• 瀏覽: 923,293
  • 回覆: 8
  • 追帖: 225
+755
支持

引用:
原帖由 太大星 於 2020-7-25 03:12 PM 發表

呢樣野我就唔幫你喇,港澳雙重國籍問題都應該一筆清。
我知道某部份澳門人在香港,已經有香港身分證同特區護照,但係又可以幫香港出世的下一代取得萄國護照,因為可以去英國讀書只係交歐盟學費。

引用:
原帖由 alipaopao 於 2020-7-25 05:39 PM 發表

葡國護照只能跟母親以及只可取一代,下一代假如不在葡國居住及通過葡文測試是敢不到護照,澳門身份証同理。
但係我知道他取了護照,在今年初去英國讀書。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-7-25 05:42 PM 發表

其實移民左入左外國籍我唔介意可以保留香港身份證返嚟住,但投票權就一定要取消啦而其他福利可再談
但係如果取了美國護照,但係又回港申請公屋呢,我知道己上樓了。

引用:
原帖由 hanE 於 2020-7-25 10:11 PM 發表

我都識人澳門香港都有身份證兩邊派錢都有得收,有移咗民30幾年嘅朋友都有,香港上幾輩人剩下的錢遲早敗哂係呢班黃賊漢奸手,今次派錢好似買黃人怕咁,我請願唔好派,我唔稀罕!根本未足21歲冇強積金冇稅單嘅就唔應該派,我當施捨俾乞兒! ...
派曬庫房錢仲好啦,如果唔係點應驗末日大師話,香港是全中國最窮的地方呀!

引用:
原帖由 big3624 於 2020-7-25 10:20 PM 發表

唯一唔使交地租係中環聖約翰座堂,呢處就好難搞
中西區好多地方999,好多唐樓晤駛交地租!

恒生今天五両金條有貨,各位師兄、姐有興趣,可以去問吓

引用:
原帖由 3107 於 2020-8-2 09:40 PM 發表

激Q死D資本家,由其香港個D私家醫院,私家檢測中心,佢地死等爛等,林鄭而家公立醫院就快唔夠床位,死都唔買佢地私家醫院床位,唔買私家床位都算,仲搵內地檢測團隊落地搞佢地D香港私家檢測中心,仲搵內地幫助起一座臨時醫院,資本家話:咁我D私家床位點呀,我D私家檢測中心點呀(收千幾二千一次個堆)

近一個月更 ...
你好鬼抵死,一矢中的

引用:
原帖由 科姐 於 2020-8-7 09:48 AM 發表

利記比票,其他唔知
多口問句,今天銀價如何,等我長吓知識,謝謝你

主題標籤 #立法會
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]