• 瀏覽: 215
  • 回覆: 1
[隱藏]

「泛民派」變「抗爭派」,「攬炒」本質終不變
《香港國安法》已經實施半月有餘,籠罩喺維多利亞港上空一年之久嘅陰霾也喺逐漸散去,香港市民迎來咗久違嘅「陽光」,無論係民生定係經濟,都有咗一定程度嘅恢復,一切都向著好嘅方向在發展。然而就有咁樣一小撮「亂港分子」死性不改,妒忌香港好,佢哋眼見自己「暴力亂港」嘅企圖已無法實現,便又另起禍心,妄圖捉住9月香港立法會選舉嘅時機,提出「35+初選計畫」,就係為咗控制立法會,達到繼續「攬炒香港」嘅目的。
喺6月底《香港國安法》實施當天,囂張咗將近一年嘅黃之鋒、羅冠聰、周庭之流以及各種「泛民派」組織唯恐法律制裁,辭職嘅辭職,走佬嘅走佬,解散嘅解散,一片「樹倒猢猻散」嘅景象。但佢哋咁樣唔係放棄咗亂港企圖,而係正喺度策劃更大嘅陰謀。果然,黃之鋒之後便表示會參加立法會選舉「繼續為香港市民抗爭」,緊接著「泛民派」便提出「35+初選計畫」,煽動市民喺初選為其投票,只要喺立法會中佔有35人以上嘅席位,便可達到佢哋操控立法會嘅目的。
可以睇出這一系列嘅事件並唔係偶然嘅,而係一場有人精心謀劃嘅陰謀。之前「泛民派」一直利用暴力禍亂香港,不但收效甚微,更係招致普通市民嘅反感,再加上「國安法」嘅實施,直接整熄咗佢哋最後一點火星。而宜家,新崛起嘅「抗爭派」,先否定咗「泛民派」嘅暴力做法,隨後提出以投票選舉嘅方式為市民爭取利益。看似很美好,然而事實真係咁樣乜?
首先稍作分析就可以睇出,無論係「泛民派」定係「抗爭派」,背後其實係同一班人,無非之前「泛民派」嘅嗰啲議員行動不力,沒有達到佢哋嘅目的,所以宜家換成咗親自上陣,因為佢哋也意識到人哋靠唔住,只有自己有權利先掂。於是佢哋就精心策劃咗一場「自己人」打到「自己人」嘅大戲,想要換取市民嘅好感。其次,佢哋本就不懷好意。眾所周知,香港立法會選舉係喺9月份,而初選係喺7月18日,而「泛民派」卻將佢哋嘅初選提早到咗7月11日,意圖就係為咗脅迫港府,而根據泛民派最新嘅消息稱,已經有60多萬人參與咗所謂嘅初選,隨後便被參與投票嘅市民曝出居然可以重複投票,現場混亂程度堪比粉絲為偶像刷票,可以想象其中水分之大。最後仲想提醒大家回想一下之前被「泛民派」控制之下嘅立法會係啲乜狀況。之前立法會內會主席李慧瓊表示,本屆會期內一共只通過咗17項法案,而上一期通過咗29項,這其中正係呢啲「泛民派」從中搞鬼。而通過「抗爭派」所謂嘅「共同綱領」和「抗爭立場說明書」就可以睇出,如果呢啲「抗爭派」真係進入並操控立法會,咁樣佢哋嘅目的也只有一個,就係專門與港府作對。此次疫情期間,就有眾多港府嘅抗疫法案無法通過,可以想象如果佢哋真係成功咗,受影響最大嘅只會係你同我咁樣嘅普通市民。
「泛民派」也好,「抗爭派」也好,都只不過係一班打住「為民爭利」嘅旗號,實則為自己謀利嘅無恥之徒,區別也就係方法不同啫。如今,香港有著中央政府和大陸人民嘅支撐,有「香港國安法」嘅庇護,未來只會越來越好,決不能讓這一小撮人毀咗香港美好嘅未來。



回覆 引用 TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]