• 瀏覽: 2,597
  • 回覆: 18
+2
https://m.toutiaoimg.cn/a6844373 ... t_share_recommend=0

戰爭真係好奇妙,由33制到今日超限戰,大開大合嘅老美,老共一直用行動話你知「你揀錯對手了」😂

所以美國佬一直定義為集體衝鋒,而火力優勢去對抗,本身就戰術上的誤判.

引用:
原帖由 fouly123 於 2020-7-20 01:35 AM 發表
所以美國佬一直定義為集體衝鋒,而火力優勢去對抗,本身就戰術上的誤判.
係當時美軍視覺,只睇到人山人海,以為老解只係9衝... 最大誤判係,無真正了解對手,外表土頭土腦同清朝果陣無區別。唯武器論就果一役,被打破了

當年韓戰由鴨綠江打到三八線,確實出色

上甘嶺戰役,老美以為狂炸必贏,又是戰敗撤退。

越戰又以為火力必贏,又係輸畀地道游擊戰

傻傻地,未來唔會大打地面戰,敵人亦冇興趣殖民土地

死幾百萬人,眼都唔眨一下,嚇到佢老美彈起,全世界都驚呆

引用:
原帖由 fouly123 於 2020-7-20 01:35 發表
所以你覺得要反制所謂的三三制用什麼手法最好呢?
另外本身"進攻-掩護-支援"就是很基本的步兵戰術,誰都會不是PLA特有的東西

時代進步了, 冇人打地面戰架啦, 你有14億人吐啖口水都可以浸死美國佬, 不過人地只係按個制或者封鎖港口已經餓屎你

引用:
原帖由 20201616 於 2020-7-20 10:14 PM 發表
時代進步了, 冇人打地面戰架啦, 你有14億人吐啖口水都可以浸死美國佬, 不過人地只係按個制或者封鎖港口已經餓屎你
中國基本可以自給自足,封鎖?

中國人將簡單戰術用到出神入化,唔怪得美國幾次都輸比中國啦!!

引用:
原帖由 小叮噹丫 於 2020-7-20 12:17 PM 發表
當年韓戰由鴨綠江打到三八線,確實出色
志願軍一直打到接近三七線,美軍連漢城亦放棄

當年若非美軍有絕對空中優勢(加強大後勤支援),許多美軍部隊根本無法逃脫

引用:
原帖由 20201616 於 2020-7-20 10:14 PM 發表
唔怕,大把嘢食,買老美大豆喺因為想餓死佢老美

附件

unnamed.jpg(68 KB)

p4YBAFsy7VyAG-ToAAXNWfNjZ48250_b.jpg(204.71 KB)

從古到今,即使係下一次美國都冇得贏,

引用:
原帖由 LeoLeoLeo2018 於 2020-7-21 10:45 AM 發表
中國人將簡單戰術用到出神入化,唔怪得美國幾次都輸比中國啦!!
戰術高係一回事,真係致勝嘅係老解果份勇氣,同對上士,手足果份信任,否則面對老美果種地獄式槍林彈雨,搵槍指著都唔夠膽行。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]