• 瀏覽: 2,595
  • 回覆: 50
日本政府為確保供應鏈穩定,減少對中國的依賴,開展現金補助計劃,鼓勵在中國的日資廠房把生產線搬回...

支持,Made in Japan本身就係金漆招牌,因為減低成本或佔據市場而喺強國製造,得不償失。

新聞來源連結:

https://www.thestandnews.com/international/日政府出錢鼓勵日企撤走中國生產線-首批-87-公司獲資助-700-億日圓/

700億係日元,即幾錢

🐔
日本有回流價目表
印度有遷移奬勵表
老帝有打壓對像表

西人有可口可乐,佢有可防可控

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 testfriend 於 2020-7-19 01:01 PM 發表

700億係日元,即幾錢
唔夠七億美金.

引用:
原帖由 加燦 於 2020-7-19 01:40 PM 發表

唔夠七億美金.
夠幾多日本人出幾耐人工

上屋搬下屋,唔見好多籮穀

小小的一陣風呀 慢慢的走過來
請你們歇歇腳呀 暫時停下來
海上的浪花兒開呀 我才到海邊來
原來麼你也愛浪花 才到海邊來

回覆 引用 TOP

無問題,日後成本加重咗,啲嘢貴咗,唔好問點解,大家都享受咗中國製造日本牌子的貨品好耐喇,係時候要改變一吓喇

回覆 引用 TOP

唔講唔知,原來有咁多日資廠房奶共😤
乜日本無地比你地起廠房咩?走去中共度。😠依家日政府出錢啦,係唔係唔返日本啊?

回覆 引用 TOP

快啲叫美國商家佬快啲返去美國睇下佢制5制

回覆 引用 TOP

「鼓勵」不等於強制,頂多在東南亞開幾條生產線,然後日本組裝一下當 Made in Japan 

探討貧富懸殊及社會動盪的根源:
時代精神三部曲

回覆 引用 TOP

成本増加, 大勢所趨。 

回覆 引用 TOP

龍頭SONY都100%made in china, 要資助幾多先可以回日本生產 😂

回覆 引用 TOP

搬龍門遊戲,錢就照攞,貨就繼續中國 何況700億日元會唔會太小。。。長遠繼續注資中國條數都唔止700億日元拉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 testfriend 於 2020-7-19 01:01 PM 發表

700億係日元,即幾錢
根本做做樣子糊弄美國人

回覆 引用 TOP

轉移裝配,大陸自己把加工部份轉東南亞都十幾年。但廿卅年前,亞洲四小龍,日,韓,台已經係東南亞發展?條數又點計?廿卅年前喎,中國改革開放先廿零年,溢出部份原因呢?東南要原料冇原料,要技術冇技術,要人糸有,但好散。工人晨早四點梳洗,搭斗車,個個好似難民咁坐三四粒鐘返工。
回想1988年第一次出遊泰國,什麼本田,豐田已經有廠,但卅年過後,泰國仍然裝配廠。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]