• 瀏覽: 2,847
  • 回覆: 23
只能說政府白痴!! 林鄭居心叵測!!

保就業只要企業不裁員。
李黃瓜等冇社會責任心嘅大企業,只會走法律罅,搵政府著數。

舊年李超人咪扮晒好心分5億卑小商戶,原來宜家又要政府補貼過億

引用:
原帖由 Georgeguo 於 2020-7-21 11:23 PM 發表
你唔去罵李+x.
而去罵林鄭.

有病?

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-7-22 09:39 AM 發表

你唔去罵李+x.
而去罵林鄭.

有病?
佢當然有病

引用:
原帖由 Georgeguo 於 2020-7-21 11:23 PM 發表
咪係, 政府派10000畀我咁窮既人就話啫, 有乜理由我老板過億身家又派畀佢? 李+X幾十億身家又派畀佢?
派錢之前應該先向每個市民做資產審查, 合資格先派嘛

保就業又係一樣, 應該要求申請既公司, 搵核數師做財務報表, 證明冇錢賺, 及公司資金不足以應付未來開支先得......
你話岩唔岩?

疫情期間百佳好多貨架搶空,員工忙到做唔及。
政府的表述係: 因為給了百佳過億圓公帑,所以保住了百佳工作的過千市民職位。

羅局長多次表明失業率唔會高過沙士,即係政府一直估計什麼都唔做會再多數萬人失業。以總開支計,政府用了成百萬公帑去保一個職位"六個月"。合理咩?
除非使錢的理由不是保就業,而是救民望。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-7-22 10:08 AM 發表

咪係, 政府派10000畀我咁窮既人就話啫, 有乜理由我老板過億身家又派畀佢? 李+X幾十億身家又派畀佢?
派錢之前應該先向每個市民做資產審查, 合資格先派嘛

保就業又係一樣, 應該要求申請既公司, 搵核數師做財務報表, 證明冇錢賺, 及公司資金不足以應付未來開支先得......
你話岩唔岩? ...
亂講 人地明明係幾百億
你做乜矮化人地身家咁多

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2020-7-22 11:27 AM 發表

亂講 人地明明係幾百億
你做乜矮化人地身家咁多
sorry, 我對10億與100億已經冇咩概念, 因為離我實在太遙遠

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-7-22 11:31 AM 發表

sorry, 我對10億與100億已經冇咩概念, 因為離我實在太遙遠
羨慕
對我來說
別說10億100億
我是100萬都對我好遙遠

引用:
養和夠申請啦,唔通你信佢無補助會炒人?😏

引用:
原帖由 tommy414 於 2020-7-22 11:49 AM 發表

養和夠申請啦,唔通你信佢無補助會炒人?😏
起碼唔會影響絕大多數職位。平均計,政府用成百萬去保一個會流失的職位六個月。六個月後,應該流失的還會流失。

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-7-22 09:39 AM 發表

你唔去罵李+x.
而去罵林鄭.

有病?
商人唯利是圖好正常。但政府制訂政策竟然咁大漏洞:
政府的表述係: 因為給了百佳過億圓公帑,所以保住了百佳過千職位。

引用:
原帖由 Georgeguo 於 2020-7-23 06:52 PM 發表

商人唯利是圖好正常。但政府制訂政策竟然咁大漏洞:
政府的表述係: 因為給了百佳過億圓公帑,所以保住了百佳過千職位。 ...
你係那裡見政府對百佳表述?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]