• 瀏覽: 35,821
  • 回覆: 33
  • 追帖: 3
+12
引用:
原帖由 dunbinexy 於 2020-7-16 05:18 PM 發表

呢d 真係唔關咩機構監管事lor, 係人既問題
做得醫護都有應用既道德操守
絕不可以因個人喜好或立場影響
呢d 黑醫護如果o係抽血時攪到個藍既或者愛國既正常人,會唔會轉頭慶祝?
之前有警察感染Covid19 佢地開晒香檳仲繼續鳩叫黑警死全家。
人心惡毒到咁,俾佢爭取晒所謂素求又點? ...
公院醫護是鐵飯碗,以自己意知為先,若遇到件「政治狂熱」下屬,上司「想炒」人,首先要寫文章再自己向上層一級一級解話,放棄吧🤭

引用:
原帖由 220 於 2020-7-16 05:10 PM 發表
抽血員抽血政治化,攪到現在無人損,其實班抽血員最開心,又可以唔洗做有糧出,無血又唔關佢事,最多病人失血死,對佢無影響喎。
因現時抽血員是HA(政府)請,鐵飯碗,無王管,所以必須外判比「私院」,由市場管理🤭

引用:
原帖由 andrewrabbit 於 2020-7-16 05:19 PM 發表
呢d時勢捐血,市民驚有風險在所難免,
肺炎都有法預防 (至令,未聞捐血引致確診),但「政治狂熱抽血員」未必有樣睇,避無可避。。。。。故此,捐血前想凊楚😅

引用:
原帖由 kayakfans 於 2020-7-16 04:51 PM 發表
都唔係宣傳問題,我都係慣性捐血既,但近期黑醫護同有黃抽血員我先決定從始唔去之嘛!
所以,紅十字會應外判「抽血中心」比私院,讓市場filter走「政治狂熱抽血員」🤭

引用:
原帖由 雨中巨額鞋抽 於 2020-7-16 05:08 PM 發表
搞掂曬班帶政治返工個啲撲街先啦
HA是等同公務員的鐵飯碗,炒不到; 只有外判「抽血中心」比私院,讓市場踢走政治狂熱抽血員

引用:
原帖由 天生厚多士 於 2020-7-16 05:19 PM 發表
一日唔嚴肅處理政治上腦抽血員問題,一日捐血人數都唔會回復以前嘅水平。
紅十字會已經無存在嘅必要。
我好想繼續捐血,但怕遇到「政治狂熱抽血員」😰😓

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-7-16 05:21 PM 發表
好多人根本一直唔捐血
有不少人同我一樣,由大學時期便開始捐血 (一年一兩次),但今天,我因怕遇見「政治狂熱抽血員」而不敢再入抽血中心😓

引用:
原帖由 zoe~berry 於 2020-7-16 05:32 PM 發表

警察既家人都要死全家
更何妨我地呢d藍人
唔好彩俾個黃抽血員拮中真係無仇報
藍人怕是正常,我是港豬,只管吃喝玩樂,但都怕「抽血員」誤會而下「重手」😅

引用:
原帖由 東方巨額肚臍 於 2020-7-16 07:00 PM 發表

黃十字會會唔會執粒呀?
紅十字會在港有「公益金」撐,吾會執,最多齋坐🤭

引用:
原帖由 慶之 於 2020-7-16 06:08 PM 發表
咁紅十字會有冇檢討下呢?

宜家公眾對你冇信心,信唔過你d黃色職員,叫人點放心捐血?
現時,「抽血中心」由HA(政府)提供,「紅十字會」無發言權,故此,我建議經由「紅十字會」外判,由私院負責抽血,讓市場filter走政治狂熱抽血員。

引用:
原帖由 andrewrabbit 於 2020-7-16 07:12 PM 發表

呢個又係一個問題,唯有咁,邊個要血用,邊個去搵人捐
所以,我建議「紅十字會」外判抽血中心比私院,讓市場filter走政治狂熱抽血員😅

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2020-7-16 07:34 PM 發表
其實捐血救人,原意非常好,我自己都係長期捐血者,但係紅十字會嘅管理真係好趕客,令人唔想捐
現時,「抽血中心」由HA負責,「紅十字會」無權,故此,「抽血中心」必須經由「紅十字會」外判私院營運 (踢走鐵飯碗HA),讓市場filter走政治狂熱抽血員。

引用:
原帖由 股場小呻仙 於 2020-7-16 08:24 PM 發表

我有熱心捐的,但怕比黃人玩,入到去心理好有壓力。
我怕被誤認為藍人而被狂插,已放棄捐血,靜待改變😅

引用:
原帖由 bambi1 於 2020-7-16 08:17 PM 發表
我都唔再捐,太多「黃絲抽血員」,見到眼冤。又可能俾佢插到瘀。
我都是,怕遇中😅

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-7-16 08:27 PM 發表

話你啲曱甴手足?真係係死賤精,唔知邊個政治化先呢?
對,源於「政治狂熱的抽血員」!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]