• 瀏覽: 1,696
  • 回覆: 12
+2

https://www.guancha.cn/ChanJing/2020_07_21_558460.shtml

(文/觀察者網 一鳴)7月20日,螞蟻集團官宣上市計劃,尋求在科創板和港交所同步發行上市。對于這一有史以最大規模之一的IPO沒有選擇在海外上市,多家外媒表示吃驚,認為地緣政治局勢導致了這一結果的發生。不過外媒也承認,中國資本市場的吸引力正在不斷增強。

“中國的一項重大勝利”
《華爾街日報》20日報道稱,2014年,阿里巴巴集團選擇紐約作為上市地點,並融資250億美元,創造了沙特阿美上市之前全球最大的IPO。而螞蟻集團的旗艦業務支付寶正是從阿里巴巴剝離出來的。

《華爾街日報》報道強調螞蟻IPO“繞過紐約”

而現在,中美之間加劇的緊張局勢、威脅對中國官員進行制裁以及將中國企業從美國證券交易所摘牌等行為,逼迫螞蟻回到家門口上市。

根據阿里巴巴集團財報,螞蟻集團2019年的淨利潤是170億,營收主要來自于微貸、理財和保險。

... ... (略)

加埋港交所科創指數,肯定吸走美國納斯達克資金

ps. 應該唔少人都唔知通,螞蟻金服database技術 2019年全球排名第一

應該唔少人都唔知通,螞蟻金服database技術 2019年全球排名第一

無法,每日要處理幾億流量,有壓力才會進步

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-21 18:36 發表
https://www.guancha.cn/ChanJing/2020_07_21_558460.shtml

(文/觀察者網 一鳴)7月20日,螞蟻集團官宣上市計劃,尋求在科創板和港交所同步發行上市。對于這一有史以最大規模之一的IPO沒有選擇在海外上市,多家外媒表示吃驚,認為地緣政治局勢導致了這一結果的發生。不過外媒也承認,中國資本市場的吸引力正在不斷增強。

“中國的一項重大勝利 ...
新經濟,我地香港人真系落伍太多了。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-7-21 07:26 PM 發表

因為香港經濟完全被地產黨綁架

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-21 07:01 PM 發表
應該唔少人都唔知通,螞蟻金服database技術 2019年全球排名第一

大數據又係錢🤔🤔

Alipay HK 就快推出理財服務

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-22 08:42 AM 發表

因為香港經濟完全被地產黨綁架
李加乘 要攪網購廿年前都有能力做到,但個個網購 就少人行商場,根本就係地產黨+廢政府 一直拖慢香港,而家惡果出晒嚟,香港愈來愈落後。
而當時嘅班子,咪曾蔭權 曾俊華囉,香港人仲當鬍鬚曾係神

侵侵自己趕走財神

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-22 09:31 AM 發表
國內支付寶一早有.

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-21 06:36 PM 發表

“中國的一項重大勝利 ...
ant依兩年個office不斷做緊expension,喺香港拍傳得住阿媽。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-22 09:31 AM 發表
申請緊銀行牌

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-21 07:01 PM 發表

大數據無單一市場能有我地咁大🤔🤔

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-7-21 07:26 PM 發表

我地個量太細做唔起🤔🤔

主題標籤 #交易所
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]