• 瀏覽: 9,374
  • 回覆: 19
1〗美軍在南海的行動
7月17日,美國雙航母到南海演習,這是半個月來的第二次,英國也將派一航母到南海助威;同日,被稱為「死亡天鵝」的兩架美軍B-1B槍騎兵轟炸機,前往美軍關島基地部署。不久時間,美國將與盟友在南海進行一次大規模聯合軍演,向孤立的中共示威。

中共智庫「南海戰略態勢感知計劃」平台,7月15日在推特發布訊息表示,美軍E-8C「聯合星」偵察機當日上午飛經台灣南端巴士海峽,朝中國廣東方向飛行,這是美軍過去3日內第2次派遣軍機E-8C對廣東沿海實施抵近偵察。

在此之前的7月13日當天也有一架E-8C「聯合星」由台灣南部進入南海,隨後自東向西飛行,最近一度飛至距離廣東海岸67.51海里(約125公里)的位置。美軍曾於本月6、7、8日連續派出EP-3E電偵機、RC-135偵察機飛近廣東,對中共實施嚴密監控。

不同的是,本次E-8C「聯合星」是一款空地監視飛機。該機型全名為「聯合監視目標攻擊雷達系統」,搭載有美軍最先進的對地監控、目標鎖定和戰場管理系統,可以在防區外對地面目標進行探測、識別、分類,並實時將數據回傳至後方指揮所。它不會單獨出現在某個地區,後面一定是一個整體作戰集團。

此時中共也在積極備戰,應對來自南海的美軍。中共外交部發言人華春瑩近日在發言中稱「讓暴風雨來的更猛烈些吧」,看來中共是作好了戰爭準備。

〖2〗哪些國家助戰中美
有網友問,如果中美有一戰,哪些國家會出面幫助美國?

如果中美對峙或開戰,看看周邊,有誰是中共的朋友,而美國在世界上有100多個盟友,而在中國周邊,就有日本、韓國、越南、印度、菲律賓等,基本上將中國包圍。不說美國有多強大,武器有多先進,就看日本,海、空軍力量一點也不遜色於中共。

中美一旦開戰,周邊日本出兵幫助美軍的可能性最大,美日是鐵友,日本軍工發展迅速,這麼多年被美國限制著,有仗打了,日本一定很想一展身手;再就是越南、印度,這兩國一直與中共有領土、領海爭端。

有人認為俄羅斯是中共的鐵友,有些五毛小粉紅一直吹俄羅斯為戰鬥民族,有血性,打起來你看看,俄羅斯會不會出兵幫助中共,敢與全世界為敵?前不久中印交惡動武,俄羅斯不是照樣賣武器給印度嗎?

中共五毛小粉紅一直稱伊朗是英雄的國家,一直硬對美國和以色列。現在伊朗正被美國扼住脖子翻白眼,接連被中東小霸王以色列吊打,核武基地被一鍋端了伊朗也不敢對外吭聲,還說謊掩飾。中共的其它獨裁兄弟更不用提了,都喘著氣呢,哪一口氣緩不過來就蹬腿了。

最近曝出中共與伊朗簽了25年合同,斥資數百億幫助伊朗進行基礎設施、能源和軍事建設,並向伊朗出售先進武器,又在不知淺的激怒美國。伊朗還需要中國輸血呢,哪能幫得了中共啊。

如果中美開戰,哪些國家幫助中國,沒有!哪些國家幫助美國,英國、加拿大、澳大利亞、日本、印度、越南,還有北約作為後備。

〖3〗為什麼共軍會兵變
雖說現代戰爭已不是人海戰術,講的是武器的先進,兵員的素質,但指揮官的作用不可小覷,所以我們分析一下中共前線指揮官的現狀和心理。

由於美軍這幾年一直在充當世界警察的角色,從沒停止過作戰,加上武器的先進,戰術的高超,國力的強大,所以中共和其指揮官是很害怕美軍的。這不是打嘴炮,這是來真的。

如果中共的前線指揮官看好專制,他看好的不是效死中共,而是中共給他帶來的特權和利益,不是為中共當炮灰。一旦送命,他的父母、妻子、子女還有情婦、私生子女由誰來管?他自身的一切優待也會化為過眼煙雲,都是精明人,他不會不知取捨。也許,他的子女正在美國生活呢。

如果中共的前線指揮官認同民主,是個明白人,知道民主已成天下大勢,他更不會讓自己和其部下去送死,並且兵變是立功之舉,還有示範效應,引起中共更多軍隊的起義,可能更快導致中共政權的滅亡,讓中國儘快走向民主,融入國際社會,讓國民過上公平而有尊嚴的生活。他何樂而不為?

