykatkat 於 2020-7-24 08:24 PM 發表

我發覺恒生個價都未夠好
咁有邊間價好又有貨??最好係方便得黎又穩陣

引用:
原帖由 kittykatkat 於 2020-7-24 09:01 PM 發表

我今日比較了買賣價,依抵買次序為:
中銀
恒生
地區性金行
周生生
之前問過中銀,4條9話無貨好耐,買金幣個溢價好似好高

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-7-24 09:04 PM 發表
CP兄等星期五又食一注??

引用:
原帖由 科姐 於 2020-7-24 09:06 PM 發表

係呀,金幣行山個價好啲
所以目標係4條9,奈何價位有上無落

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-7-24 09:08 PM 發表

心大心細

睇埋今晚沈大師有咩指點先
會唔會話下個月見3000

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-7-24 09:13 PM 發表

可能2000就會。佢應該都係話實金唔好放, 槓桿嘅食部份。
即係你而家嘅策略囉

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-7-24 09:21 PM 發表

我嘅策略係實金唔好放, 槓桿嘅食部份, 食左買多D實金

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-7-25 01:02 PM 發表
啱啱睇完李梓敬訪問葉劉關於香港中國人身份同居港權身份的問題,權威即權威,詳細可自己去睇。
葉劉好清楚咁按基本法講 :
1. 當香港的中國人成為外國公民,即時就沒有中國人身份。
2. 當一個有合法居港權身份的外國人離開香港連續三十六個月就會喪失居港權。

葉劉一講清楚曬 ...
阿爺可能過多2個月先出聲,等斑BNO辭晒工臨上機前先知去咗就唔好返黎,咁就好玩啦

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-7-25 01:28 PM 發表

如果中央想加辣D, 只要入境條例附表一再修改一下, 除左例外情況如在內地工作,就學,養老或在海外就學或短期工作, 假如連續2年留港唔超過183日就喪失永久性居民身分, 咁就可以連移民美加澳嘅人都取消埋, 因為後者可以每3年飛返香港一次以保留永久性居民身分

7.喪失永久性居民身分
香港特別行政區永久性居民只在以下情況下始喪失其永久性居民身分——  
(由 ...
而家香港同好多國家都有稅務協議,如果要人人報稅,唔交稅已經表示無意慾做香港人,咁又得唔得呢?

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-7-25 05:33 PM 發表

如果師兄冇外國籍,即冇其他永久容身地,香港永久性居民身份不應輕易被取消、

但如果師兄攞左外國籍,相信你的身份會由2a變為d,第7條就用得上。

基本法冇講清楚當國籍轉變時,香港永久性居民的身份會如何處理,現實係香港永久性居民的身份可以保留。

2(d)-2(f)說出了香港永久性居民的身份係不限國籍,因為香港係一個國際城市。

香港永久性居民身份其實係居留權而不是國籍,外國 ...
其實有永久性居民身分都唔等於有齊所以權利,好似日本咁,有永住權有晒所有平常社會福利,但無投票權同被選舉權,防止外人干預政治選舉

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-7-25 05:57 PM 發表

例如過往36個月以中國地區為常住地才有投票權。
外國係以國籍黎畫線

引用:
原帖由 mixit 於 2020-7-25 09:56 PM 發表
昨天在yxxtubx睇了'華記'短片,內容提到原來花園道26號美國領事館地皮,
已於1999年被美國買下。
可以用土地回收條例,收番塊地起公眾發展,例如起個公廁

引用:
原帖由 goodfriend01 於 2020-7-25 10:10 PM 發表

我想問,如果我行過,見到某蟈所作所為,想嘔/或者嘔到一地都係,唔知會唔會犯法?
雖然身體不適無犯法,但唔好搞到清潔工人啦,佢哋已經好辛苦,尤其而家疫情期間嚇親人呀

引用:
原帖由 hanE 於 2020-7-25 10:11 PM 發表

我都識人澳門香港都有身份證兩邊派錢都有得收,有移咗民30幾年嘅朋友都有,香港上幾輩人剩下的錢遲早敗哂係呢班黃賊漢奸手,今次派錢好似買黃人怕咁,我請願唔好派,我唔稀罕!根本未足21歲冇強積金冇稅單嘅就唔應該派,我當施捨俾乞兒! ...
黃人就係住政府大把錢,好似馬兄話港元同美元掛鈎,趁而家仲有用就使晒佢,到時生於亂世嘅曱甴就真正享受窮到燶嘅亂世,趁我哋仲在世就分咗佢好過益曱甴,多個錢就買多啲小金金

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-7-25 10:11 PM 發表

前排好似有人提過,係咪999年租用權?冇買斷?
唯一唔使交地租係中環聖約翰座堂,呢處就好難搞

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]