• 瀏覽: 35,820
  • 回覆: 33
  • 追帖: 3
+12
香港爆發第三波疫情,近日更錄得首宗捐血者確診個案,紅十字會輸血服務中心昨日登記的捐血人數僅有243人,創一月出現疫情以來

免益👮,黃人吾捐;免被黃抽血員💉誤插,其他市民😇吾敢捐血。

公院服務質量難控制,「紅十字會」應外判「抽血中心」比私院,方可解決血荒問題😅

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200716/bkn-20200716120014649-0716_00822_001.html

免益👮,黃人吾捐;免被黃抽血員💉誤插,其他市民😇吾敢捐血。

公院員工難被「紅十字會」監管,「紅十字會」應外判「抽血中心」比私院,方可解決血荒問題😅

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2020-7-16 01:56 PM 發表
咁多「黃絲抽血員」,仲邊個敢去冒險呀,分分鐘命都無。
雖然未必個個「抽血員」都是政治狂熱,但萬一衝正便不好了,所以,不敢去冒險😅

引用:
原帖由 eriealan 於 2020-7-16 02:04 PM 發表

十字大佬, 捐血要擔心被你們蹂躪。。。
不用公院員工,外判「抽血」比私院,用非政治狂熱抽血員,便成😅

引用:
原帖由 ufobt 於 2020-7-16 01:43 PM 發表
改名做「黃十字會」,大把曱甴去損血
曱甴驚會益了👮丶強國人丶藍人,所以不願捐血😂

引用:
原帖由 負資產BBQ 於 2020-7-16 01:53 PM 發表
搞錯?手足唔係唔知負責抽血的天使會帶住曱甴飾物,咁都唔係唔幫手呀?
天使。。。不要捐血,是捐精😂🤣

引用:
原帖由 soilvvang 於 2020-7-16 03:59 PM 發表

私院很多黃屍的,聖保祿手術室全都是
私院以賺錢🤑🤑🤑為目的,定選「非政治狂」抽血員組隊,去幾次「👮局/國企」抽血便能filter走「黃抽血員」😅

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-7-16 03:58 PM 發表
紅十字會職員掛晒野認手足架啦

班手足都唔去捐
手足的血好寶貴,專做「人血饅頭」,送比政棍🤡

🤣😂🤣😂

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2020-7-16 02:14 PM 發表

天使。。。不要捐血,是捐精😂🤣
天使。。。不會插人,是比人🤭🤭🤭

引用:
原帖由 watercheng 於 2020-7-16 02:23 PM 發表
我本身是長期捐血者
已達50多次
決定已後不捐血
因素是紅十字高層
不去處理好當值職工
在工作都表態政治訴求
所以🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️🙅🏻‍♂️ ...
現時,抽血中心不是紅十字會管理的,中心是HA旗下的,因此,紅十字會想改善其質素,只能炒HA,外判比(向錢看的)私院😅

引用:
原帖由 kayakfans 於 2020-7-16 02:26 PM 發表
我都係捐血擁護者年年都會去現黃十字會既,但見到連捐血都會比人搞我就怕怕了!
因現今「抽血中心」是HA旗下,不由「紅十字會」管,只有外判為利是途的「私院」才能filter走政治狂熱抽血員

引用:
原帖由 dunbinexy 於 2020-7-16 02:31 PM 發表
鬼咩,
1.上次警隊損血都攪呢攪路嚇到人地冇晒心情捐。
2.跟住有個post 話個黑醫護玩野特登手腳差整到個愛國捐血人士成身血。
3.d 黃屍自私過乜,邊肯捐
4.疫情咁嚴重邊有人冒風險呢

紅十字同醫管局再唔講清楚俾返信心市民,有幾多好心既人都邊夠膽去捐血買難受呢? ...
因現今「抽血中心」是HA的,不受「紅十字會」管,要改善,只有外判須考慮$的「私院」

引用:
原帖由 jon12345 於 2020-7-16 02:31 PM 發表

呢個社會變左台灣咁架啦, 台灣就藍綠, 香港咪藍黃.
大把人唔想理政治, 不過局勢所迫, 要揀一邊.
不選黃(黑暴),也不一定是藍/紅;可單單清,正確便支持,不正確便反對,eg 我反對「黃」,但亦反對777批50億救「海洋公園」😅

引用:
原帖由 908448 於 2020-7-16 02:33 PM 發表
自己每個月都有用信用卡定期捐款比紅十字會,之前見到嗰單嘢,有衝動想 cut 咗捐款佢,但諗深一層如果我咁做等同啲黃人一樣政治先行,所以冇 cut 到捐款! ...
我會以捐款人名義,要求紅十字會改善;eg 將「抽血中心」由HA負責,外判給私院

引用:
原帖由 hkrking 於 2020-7-16 02:36 PM 發表

我都係長期捐血者,次數少你啲啲,但我仲未決定,俾嗰機會HA再回應吓。
鐵飯碗心態,HA管不好自已的抽血員,為此,紅十字會外判抽血中心,由私院負責,才有希望改善

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]