• 瀏覽: 837
  • 回覆: 25
【新增動新聞】中國駐美大使崔天凱前日(周六)接受美國有線新聞網絡(CNN)訪問,就中美關係、港版國安法、南海問題等作出回應。 美中關係因為武漢肺炎疫情與港版國安法而越趨緊張,總統特朗普上周簽署《香港自治法案》,並簽行政命令取消港特殊待遇。另外,《紐約時報》引述消息指,特朗普政...

中美關係係靠騙
世貿過咗15年鬧人加關稅原來自己關稅仲高唔懲罰唔減,但就一本正經話反對貿易保護主義,自己強逼合資技術轉移就唔講

港版國安法係騙
違反多條基本法唔認,自己話自己合法,條文權力無限大,移去民主法治公平審訊元素

南海問題都係騙
口話和平崛起,話協商話反對軍事化,崛起咗就話唔存在爭議;如果美帝劃個海劃到你門口,話幾百年前嚟過個島係佢你會點?

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/international/20200720/RV6D57ZWYNBK4AA4GI55A2D77E/

引用:
原帖由 .文敬鑾. 於 2020-7-21 10:19 發表

【新增動新聞】中國駐美大使崔天凱前日(周六)接受美國有線新聞網絡(CNN)訪問,就中美關係、港版國安法、南海問題等作出回應。 美中關係因為武漢肺炎疫情與港版國安法而越趨緊張,總統特朗普上周簽署《香港自治法案》,並簽行政命令取消港特殊待遇。另外,《紐約時報》引述消息指,特朗普政...
https://hk.appledaily.com/resizer/rHfLxZGxqeQz7XappGuAUbe ...
印度也是WTO成員,它的保護主義比中國更嚴重,關稅比中國更高。
但按照WTO的規則他這樣做是合規的,因為他是發展中國家。
好好去了解一下WTO的規則吧。別賣無知

引用:
原帖由 .文敬鑾. 於 2020-7-21 10:19 發表

https://hk.appledaily.com/resizer/rHfLxZGxqeQz7XappGuAUbe ...
國安法違反哪幾條基本法,請列出來。
9段線(原11段線)是中華民國畫的,而且是在美國軍艦的幫助下畫的!很吃驚吧!

其實何為強迫技術轉移,
轉移只係商業合作term,傾唔定,咪唔合作,又冇人揸支槍要你免費轉移技術,你選擇簽則是有錢搵,有乜好嘈

肥佬黎肺炎

得個口號…

乜野牛鬼蛇神,我都唔理lu,我的路已經選擇好。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kangzhenkun 於 2020-7-21 10:23 AM 發表

印度也是WTO成員,它的保護主義比中國更嚴重,關稅比中國更高。
但按照WTO的規則他這樣做是合規的,因為他是發展中國家。
好好去了解一下WTO的規則吧。別賣無知 ...
各國都有收關稅
美帝都屌其他人搵佢笨
是你自己將兩樣嘢撈埋講搵嘢拗
赤共屌美帝但原來自己關稅更高係事實

引用:
原帖由 kangzhenkun 於 2020-7-21 10:27 AM 發表

國安法違反哪幾條基本法,請列出來。
9段線(原11段線)是中華民國畫的,而且是在美國軍艦的幫助下畫的!很吃驚吧!
16,18,19,81,84
and幾多段線拗到爛拗到臭
冇人吃驚
你攞美帝條裙冚自己對腳係冇作用
通常我對付啲奴才抬呀爺出嚟就收聲
你自己establish唔到正確性嗎?
定係世界霸主美帝送咗個海俾你?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wavehand 於 2020-7-21 10:52 AM 發表

其實何為強迫技術轉移,
轉移只係商業合作term,傾唔定,咪唔合作,又冇人揸支槍要你免費轉移技術,你選擇簽則是有錢搵,有乜好嘈
自己為錢賣技術, 錢收左又覺得唔啱數想反口...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wavehand 於 2020-7-21 10:52 AM 發表

其實何為強迫技術轉移,
赤共嘅貿易壁壘多不勝數
根本係360度一套策略
而家赤共一樣嘈人夾佢

引用:
原帖由 .文敬鑾. 於 2020-7-21 02:01 PM 發表

各國都有收關稅
美帝都屌其他人搵佢笨
是你自己將兩樣嘢撈埋講搵嘢拗
赤共屌美帝但原來自己關稅更高係事實
屌就大晒咩, 你識屌人就你啱, 國際有機際又唔跟, 就成日口口聲聲國際標準... , 屌...

引用:
原帖由 .文敬鑾. 於 2020-7-21 02:11 PM 發表

赤共嘅貿易壁壘多不勝數
根本係360度一套策略
而家赤共一樣嘈人夾佢
大家世貿傾好, 以前老美利用中國勞動力大賺, 又同你計返?

引用:
原帖由 古朗 於 2020-7-21 11:20 AM 發表

肥佬黎肺炎
武肺都係騙
隱瞞疫情證據確鑿
政法委公開屌
4出播毒叫人唔好封關
之後仲日日話係呢個先係果個先
正9西

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 songsong17 於 2020-7-21 02:11 PM 發表

屌就大晒咩, 你識屌人就你啱, 國際有機際又唔跟, 就成日口口聲聲國際標準... , 屌...
所以人地咪貿易戰囉~
之前歐盟都屌過
赤共減關稅減補貼增加入口平衡貿易
咪唔使俾人話搵笨囉~

引用:
原帖由 .文敬鑾. 於 2020-7-21 02:19 PM 發表

所以人地咪貿易戰囉~
之前歐盟都屌過
赤共減關稅減補貼增加入口平衡貿易
咪唔使俾人話搵笨囉~
貿易戰咪貿易戰囉..屌...

仲9 up 一推道理做咩...,己都退晒群,仲學人講道理...

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]