如果在與美開戰中,打了勝仗還可以,但這種可能性實在太小了,幾乎為零,如吃了敗仗,那就不得了,對於前線指揮官來說,那是天大的罪,不死也要坐穿牢底,還不如投奔美軍,為美軍帶路呢。

至於中共的普通士兵,絕大多數是獨生子女,來參軍也是積點資本鍍點金,復員後能找個像樣的工作,都知道美軍的厲害,誰都不想送命,所以沒什麼戰鬥力。

綜上,如果中共指揮官叛變,共軍或會發生兵變,向美國聯軍投誠,很可能造成牌骨效應,從而影響到中共五大戰區,誰願意為中共這個欺壓人民的獨裁政權賣命。

就是不開戰而長時間中美對峙,也對中共的指揮官和士兵心理造成很大的壓力,如果美國及英、加、澳、日、印、越聯合圍堵,總有一天中共軍隊頂不住壓力而心理崩潰,從而不戰而降。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-7-21 06:29 PM 發表
中國從來對戰都系一對幾國啦。朝鮮戰爭都系好多國加美國既。。人就肯定會死多小小。但系唔會輸
八國聯軍都係多對一....中國可以同美國 印度 南海周邊國家 台灣 日本 同時打咁多條戰線咩??
連空投軍車既能力都沒既中國

引用:
原帖由 子月月 於 2020-7-21 06:16 PM 發表

花左15分鐘睇晒成篇文章,
好得罪講,
真係好小學生水平,
全部都係一廂情願,天馬行空既想法,直線思維,水平跟現今香港年青既一代,網絡文宣打手一樣。

其實,基本上係江湖上浸過下日子既大哥都知道,“盟友“只係因為某種利益先行埋一齊,歷史上呢啲所謂結盟到頭來互劈既例子多去了。

樓主可能真係溫室長大,未見過世面,2個大幫派開戰,小幫派係唔敢亂站隊,押錯注 ...
人地夏威夷 以前都唔係美國 但人地係人民公投投票俾美國 想成為佢既一部分
中國某D 西北地區 敢唔敢搞公投先??下下用武力去威脅自己既人民 迫一起共和~~呢D叫統一?
你以為幫美國打中國沒利益??中美開戰...印度邊境出手...實拿到邊境D地區   南海D國家出手..可以拿回南海既控制權
你以為沒利益??人地宣佈 人民幣唔可以換歐羅同美金..你睇下人仔會唔會變廢紙

引用:
原帖由 fouly123 於 2020-7-21 09:48 PM 發表
任何關於中美對決的可能性只在幻想中...
主要係美國能力上不夠打敗中國,即使係拉多幾個盟友.現階段美國盟友中,英澳日可能會跟隨美國,即使未來加入印度也不足以成氣候.當然,這並不係指中國近乎天下無敵,而係美國及其盟友的聯合,還是達不到絕對的軍力優勢去擊敗中國. ...
如果大陸D年青人個個好似你咁諗..真係去開戰...大陸D人死哂都似
你知唔知美國有16000架戰機...中國得幾千... 美國D戰機...起跑唔洗幾秒就升到空..之後一陣就去到雲層..中國D戰機..要好似飛機咁助跑十秒先飛到...你上YOUTUBE睇下D戰機起飛片段先

依家你地用晚清既心態 去挑戰咁多國家  好易又有八國聯軍..

引用:
原帖由 平常的人 於 2020-7-21 06:23 PM 發表
中國係不結盟國家,唔需要盟友,盟友係靠唔住嘅,做人最好係靠自己嘅實力,
不結盟...定沒人想同你做盟友....中國應該係全世界強國入面 唯一一個沒朋友既國家
其他強國一開戰...一定有人幫拖
美國打伊拉克 阿富汗...歐盟國家都出兵

真係既強國...除了1打1勁之外...外交都好重要
中國外交部成日講野咁串....串英國 串澳洲 串美國  咁自大好難受歡迎
都係以前D領導人利害..知道咩都悶聲發大財
亮劍政策引火自焚....你以為真係唔敢打你...依家連英國都派航母 印度都增兵邊境
你到今時今日仲係以為唔敢打???幾個打1個WO

引用:
原帖由 fouly123 於 2020-7-22 06:12 PM 發表

台灣同香港唔少人都係如此的,個個睇住美國大片決戰智障外星人,直到佢哋長大都認定契爺武功天下無敵.
佢哋雖從未睇過美國從二戰後嘅失敗史(1950~)運用絕對優勢的技術同兵力,結果造成的係,人哋國家幾十萬至上百萬的人死亡,大量人口成為難民,而美國自己都係踩到一身爛泥走佬. 當然,也係因此得到軍事技術的發展,如果唔係美國崇拜武器論,今日世界的發展可能仲係70~80年代左右. ...
大陸D抗戰片..夠一個女兵..用手槍仔..打人地日本一個師團既兵力
咪又係睇傻你地

