• 瀏覽: 9,350
  • 回覆: 86
引用:
原帖由 子月月 於 2020-7-21 06:16 PM 發表

花左15分鐘睇晒成篇文章,
好得罪講,
真係好小學生水平,
全部都係一廂情願,天馬行空既想法,直線思維,水平跟現今香港年青既一代,網絡文宣打手一樣。

其實,基本上係江湖上浸過下日子既大哥都知道,“盟友“只係因為某種利益先行埋一齊,歷史上呢啲所謂結盟到頭來互劈既例子多去了。

樓主可能真係溫室長大,未見過世面,2個大幫派開戰,小幫派係唔敢亂站隊,押錯注 ...
人地夏威夷 以前都唔係美國 但人地係人民公投投票俾美國 想成為佢既一部分
中國某D 西北地區 敢唔敢搞公投先??下下用武力去威脅自己既人民 迫一起共和~~呢D叫統一?
你以為幫美國打中國沒利益??中美開戰...印度邊境出手...實拿到邊境D地區   南海D國家出手..可以拿回南海既控制權
你以為沒利益??人地宣佈 人民幣唔可以換歐羅同美金..你睇下人仔會唔會變廢紙

引用:
原帖由 fouly123 於 2020-7-21 09:48 PM 發表
任何關於中美對決的可能性只在幻想中...
主要係美國能力上不夠打敗中國,即使係拉多幾個盟友.現階段美國盟友中,英澳日可能會跟隨美國,即使未來加入印度也不足以成氣候.當然,這並不係指中國近乎天下無敵,而係美國及其盟友的聯合,還是達不到絕對的軍力優勢去擊敗中國. ...
如果大陸D年青人個個好似你咁諗..真係去開戰...大陸D人死哂都似
你知唔知美國有16000架戰機...中國得幾千... 美國D戰機...起跑唔洗幾秒就升到空..之後一陣就去到雲層..中國D戰機..要好似飛機咁助跑十秒先飛到...你上YOUTUBE睇下D戰機起飛片段先

依家你地用晚清既心態 去挑戰咁多國家  好易又有八國聯軍..

引用:
原帖由 平常的人 於 2020-7-21 06:23 PM 發表
中國係不結盟國家,唔需要盟友,盟友係靠唔住嘅,做人最好係靠自己嘅實力,
不結盟...定沒人想同你做盟友....中國應該係全世界強國入面 唯一一個沒朋友既國家
其他強國一開戰...一定有人幫拖
美國打伊拉克 阿富汗...歐盟國家都出兵

真係既強國...除了1打1勁之外...外交都好重要
中國外交部成日講野咁串....串英國 串澳洲 串美國  咁自大好難受歡迎
都係以前D領導人利害..知道咩都悶聲發大財
亮劍政策引火自焚....你以為真係唔敢打你...依家連英國都派航母 印度都增兵邊境
你到今時今日仲係以為唔敢打???幾個打1個WO

引用:
原帖由 hitmantin 於 2020-7-22 09:43 AM 發表

如果大陸D年青人個個好似你咁諗..真係去開戰...大陸D人死哂都似
你知唔知美國有16000架戰機...中國得幾千... 美國D戰機...起跑唔洗幾秒就升到空..之後一陣就去到雲層..中國D戰機..要好似飛機咁助跑十秒先飛到...你上YOUTUBE睇下D戰機起飛片段先

依家你地用晚清既心態 去挑戰咁多國家  好易又有八國聯軍.. ...
16000架!?幾秒升空?~你估係萬六架F-22啊,你d咩數據咩黎架? 你認為戰時美國可以出動多數戰機攻擊中國?
如果出動超過20架都已經係全面戰爭啊,到時中美都屬於互相攻擊狀態,在3500公里包括關島在內,都已經係解放軍火箭軍的打擊圈.類似你咁嘅人睇幾條片就出黎吹,咁美國佬早就控制晒全球啦.
戰鬥機數量方面:解放軍現役第4代機至少有1600架以上,而美國亞太+航母艦載機只有1200~1300架左右.
而在本土能飛到中國只有轟炸機(B-2/B-1/B-52),但航程及進行空中加油,至少要飛10個小時以上,即使從夏威夷都要7小時以上.
引用:
中國D戰機..要好似飛機咁助跑十秒先飛到
最搞笑就係這句... 係中國本土機場用十秒起飛,會影響到咩作戰細則?,難到美國d飛機只要升到空中,就順移幾百公里至千里達到中國本地上空?所以冇需要和中國戰機在空中接戰?你認為中國部署在多個軍區的遠程預警雷達,以及衛星都不存在了嗎?

