• 瀏覽: 5,744
  • 回覆: 80
+2
美國國防部7月18日引述部長埃斯珀(Mark Esper)表示,中國是美國的首要戰略競爭對手,具備取代美國的條件與雄心。埃斯珀在接受電話訪問時告訴國防

滷味已經走火入魔痴咗線好似老毒峰與自己嘅影子比武

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/499814/美國防部長埃斯珀-首要戰略競爭對手是中國

都無辦法, 美國一定想阻止中國堀起或超越,因為中國現行既策略, 唔單只係國對國跟美國單挑,如果係單挑老實老美唔會怕中國,但問題係中國在非洲建設中國家影響力好大,而家連歐亞既傳統美國盟友,軍事外交上繼續親美,但經濟上已經開始親中,美國驚有朝一日做唔到大佬被盟友拋棄

如果今次打壓到中國令中國屈服,傳統盟友肯定唔敢跟美國作對,最少美國繼續領導一段時間,德國近來都多動作,想重新團結歐盟,包括在經濟同軍事都想脫離美國陰影,所以現時好多歐洲國家繼續親美,但實際肯定搵緊機會歐盟自強

美國真係廢咁驚人取代

以什麼侵犯人權自由 而去制裁中國 都係借口 顯然易見...都講到出口首要競爭對手是中國...

引用:
原帖由 莊仔 於 2020-7-19 03:01 PM 發表
都無辦法, 美國一定想阻止中國堀起或超越,因為中國現行既策略, 唔單只係國對國跟美國單挑,如果係單挑老實老美唔會怕中國,但問題係中國在非洲建設中國家影響力好大,而家連歐亞既傳統美國盟友,軍事外交上繼續親美,但經濟上已經開始親中,美國驚有朝一日做唔到大佬被盟友拋棄

如果今次打壓到中國令中國屈服,傳統盟友肯定唔敢跟美國作對,最少美國繼續領導一段時間,德國近來都多動作,想重新團結歐盟,包括在經濟同軍事 ...
如果把尾國比作一輛動力有些不足但靠勢能高速行使的汽車,如果尾國把控好來自中國的發展動能,就能讓尾國的勢能延續更長時間,而沒有中國這個動能,尾國的勢能快速耗完後,發展速度會快速放慢,未來堪憂。

引用:
原帖由 莊仔 於 2020-7-19 03:01 PM 發表

如果今次打壓到中國令中國屈服,傳統盟友肯定唔敢跟美國作對,最少美國繼續領導一段時間,德國近來都多動作,想重新團結歐盟,包括在經濟同軍事 ...
歐洲被美國壓制著不好過,現在有一個不怕美國的大國,當然要借東風

引用:
原帖由 johnlong18 於 2020-7-19 03:56 PM 發表

如果把尾國比作一輛動力有些不足但靠勢能高速行使的汽車,如果尾國把控好來自中國的發展動能,就能讓尾國的勢能延續更長時間,而沒有中國這個動能,尾國的勢能快速耗完後,發展速度會快速放慢,未來堪憂。 ...
中國堀起已經係事實,但要看中國既智慧了,如果想取代美國做一哥,好可能被世界圍堵,始終世界只係想跟中國經濟合作,在西方世界,講到尾都唔會希望中國強大

有本事就打

有錢搵咪又係低頭,鬼佬成日扮正義

引用:
原帖由 soilvvang 於 2020-7-19 03:59 PM 發表

歐洲被美國壓制著不好過,現在有一個不怕美國的大國,當然要借東風
但唔可以忘記,歐盟的確想自強,但如果美中之中要選大佬,始終都係寧願選美國的,所以歐盟就算想脫離美國陰影但亦更唔想見到中國過於強大,太過強大亦會反轉促成西方主義再度合作圍堵中國

緊係中國啦。
越戰,敍利亞戰,委內瑞拉。
搵埋班契弟,都輸比俄羅斯。
輸到無晒面。硬係轉而目標啦。

今次緊係挑戰中共啦。👍👍👍
希望唔好又輸啦,真係好無面架。🙄
美國加油。🤗

正常
又加軍備,益軍火商

老美你考慮清楚啊,如果美軍在南海被解放軍打到到處逃竄咁你就真係收皮了。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]