• 瀏覽: 19,631
  • 回覆: 208
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-7-16 11:34 AM 發表
疫情嚴峻,說甚麼旅遊呢,待疫情緩和後,希望可以反彈啦
水災地震一齊來...........尾國駐軍有百幾人受感染.........東京已經升級到最高防疫等級...!!
即使你想去日本都唔容易..........先不說隔離14日.........是否可以買到機票上到飛機都成問題...!!
簽證更是不易申請......加上日本市面因為奧運推遲......整體社會氣氛低沉....現在去日本真不太合適..!!
現在日本南部依然天氣不穩定.........唉....!!

引用:
原帖由 tony.hk 於 2020-7-16 11:58 AM 發表
日本咁大只有2600遊客,每日唔夠100人
原本奧運賺大錢架,借錢擴充、裝修、入貨、增加人手,好多中小企要破產了……
日本有奧運詛咒, 有啲野係整定 原本諗住奧運賺大錢,可以加稅

中韓日相對控制得比較好, 唔好成日諗住快,防疫切底d, 大家都控制到疫情旅遊就可以回復返d啦...

仲有二千幾人咁多

引用:
原帖由 scottie_csp 於 2020-7-16 12:00 發表

有個連鎖酒店集團已經申請破產,好似係營運太空艙旅館
下一浪會係溫泉酒店破產潮。

引用:
原帖由 花好月圖2020 於 2020-7-16 12:01 PM 發表

冇左支拿人,重新啟動旅遊方案
咁最新方案係乜??

如果出年東京奧運真係取消埋,日本會再損失上千億美元,日本頂唔頂得順?

引用:
原帖由 onnam 於 2020-7-16 12:18 PM 發表
如果出年東京奧運真係取消埋,日本會再損失上千億美元,日本頂唔頂得順?
本身經濟一沉不起,老齡化又加劇,萬一出年奧運取消埋,應該頂唔順

日本冇晒遊客污染地方
好乾淨一定唔會有肺炎!

引用:
原帖由 onnam 於 2020-7-16 12:18 PM 發表
靠昆d香港人買樓o羅

全世界最好景係中國 ! 即使經濟同樣受到打擊,但係勝在逾十四億人口,完全可以自產自銷..
失業的有政府支持擺地攤,大量貨品,食品價廉物美,或者回鄉作高科技務農,總之一定有飯食,不會餓肚子..

去激安之殿堂當去左日本了

引用:
原帖由 花好月圖2020 於 2020-7-16 12:25 PM 發表

放寛香港同美國人入境,加埋津貼優惠,復興日本
有冇link? 仲有二次大戰時,响香港嘅蘿蔔頭都叫香港人做支那人。所以你都係支那人嘅後代,你要侮辱緊中國人時亦都侮辱緊你自己。

引用:
原帖由 onnam 於 2020-7-16 11:30 AM 發表

日本人本身都有國內旅行習慣,但依家係冇左幾千萬外國遊客,少左幾千億港元收入,冇可能填補得到。
日本可參考香港大黃色共榮圈模式,推動本土經濟,事實證明好多搵唔少

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]