• 瀏覽: 19,626
  • 回覆: 208
  • 追帖: 1
+4
good news
出年奧運都搞唔成
等睇日本再迷失多30年

好多日本店舖認為頂幾個月可回復,好多頂唔住同失去信心,再過多二三個月關門潮會大增,
見到好多日本物業開始劈價賣😥

依家入境日本遊行使唔使隔離14日?

引用:
原帖由 onnam 於 2020-7-16 11:15 AM 發表
日本觀光廳表示,上月訪日遊客只有2600人,連續3個月按年減少99.9%。 中國遊客300人,其次是南韓、越南、美國各為100人。 首6個月遊客只有不足395萬人,按年下滑76.3%。 政府之前聲稱爭取實現全年4000萬人訪日目標,但出現破紀錄下跌。 訪日遊客人數連續9個月下滑,4月起低於3000人...

冇左4千萬遊客等如冇左幾千億港元收入,日本旅遊業死緊。

新聞來源連結:
https:// ...
中國仲有人去日本玩?

引用:
原帖由 scottie_csp 於 2020-7-16 12:47 PM 發表

某部分香港人又會衝出嚟話係大陸人扮嘅
果某部份香港人,鬼拍後尾枕

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-7-16 11:49 AM 發表
你呃人, 又話封關, 居然比2600遊客入境 呢2600人係咪之前一直無離境
開咗澳洲泰國紐西蘭越南

全世界旅遊相關業務都死得啦

引用:
原帖由 fbc6db5991d770 於 2020-7-16 01:00 PM 發表
好多日本店舖認為頂幾個月可回復,好多頂唔住同失去信心,再過多二三個月關門潮會大增,
見到好多日本物業開始劈價賣😥
YC 唔係話光復日本咩
而家應該開香檳

周圍都是這樣啦,其他地方冇分別

係時候各國要諗諗自力更新。幸好香港主要收入金融業以網上進行為主,經濟影響不大。澳門靠賭業就慘了。

日本同香港都已經跟隨美國指示不歡迎中國遊客打算同中國脫鉤

現在COVID-19下全球都是一樣啦...
不只是日本

如果有人依家去到日本做遊客,
一定係被當做上賓,千載難逢

引用:
原帖由 onnam 於 2020-7-16 11:15 AM 發表
日本觀光廳表示,上月訪日遊客只有2600人,連續3個月按年減少99.9%。 中國遊客300人,其次是南韓、越南、美國各為100人。 首6個月遊客只有不足395萬人,按年下滑76.3%。 政府之前聲稱爭取實現全年4000萬人訪日目標,但出現破紀錄下跌。 訪日遊客人數連續9個月下滑,4月起低於3000人...

冇左4千萬遊客等如冇左幾千億港元收入,日本旅遊業死緊。

新聞來源連結:
https:// ...
最好是低制美國 旅遊業  等佢牙擦擦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]