• 瀏覽: 1,608
  • 回覆: 26
+4
曾獲中大取錄讀醫科的年輕補習教師,去年11月三罷「黎明行動」當天,被搜出兩支疑半製成的汽油彈及一樽酒棈。他承認一項管有物品意圖損壞財產罪,裁判官鄭紀航今(16日)於東區裁判法院指被告可快速把酒精倒入玻璃瓶製成汽油彈,而玻璃瓶內的澱粉可延長燃燒時間,反映他有部署。鄭官形容罪行極為嚴重,須判阻嚇刑罰以保障公眾的財產免遭損壞,最終判處即時入獄13個月。

有人人生非常精彩

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/498588/曾獲中大取錄讀醫男-認藏兩支半製成汽油彈-官指罪行嚴重囚13月

真唔好彩,其他人只是守行為或社服

冇事嘅中大專收有案底做學生。 我幾年前老強過阿婆,中大收唔收我呀?

人生更精彩

唔公平, 考到醫學院 點解唔係 優獸年青人, 應該判佢免一年學費以示嘉許

引用:
原帖由 黑桃A. 於 2020-7-16 11:31 AM 發表
讀醫科但做補習教師係咪讀唔掂呀?
白白放棄左女病患任上既潛福利

恭喜恭喜,
精彩入籠!

13個月叫長時期 ? 又話以前一案例4年做起點 ?
除去被還押8個月咪唔洗坐咁滯

原來又係9官

只能 支持 警方 嚴正 大力度 打擊非法暴力犯罪!!! 
法院!!! 

集會, 遊行, 暴力破壞 就係權利?
我D普通市民的 基本生活權利 就可以被隨意踐踏?
引用:
原帖由 mflyer 於 2020-7-16 11:39 AM 發表
只能 支持 警方 嚴正 大力度 打擊非法暴力犯罪!!!
法院!!!

有醫生條路你唔行
係要揀條死路嚟行
一定無聽過曾志偉名言

附件

44b1996c1706cef1e00b81862d2ce5dd7b1b9901_b.jpg(41.49 KB)

真係可惜,嘥咗一個有潛質做黑醫嘅優秀年青人。

連奉公守法都唔識學咩人講民主……

我一個普通市民 行過路過 被人堵, 恐嚇, N幫幾百人圍完再圍再再被圍; 自衛又被重判, 什麼意思???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
引用:
原帖由 mflyer 於 2020-7-16 11:42 AM 發表
集會, 遊行, 暴力破壞 就係權利?
我D普通市民的 基本生活權利 就可以被隨意踐踏?

...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]