• 瀏覽: 19,698
  • 回覆: 279
  • 追帖: 1
+23
引用:
原帖由 starr 於 2020-7-23 02:24 PM 發表

1. https://en.wikipedia.org/wiki/DF-21
2. https://zh.wikipedia.org/wiki/东风-26中程弹道导弹
3. 最後一段係美媒報導網上流傳,可以不理 ...
東風-21/CSS-5
F-21A_TEL_-_Chinese_Military_Museum_Beijing.jpg" target="_blank" class="bburl">

東風-21/CSS-5發射車
類型中程戰略戰術打擊
原產地
中華人民共和國
服役期間1991年
使用方
中國人民解放軍火箭軍
沙烏地阿拉伯皇家戰略火箭軍
基本規格
長度10.7米(DF-21A);13.3米(DF-21C)
直徑1.4米
彈頭1或5-6 (改進型)[1] 200-300-700 KT核彈[2]
彈頭量600公斤以上
發動機兩段式固體燃料火箭
作戰範圍1,700~3,100km
速度入大氣層後8+馬赫
制導系統慣性陀螺 + 彈載電腦
發射平台機動車

引用:
原帖由 神棍老子 於 2020-7-23 06:41 PM 發表
東風-21/CSS-5 東風-21/CSS-5發射車類型中程戰略戰術打擊 ...
原來美國CSIS造假,多謝糾正

引用:
原帖由 海島遠方的駱駝 於 2020-7-23 02:14 PM 發表

1.熱核武器和核武器概念都你搞得清嗎?
2.論壇文章誰都能編造,問問你美利堅的五角大樓信不信。
3、怎麼到現在蘋果連個5G的手機都沒,不是早就商用嗎,你高通5G專利在哪呢
3,請你把5G專利份額貼出來,華爾街日報連你美爹總統川普都噴是假新聞
4.你美爹信譽全世界早就破產了。 ...
3.愛瘋暫不生產5G手機主因5G網絡未普及而已
3.華記5G專利事實係最多, 但上文已講專利多是沒用的, 需有人用才可以, 而有人講華記擁有5G嘅制式專利連各國都需要使用亦係事實==>呢種專利係經各國投票而共同使用的劃一制式, (但呢種專利必須是開放使用並限制收取固定專利費)

引用:
原帖由 神棍老子 於 2020-7-23 06:41 PM 發表

東風-21/CSS-5

東風-21/CSS-5發射車類型中程戰略戰術打擊 ...
吾好錯誤引導。
東風-21 是1991年服役,21D是2012年,廿年人事幾番新,新一代隔熱罩丶材料,"其彈頭是「採用了帶空氣舵的雙錐體」新彈頭"

空氣舵不只是調整角度,還可以反向減速。登月艇也是這種技術。

2020年的網紅是長劍100, DF-17, DF-41

引用:
原帖由 神棍老子 於 2020-7-23 03:02 AM 發表

因為中國的確有這個能力,而且屢次證明給美國佬看過 <==例如呢??
北斗用緊啦 至於能唔能夠打航母 都要有隻航母畀人打先得㗎 有膽嘅試試囉

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-21 10:36 PM 發表
美軍在南海軍演,引起近來唔少討論... 我來講一下自己看法

攻擊海上移動目標,有3件條件要達成:

1. 確定位置
有唔少人話用北斗拍照... 其實公開資料北斗衛星係冇拍攝功能,就算有秘密安裝都未必咁岩頭頂有衛星影到,所以冇辦法100%跟蹤。但跟蹤海上艦艇的確會用到北斗,2017年有報導「海翼水下無人機」(https://kknews.cc/military/m3jpba9.html) ...
討論有個誤區北鬥吾係用偵察或觀察任何事物,用來導向的,外太空還有幾種衛星軍事間諜衛星這些衛星才可怕。

當千里外發射導弾,迪進攻達20節高速移動航母有難度,因末段達六馬赫想打中唔係咁易

引用:
原帖由 maoleitau 於 2020-7-24 11:25 AM 發表

航母時速唔過六十公里, 加上利用各種手段持續偵測(包括無偵-8, 水下無人機), 21D到達相關區域不需要三十分鐘, 航母行得幾遠 ?
三十分鐘已移動二至三海浬,失之毫釐,差之千里

引用:
原帖由 maoleitau 於 2020-7-24 11:50 AM 發表

你知唔知DF-21D穿過黑障後會雷達開機 ? 幾里算乜 ?
又·如何,從沒公開試驗過

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]