• 瀏覽: 4,111
  • 回覆: 44
+4
引用:
原帖由 kenlui01 於 2020-7-16 01:10 PM 發表
【消委會5G手機測試 / 5G手機選購攻略】踏入5G新時代,Samsung三星、小米、華為、OPPO等相繼推出5G新手機。不過消委會發現,多款耐跌撞能力欠佳,

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20200715/360057341888040960.jpeg/am4owdCX4p9DqcoscnVXu9YUKNJgBT5PPYo-sD2KPrA

消 ...
似乎汽車耐撞100次,司機無事才合格

引用:
原帖由 kenlui01 於 2020-7-16 01:10 PM 發表
【消委會5G手機測試 / 5G手機選購攻略】踏入5G新時代,Samsung三星、小米、華為、OPPO等相繼推出5G新手機。不過消委會發現,多款耐跌撞能力欠佳,

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20200715/360057341888040960.jpeg/am4owdCX4p9DqcoscnVXu9YUKNJgBT5PPYo-sD2KPrA

消 ...
跌爛mon 都一向吾保用啦,消委會點會咁奇怪,要求手機可以跌100次而無事。

消委會下次可能測試手機要大貨車碌過一千次,嗰mon一啲花都冇才合格。

全部扮跌爛攞咗來自用

華為部摺機大過其他機種一倍喎⋯⋯重要做跌落測試?消委會係咪痴架?

引用:
原帖由 ahpang 於 2020-7-16 05:21 PM 發表
嘩,消費會做這個測試是亂來,本人做電子產品的品質總經理有20年,本人給于評語是不專業,做破壞性測試是標準四角六面各一次,不是100次。
啲76識條鐵咩

防撞點解唔買防撞電話,可能手機有係攞來砍人的?手機係講性能

引用:
原帖由 kenlui01 於 2020-7-16 13:10 發表

消 ...
[耐跌撞能力是模擬手機從0.8米高跌落石地面100次。]
你唔係玩我下嘛,最低B嗰個都唔會跌100次咁多喇.
好難講,綜合外國消委做報告,而且更是華為,跌完100次除左爛殼背或螢幕,仍可通話已經頂住佢地條氣.

測試很表面化,低級,偏面,極浪費納稅人金錢

通訊設備是比功能、比靈敏、比速度。拿部摺屏比撞擊?傻的嗎?
不如拿張摺櫈比柔軟舒適啦。

引用:
原帖由 1223456 於 2020-7-16 04:09 PM 發表
用返3310啦
3310都唔係好跌撞得

耐跌嘅王者落雞亞1部機可以贏晒呢度所有嘅機
消委會仲唔用返落雞亞?

其實呢個測試做假,祇要跌的角度做手腳想要乜結果都得

消委會係黃嘅!
特登揾華為嚟講,又唔見佢用三星、萍果機嚟跌一百次!
有邊部機可以0.8米,跌落石屎地一百次冇損壞㗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]