現實就係..十個日本兵用幾支槍...俘虜好多中國人就真
美國拍D戰爭片...全部係根據史實  咁諾曼第 人地真係登陸成功...反攻偷襲珍珠港又係成功

抗日戰爭片..吹到上天咁高就反而多的是~~咁勁就唔洗美國幫你打日本

https://twitter.com/jmsdf_pao_eng/status/1285815068962086912
幾個國家既艦隊都進入南海...如果大陸仲係唔縮就第3次世界大戰
大陸D網民...

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-7-22 08:24 PM 發表

這種自 high 文是誰寫的?
你咪唔好信~~~靠嚇係派一支艦隊過來...依家係幾個國家都派主力艦過來...
仲係自HIGH 以為天下無敵~~一陣就俾列強瓜分領土

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-7-22 08:36 PM 發表

還記得金仔核試前,美軍說要斬首嗎,核試後,侵侵卻跟金仔和談。
你有沒睇新聞  ...金仔自爆左D發射井 面談  由頭到尾一路都制裁緊..之後又重啟核試...咪一路制裁
伊朗俾人制裁D經濟都大獲
大陸依家都好多工廠倒閉 民工失業
你以為制裁沒用?

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-7-24 11:23 AM 發表

其實你有冇諗過 如果美國嘅航空母艦 你大陸嘅導彈打中 美國嘅後果係乜嘢 跑過嚟揚威耀武 原來係送頭 美國霸權將會消失 損失嘅巨大 係美國承受唔到 你覺得美國要走嚟搏命 都要有理據 拉攏幾個國家嘅戰艦行一圈 刷下存在感還可以 如果因為南海幾個島同中國搏命 有機會輸得好慘 其他國家會即刻掉頭 唔敢再惹中國 以後亦都唔敢再隨便攻擊中國 所有國家都唔再聽你講嘅說話 只有蠢到好似你咁嘅人 或者特朗普  ...
咁你有沒諗過美國都有導彈~~伊拉克 阿富汗沒導彈咩???結果點?
伊朗俾人用無人機斬首...殺左指揮官...一樣唔敢回擊報仇..只敢轟炸美軍基地旁邊塊空地
美國用無人機...飛過左中國領空再飛番去....中國都唔知道....呢單係幾日前既新聞  你估美國用無人機斬首金仔同中國 唔得咩?
依家中國外交部~~發言開始示弱 又唔肯關大使館.又話大家應該克制

關大使館~又幾個國家聯合軍演...印度又邊境增兵..你覺得係巧合??其實係唔怕同你打....如果呢D情況  你住中國成日話打打打
你同我都會死...當然要睇下佢攻唔攻擊香港

中國南海一開戰...印度一定抽水入侵...到時西藏都沒埋..

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-7-24 11:56 AM 發表

其實你對軍事真係盲 美國有導彈 喺邊度發射 邊個國家直接同中國宣戰 週邊國家直接同中國宣戰只有找死 最有可能都只係日本 但係相信都唔敢 用無人機更加好笑 喺邊度開無人機過嚟 伊朗 都要過軍官去咗伊拉克 先至敢用無人機殺死軍官 簡單啲講句那渣招 伊朗亦都有報復 導彈打美國軍事基地 原來你唔知 你之前講美國有六千部戰機 喺邊度起飛 喺航母度起飛呀 航母可以運載幾多部飛機 你唔好同我講喺週邊國家夠 ...
我咪話伊朗有還拖...打美軍基地...最後都殺唔到美軍...你有沒睇新聞...都唔敢殺...有心報復一定要轟到美軍有人死為止
你唔好成日用咩...打第一槍就是宣戰找死...所以唔敢 呢D只係大陸D軍事迷自我陶醉既講法
印度 同美國根本唔怕先打第一槍....因為依家係幾個打一個
唔係之前既局面一打一...
依家連大使館都關...呢D有戰前味道  但中國唔肯關大使館..已經係露牌...係淆底
你仲扮軍事專家

