• 瀏覽: 19,611
  • 回覆: 208
  • 追帖: 1
+4
日本觀光廳表示,上月訪日遊客只有2600人,連續3個月按年減少99.9%。 中國遊客300人,其次是南韓、越南、美國各為100人。 首6個月遊客只有不足395萬人,按年下滑76.3%。 政府之前聲稱爭取實現全年4000萬人訪日目標,但出現破紀錄下跌。 訪日遊客人數連續9個月下滑,4月起低於3000人...

冇左4千萬遊客等如冇左幾千億港元收入,日本旅遊業死緊。

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1537969-20200715.htm

日本人會否好似港人咁話自己塘水滾塘魚都掂!?

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-7-16 11:19 發表
日本人會否好似港人咁話自己塘水滾塘魚都掂!?
日本人本身都有國內旅行習慣,但依家係冇左幾千萬外國遊客,少左幾千億港元收入,冇可能填補得到。

疫情嚴峻,說甚麼旅遊呢,待疫情緩和後,希望可以反彈啦

日本人應該好開心冇晒D港豬去汚染日本

你呃人, 又話封關, 居然比2600遊客入境 呢2600人係咪之前一直無離境

仲有3000遊客已好好 

引用:
原帖由 onnam 於 2020-7-16 11:30 AM 發表

日本人本身都有國內旅行習慣,但依家係冇左幾千萬外國遊客,少左幾千億港元收入,冇可能填補得到。
就算有習慣都唔及中國國內,始終關日本經濟事。

引用:
原帖由 足智阿拉丁 於 2020-7-16 11:45 AM 發表
日本人應該好開心冇晒D港豬去汚染日本
有部分人重係認為大陸人污染日本,攪到日本人都唔鍾意香港人
查實最仆街就係某部分香港人

播毒美軍算唔算遊客?

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-16 11:56 AM 發表
播毒美軍算唔算遊客?
唔算, 關係上係 master and servant

日本咁大只有2600遊客,每日唔夠100人
原本奧運賺大錢架,借錢擴充、裝修、入貨、增加人手,好多中小企要破產了……

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-7-16 11:58 AM 發表
唔算, 關係上係 master and servant
乜唔係slave咩?

引用:
原帖由 tony.hk 於 2020-7-16 11:58 AM 發表
日本咁大只有2600遊客,每日唔夠100人
原本奧運賺大錢架,借錢擴充、裝修、入貨、增加人手,好多中小企要破產了……
有個連鎖酒店集團已經申請破產,好似係營運太空艙旅館

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]