• 瀏覽: 19,677
  • 回覆: 279
  • 追帖: 1
+23
美軍在南海軍演,引起近來唔少討論... 我來講一下自己看法

攻擊海上移動目標,有3件條件要達成:

1. 確定位置
有唔少人話用北斗拍照... 其實公開資料北斗衛星係冇拍攝功能,就算有秘密安裝都未必咁岩頭頂有衛星影到,所以冇辦法100%跟蹤。但跟蹤海上艦艇的確會用到北斗,2017年有報導「海翼水下無人機」(https://kknews.cc/military/m3jpba9.html),配合北斗可以跟蹤及即時傳送對方位置。

2. 導彈射程、精準度
中國人民解放軍多款戰術導彈覆蓋2000公里內,南海範圍肯定冇問題。另外公開資料如東風26有自動找尋目標功能,估計其他用來打擊艦艇既導彈都有類似功能,命中應該唔係問題。

3. 突防
美軍航母戰鬥群配備先進護衛艦,估計可以一對一攔截普通導彈。所以大概要用高超音速導彈或飽和攻擊先可以突破美軍防禦網。

總體而言,牌面上中國陸基導彈係可以打到美軍航母戰鬥群;否則2016南海非法仲裁後,美軍雙航母都唔使逃跑。

美軍航母在南海軍演,嚇唔到中國人,反而更似係海上棺材。

中吾中目標不重要,祇要裝上核彈頭全球即時冚家剷,睇吓邊個敢射先!

引用:
原帖由 stunt790 於 2020-7-21 10:43 PM 發表
中吾中目標不重要,祇要裝上核彈頭全球即時冚家剷,睇吓邊個敢射先!
唔好係咪都核彈啦

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-21 10:36 PM 發表

1. 確定位置
有唔少人話用北斗拍照... 其實公開資料北斗衛星係冇拍攝功能,就算有秘密安裝都未必咁岩頭頂有衛星影到,所以冇辦法100%跟蹤。但跟蹤海上艦艇的確會用到北斗,2017年有報導「海翼水下無人機」(https://kknews.cc/military/m3jpba9.html) ...
微博都已經有晒料喇
軍方更加灬

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-21 10:36 PM 發表

1. 確定位置
有唔少人話用北斗拍照... 其實公開資料北斗衛星係冇拍攝功能,就算有秘密安裝都未必咁岩頭頂有衛星影到,所以冇辦法100%跟蹤。但跟蹤海上艦艇的確會用到北斗,2017年有報導「海翼水下無人機」(https://kknews.cc/military/m3jpba9.html) ...
要拍照要搵航母應該會用咩高分嘟嘟個d光學衛星,北斗應該只負責導航。其實東風對尾腳航母當然有威脅,但係中國沿海,約1千公里內,佢可能要驚鷹擊12,18仲多過驚東風。

北斗有軍用衛星,衛星是可以調動去跟蹤航母,坐標一路變,會一路計,傳畀導彈。

引用:
原帖由 stunt790 於 2020-7-21 10:43 PM 發表
中國絕不會首先使用核彈

引用:
原帖由 isvh5 於 2020-7-22 08:34 AM 發表

要拍照要搵航母應該會用咩高分嘟嘟個d光學衛星,北斗應該只負責導航。其實東風對尾腳航母當然有威脅,但係中國沿海,約1千公里內,佢可能要驚鷹擊12,18仲多過驚東風。 ...
轟六K.N就係可以遠程打擊航母群

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-21 11:33 PM 發表

唔好係咪都核彈啦
嚇死人咩!

引用:
原帖由 isvh5 於 2020-7-22 08:34 AM 發表

要拍照要搵航母應該會用咩高分嘟嘟個d光學衛星,北斗應該只負責導航。其實東風對尾腳航母當然有威脅,但係中國沿海,約1千公里內,佢可能要驚鷹擊12,18仲多過驚東風。 ...
一仟公里咁近?內陸戰機都可以郁得手啦。

引用:
原帖由 大林林 於 2020-7-22 12:18 PM 發表

轟六K.N就係可以遠程打擊航母群
好似要飛得太近發射,太容易被擊落,唔化算喎。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]