• 瀏覽: 891
  • 回覆: 25
引用:
原帖由 songsong17 於 2020-7-21 02:13 PM 發表

大家世貿傾好, 以前老美利用中國勞動力大賺, 又同你計返?
每樣嘢都可以計
所以世貿有規定
赤共操控匯率補貼企業唔開放市場大量傾銷收高關稅
過咗15年唔可以再側側膊

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-7-21 02:23 PM 發表

貿易戰咪貿易戰囉..屌...

仲9 up 一推道理做咩...,己都退晒群,仲學人講道理...
赤共搵咗人咁多年笨
仲未計偷呃拐騙果啲
人地講道理你唔可以咁態度
如果自動自覺公道啲唔會搞成咁

其實崔生説的亦只是官方語言。

叫尾角佬唔使驚,中國是友善的。但調轉係尾角政府諗,大陸十幾億人衝緊上來,唔驚就假的,容乜易被大陸搶走晒d野,影響佢地本身好食懶做又豐衣足食又高高在上既生活。

所以,無論怎樣,尾角政府都唔會受大陸果套,而大陸亦盡量不觸碰尾角國民情緒避免佢地同政府團結一心對抗中國,等尾國政府發不出勁而安樂死。

引用:
原帖由 .文敬鑾. 於 2020-7-21 02:24 PM 發表

每樣嘢都可以計
所以世貿有規定
赤共操控匯率補貼企業唔開放市場大量傾銷收高關稅
過咗15年唔可以再側側膊
咁咪世貿傾, 世貿裁決.., 唔係你話係就係...

美國政棍玩政治姐... 點都狙中國架啦

引用:
原帖由 .文敬鑾. 於 2020-7-21 02:27 PM 發表

赤共搵咗人咁多年笨
仲未計偷呃拐騙果啲
人地講道理你唔可以咁態度
如果自動自覺公道啲唔會搞成咁
你既指控更合適形容老美...

所以有國際組織機制唔跟...

引用:
原帖由 .文敬鑾. 於 2020-7-21 14:01 發表
各國都有收關稅
美帝都屌其他人搵佢笨
是你自己將兩樣嘢撈埋講搵嘢拗
赤共屌美帝但原來自己關稅更高係事實
在WTO的規則下,發展中國家允許保護的程度高於發達國家,發達國家的平均關稅是4%,而發展中國家是14%。
而且根據世WTO的規定,美國不能單獨對中國加征關稅。
就因為WTO的規則不允許美國隨意制裁,所以他杯葛了WTO的仲裁法庭。
如果是中國違反了WTO的規定,美國早拿起大棒了。

引用:
原帖由 kangzhenkun 於 2020-7-21 03:27 PM 發表
在WTO的規則下,發展中國家允許保護的程度高於發達國家,發達國家的平均關稅是4%,而發展中國家是14%。
而且根據世WTO的規定,美國不能單獨對中國加征關稅。
就因為WTO的規則不允許美國隨意制裁,所以他杯葛了WTO的仲裁法庭。
如果是中國違反了WTO的規定,美國早拿起大棒了。 ...
因非洲豬瘟影響,2019年中國的全年豬肉生產量預計比2018年減少三成,缺口將不得不從美國進口來填補。而中共目前對美國豬肉產品徵收62%的關稅,將悉數轉嫁給中國老百姓。

上周一(12月3日),即習特晚宴結束的兩天後,特朗普在Twitter發文稱,「中國已同意降低和撤銷對美國進口汽車徵收的關稅,目前稅率為40%」。白宮經濟顧問庫德洛(Larry Kudlow)亦在同日表示,「美國進口中國的汽車關稅將會降低,雖然雙方目前還沒有一個統一的協定,但是我們期待這個關稅可以降到零。」

也在同一天,白宮貿易顧問納瓦羅(Peter Navarro)接受美國全國公共廣播電台(NPR)電話採訪時表示,「中美雙方正在就汽車關稅進行討論,當前中國對美國進口汽車關稅為40%,而美國的進口汽車關稅是2.5%,這只是美國眾多關稅問題中需要解決的一個。」他形容對華談判的貿易代表萊特希澤(Robert Lighthizer)是美國貿易代表署(USTR)有史以來最強硬的談判官,稱他「會致力於降低關稅,甚至是零關稅」。

引用:
原帖由 笑到最後 於 2020-7-21 02:31 PM 發表
其實崔生説的亦只是官方語言。

叫尾角佬唔使驚,中國是友善的。但調轉係尾角政府諗,大陸十幾億人衝緊上來,唔驚就假的,容乜易被大陸搶走晒d野,影響佢地本身好食懶做又豐衣足食又高高在上既生活。

所以,無論怎樣,尾角政府都唔會受大陸果套,而大陸亦盡量不觸碰尾角國民情緒避免佢地同政府團結一心對抗中國,等尾國政府發不出勁而安樂死。 ...
赤共放老實點
係咪好過乜都屌美帝呢
泱泱大國
做咩好似江湖騙子呢
佔咗咁多年便宜
仲鬧返人轉頭話人唔啱都有嘅

引用:
原帖由 .文敬鑾. 於 2020-7-22 11:15 發表
因非洲豬瘟影響,2019年中國的全年豬肉生產量預計比2018年減少三成,缺口將不得不從美國進口來填補。而中共目前對美國豬肉產品徵收62%的關稅,將悉數轉嫁給中國老百姓。

上周一(12月3日),即習特晚宴結束的兩天後,特朗普在Twitter發文稱,「中國已同意降低和撤銷對美國進口汽車徵收的關稅,目前稅率為40%」。白宮經濟顧問庫德洛(Larry Kudlow)亦在同日表示,「美國進口中 ...
你該和川普去說,為何要首先對中國商品增加關稅,把成本轉嫁給美國老百姓。
而中國提高美國農產品的關稅也只是針對性的報復而已。

引用:
原帖由 kangzhenkun 於 2020-7-22 11:22 AM 發表
你該和川普去說,為何要首先對中國商品增加關稅,把成本轉嫁給美國老百姓。
而中國提高美國農產品的關稅也只是針對性的報復而已。
別賣無知

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]