• 瀏覽: 3,441
  • 回覆: 42
  • 追帖: 2
英國2020對華敵視態度愈見激進
病毒追責、港區國安法、封禁華為,每一樣都係出於敵意而非事實根據
英國已經越過中國底線,而且走得太遠,中國作出反制係必然
今次應該新仇舊恨一次過算清

由於中國長期防守姿態,一直都強調對等反制,所以將事件定性尤為重要
1. 病毒追責 = 政治化
2. 港區國安法 = 干涉內政、英國侵華歷史
3. 封禁華為 = 打壓企業營商
政治、商業、內政、歷史,英國可謂除軍事外全方位攻擊中國
可見中國報復行動亦係軍事以外的全方位反擊

暫時可以想到的選項:
支持蘇格蘭、北愛爾蘭獨立
打擊渣打、保誠、太古等在港英資
清算匯豐、怡和歷史責任
取消滬倫通、離岸人民幣結算
鼓勵企業到德法交易所上市,將倫敦金融角色邊緣化
減少出口防疫物資
限制出口稀土
打擊在港英國爪牙
聯合國提案將英國五常位置轉畀印度

(7/17) Round 2:
支持阿根廷收回馬爾維納斯群島 (英國稱福克蘭群島)
取消中歐班列倫敦站
支持西班牙收回直布羅陀
提案執行聯合國決議,勒令英國交還查戈斯群島
... ...

暫時咁多先,大家集思廣益~

另外英國話話話要派航母到南中國海喎,即係要提升到軍事層面
如果到時闖入中國領海,就直接扣押好了

英國咁做根本就系毀約,應該索要巨額賠償,否則其他國家有樣學樣重得了

英人與狗不得進入港府工作。

蠅國就收皮啦
尾國就難纏d

樓主太唔了解英國
呢個國家係超級大奸狗
侵侵有難,呢個時候點都要裝模作樣支持
俾五年時間慢慢拆,駛唔駛咁耐?
用時間換取空間,等美國大選後再講
翻開歷史
國共內戰,國民黨敗退台灣
中華人民共和國立國第二年
英國係歐美民主國家,唔理盟國意見,第一個走去中國講數建立外交關係
為咩野? 保護英國當年在中國的利益
侵侵冇腦為左連任咩Q野都做得出黎
約翰遜唔係傻,係外表扮標新立異,骨子裡都唔知幾奸
如果唔係點會一上台,就擺英女王上枱,呃女王簽字國會休會
等佢可以順利處理脫歐問題
只不過人算不如天算,俾人告上法院,法官判咁做違憲
第一招唔得,之後再賭更大,解散國會,重新改選
結果佢贏左

睇定啲先,如果中國出手好輕,只係表示一下態度
就知私下仲有古講

英國都系話12月先開始拆華為5G,仲要拆到2027年
大家都心知肚明被美國佬迫,現在等12月後睇下邊個上台再決定

其實英國同歐洲基本上都系想用華為5G,都系被迫放棄,無能人咁ON9減少一個選擇

講7年拆完, 其實D設備7年都要換新Model啦.

英國唔同華為做生意, 系唔系唔想同全中國做生意先.

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-16 10:12 AM 發表
病毒追責、港區國安法、封禁華為,每一樣都係出於敵意而非事實根據

由於中國長期防守姿態,一直都強調對等反制,所以將事件定性尤為重要
政治、商業、內政、歷史, ...
如果為反制而反制, 我是不認同
首先英國禁制華為, 不論出於什麼原因, 英國要付出什麼成本及後果(例如令5G發展大落後), 要自行承擔
同樣中國或香港, 是否要禁制英國企業, 首先考慮既, 不是因為"報復", 而係對中港有沒有利益需要.
對於英企, 如果因為歷史原因, 造成不合理的讓利, 或英企本身有越軌行為, 因此對其採取行動, 那我絕對贊成, 但如果單純做生意的英企, 去打擊它, 於事無補
其實就等於台企, 台灣政府如何差劣, 阿爺都唔會用在內地的台企來開刀, 相反, 阿爺反而讓台企在內地"越踩越深", 以致'不能自拔"

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-7-16 04:40 PM 發表
講7年拆完, 其實D設備7年都要換新Model啦.

英國唔同華為做生意, 系唔系唔想同全中國做生意先.
尾國話D做蔭國就D做囉!

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-7-16 05:02 PM 發表

如果為反制而反制, 我是不認同
首先英國禁制華為, 不論出於什麼原因, 英國要付出什麼成本及後果(例如令5G發展大落後), 要自行承擔
同樣中國或香港, 是否要禁制英國企業, 首先考慮既, 不是因為"報復", 而係對中港有沒有利益需要.
對於英企, 如果因為歷史原因, 造成不合理的讓利, 或英企本身有越軌行為, 因此對其採取行動, 那我絕對贊成, 但如果單純做生意的英企, 去打擊它, 於 ...
中國唔會做殺敵一千自損八百的事
師兄舉台灣做例子
中國同台灣簽ECFA十年大限到期,要唔要繼簽?
好多人估計中國會藉此制裁台灣
一旦失去ECFA,台灣好多傳統產業會好慘,如石化,機械,農魚業...
但係以目前黎講,中國多少還是需要台灣高科技產業
所以中國直至今都好低調,官方並冇講必然會終止ECFA制裁台灣
親民進黨或民進黨人係大陸投資,至今完全冇受到刁難
甚至蔡英文家族關係企業海霸王係大陸生意做好大,有個超大物流中心
有自己火車運輸
理論上,中國政府應該整肅一下教訓蔡英文
事實上,並沒有
今時今日共產黨並不會逞匹夫之勇或一時之快報復
呢次一下落實香港國安法,應該早就沙盤推演過,各種最壞狀況出現
華為係英國有幾個大研發中心
本來英國批准起多一個,明年會落成
照咁睇,如果英國要玩真
華為咪徹資將所有野搬走去其他國家
此地不留人自有留人處理
到時睇下邊個損失大

至於樓主建議的項目不可能去做
尤其是中國強調不容許其他國家干預中國內政
中國又點會去干涉英國內政

要製裁嘅 要拆除嘅 要停止嘅 點解唔即刻做 要12月先做 因為佢哋基本上隨時可以反口 政權更替 隨時停止某啲合約 係慣例啦 如果特朗普連任 我諗英國會同特朗普傾 點樣取代華為 有邊間公司可以取代華為 價值係幾多 美國會否津貼 或者平賣 如果特朗普不能連任 根本成個制度都轉曬 到時再同拜登傾 再討價還價 特朗普點會唔知 如果唔係點會叫蓬佩奧講 最好嘅即刻拆除 但係英國睇你唔騷佢

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-16 10:12 發表

政治、商業、內政、歷史, ...
冇話唔得。不過中國好忙,果的無聊行為就費卵亊了。

引用:
原帖由 甚麼都沒有 於 2020-7-16 10:17 AM 發表
英國咁做根本就系毀約,應該索要巨額賠償,否則其他國家有樣學樣重得了
垃圾賤中國夠毀約啦

中英聯合聲明點計

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-7-17 11:25 AM 發表

冇話唔得。不過中國好忙,果的無聊行為就費卵亊了。
係啦度度都水浸,真係好忙

主題標籤 #交易所
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]