要是按你分析嘅,中國而家已經分裂成幾十個小國家,美國都唔使費咁大勁限制中國埋。

引用:
原帖由 hitmantin 於 2020-7-21 02:33 PM 發表
1〗美軍在南海的行動
7月17日,美國雙航母到南海演習,這是半個月來的第二次,英國也將派一航母到南海助威;同日,被稱為「死亡天鵝」的兩架美軍B-1B槍騎兵轟炸機,前往美軍關島基地部署。不久時間,美國將與盟友在南海進行一次大規模聯合軍演,向孤立的中共示威。

中共智庫「南海戰略態勢感知計劃」平台,7月15日在推特發布訊息表示,美軍E-8C「聯合星」偵察機當日上午飛經台灣南端巴士海峽,朝中國廣東 ...
今天中國家門口仲可以比八國聯軍撒野,叫佢地返去揾200年前祖先

引用:
原帖由 lyk898 於 2020-7-21 02:42 PM 發表
好似話全家移民老美,搬晒啲銀紙過老美喺愛國行為,以前我唔明,我而家都知知地,因為咁樣先可以避免戰爭。
老美叫屎眼聯盟,買晒所有中國制造,等中國人無得用

引用:
原帖由 hitmantin 於 2020-7-22 09:40 AM 發表

人地夏威夷 以前都唔係美國 但人地係人民公投投票俾美國 想成為佢既一部分
中國某D 西北地區 敢唔敢搞公投先??下下用武力去威脅自己既人民 迫一起共和~~呢D叫統一?
你以為幫美國打中國沒利益??中美開戰...印度邊境出手...實拿到邊境D地區   南海D國家出手..可以拿回南海既控制權
你以為沒利益??人地宣佈 人民幣唔可以換歐羅同美金..你睇下人仔會唔會變廢紙 ...
印度搶到的土地可以守得住?南海諸小搶到的島礁可以守得住?

引用:
原帖由 fouly123 於 2020-7-22 10:18 AM 發表

16000架!?幾秒升空?~你估係萬六架F-22啊,你d咩數據咩黎架? 你認為戰時美國可以出動多數戰機攻擊中國?
如果出動超過20架都已經係全面戰爭啊,到時中美都屬於互相攻擊狀態,在3500公里包括關島在內,都已經係解放軍火箭軍的打擊圈.類似你咁嘅人睇幾條片就出黎吹,咁美國佬早就控制晒全球啦.
戰鬥機數量方面:解放軍現役第4代機至少有1600架以上,而美國亞太+航母艦載機只有1200~ ...
睇得 Independence Day 果類電影太多了。有機無人揸,二戰老兵自告奮勇去打怪。

引用:
原帖由 hitmantin 於 2020-7-22 09:50 發表

不結盟...定沒人想同你做盟友....中國應該係全世界強國入面 唯一一個沒朋友既國家
其他強國一開戰...一定有人幫拖
美國打伊拉克 阿富汗...歐盟國家都出兵

真係既強國...除了1打1勁之外...外交都好重要
中國外交部成日講野咁串....串英國 串澳洲 串美國 咁自大好難受歡迎
都係以前D領導人利害..知道咩都悶聲發大財
亮劍政策引火自焚....你以為真係唔敢打你... ...
我諗你唔知世界上有個不結盟組織,去參考下啦!
結盟係拉幫結派屬於黑社會性質明唔明,獨立自主光明正大先係君子之交。

https://g.co/kgs/uxgNeP

引用:
原帖由 hitmantin 於 2020-7-22 09:40 AM 發表

你以為沒利益??人地宣佈 人民幣唔可以換歐羅同美金..你睇下人仔會唔會變廢紙 ...
美國一樣打壓加州獨立又唔見你講,死洋奴

引用:
原帖由 lyk898 於 2020-7-21 02:42 PM 發表
好似話全家移民老美,搬晒啲銀紙過老美喺愛國行為,以前我唔明,我而家都知知地,因為咁樣先可以避免戰爭。
係丫係丫,去左美國肺炎抗體都可以快d有丫...
咁你仲未移民走?磨磨蹭蹭

小學雞的水平也學人家發帖?
爸爸告訴你一個真理:“美狗不等于全世界”!🤣🤣🤣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]