依家真係部署緊打你..幾個國家去打南海..如果唔係真..就唔會澳洲 英國都派主力艦去..又關大使館

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-7-24 12:29 PM 發表

第一 伊朗只玩激究竟有冇美軍死咗 有人報導有 有人報道冇 唔係核心人物唔知道 美國一定唔會公佈有美軍死亡 同樣伊朗一定話有美軍死亡 伊拉克係美國嘅地方 輿論上拉黑一定會幫美國 所以你呢一個只不過係不證實 播放伊朗夠膽攻擊美軍基地 已經係一個好實在嘅反擊  如果你當呢個反擊係還返畀伊朗嘅 就證實咗美國嘅無奈同埋妥協 至於印度 你唔好笑死我 望一望中印邊境係乜嘢地方先啦 地理你都唔識 點同你討論 ...
美國用空軍空投戰車同坦克...中國仲係用鐵路運裝甲車..唔好再意淫自己好好打
由清朝到依家...中國除了常規戰贏印度...沒一個國家1打1係打得贏
美國由一戰到二戰...一參戰就逆轉戰局....好好打既德國 閃電戰超勁既..都輸
日本又係好勁好好打..又輸  打伊拉克 阿富汗有好多實戰經驗 改良好多野

中國呢??最叻用坦克去車自己D人民 但叫佢打其他國家???算吧了
中印對持...第一個退兵忍讓就係中方...中方係先個印度退兵...之後先印方
最近印方又壓番上來

根本上...保住政權...保黨比保國土 人民重要
中國給了外蒙..等於幾十個台灣既土地俾俄羅斯

你唔好再識少少扮代表  你睇多D書先

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-7-24 12:46 PM 發表

得啦 你嘅水平喺度講曬出嚟啦 其實係共產黨未打輸過 韓戰 越戰 就算同俄羅斯嘅珍寶島戰役 同越南嘅海戰 全部都係打贏 最好笑嘅係 美國可以空投戰車同坦克 我真係好想睇呀 ...
韓戰係議和  中國死傷亡數係美軍既十倍以上 一直死一直補兵...咁美國咪佔唔到...呢D叫戰術?
珍寶島戰疫呢D一百二百人既規模都計??睇來大陸沒咩可以炫
越戰係美軍國內反戰聲音太大..加上軍費支出大...退兵..但傷亡都係北越多...傷亡又叫羸?
果時係用人海戰術...用槍刀沖...人多打人少...幾條命換1條命...咁樣草管人命打法..咪羸
果時大陸鼓勵D人生仔....一對夫妻生10個....都係想第時打仗可以用人海戰術

我想問..今時今日 D步槍..40發子彈 仲可唔可以用人海??
美軍空投軍車既片..咪上YOUTUBE睇~~中國就沒呢D技術

今時今日仲係成日洗腦話自己羸好多戰役...人地國家講緊怕傷亡太多先簽和約..退兵
你地就諗唔怕死...死完再補兵上去打...

今時今日 英國D老兵..俾英女皇接見..都好尊重D老兵
大陸就搵D武警打佢地

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-7-24 01:27 PM 發表

佢仲講而家可以用步槍喎 中國冇步槍 要用人海戰略 推年中國最大嘅優勢都唔知 就係居高臨下 仲話可以用飛機空投坦克 戰車 我真係笑到噴飯 基本上印度嗰邊係懸崖 好難搵到平原嘅地方擺呢啲武器 何況如果同中國打仲要爬山 軍盲就肯定係 平常識都冇嗰下弊 ...
你會唔會掉轉左來講??印度邊防爭議地先係平地 入侵先要爬山  佔呢個位...印度增兵係容易D

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-7-24 01:24 PM 發表

我講空投戰車 係喺實際嘅戰場用 喺邊個戰場美國曾經用過 實際上真係引我笑 印度係高原地帶 如果可以用呢招 印度就唔會唔見咗十幾架坦克啦 呢啲就真係要上網睇睇啦 傻仔 打仗係講傷亡嘅咩 打仗係講成敗 日本仔嘅傷亡比中國小 你夠唔夠膽講日本仔贏咗 同埋美國嘅傷亡絕對唔少 只不過派嘅美軍唔多 但係南越北越 藍月嘅傷亡絕對唔少得過北越 韓戰南韓嘅傷亡 亦都同北韓差唔多 韓戰係打和你都可以講嘅 不過係 ...
有基地...由基地出發咪唔洗用....咁打人地...就要用空投....成日話實際戰場用...依家打最多仗係美軍...中國二戰之後都沒打仗..邊一個少實戰經驗? 印度唔夠中國打...唔代表幾個國家一起開戰線會唔夠打....南海同印度邊境一齊打....結果會唔同
你肯定開到兩條戰線...打全世界最強既美國 同排名第3既印度?
唔好成日用韓戰 越戰去吹噓好好打先...時代唔同了...唔可以再用以前補兵去打仗
再者...韓戰...越戰...距離中國咁近...美軍都係同你55波..或是議和~~你果時試下叫共軍去墨西哥地點同美軍打....睇下和唔和到
人地遠洋作戰能力...唔係同你同一個檔次

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]