• 瀏覽: 2,998
  • 回覆: 9
  • 追帖: 2
英國2020對華敵視態度愈見激進
病毒追責、港區國安法、封禁華為,每一樣都係出於敵意而非事實根據
英國已經越過中國底線,而且走得太遠,中國作出反制係必然
今次應該新仇舊恨一次過算清

由於中國長期防守姿態,一直都強調對等反制,所以將事件定性尤為重要
1. 病毒追責 = 政治化
2. 港區國安法 = 干涉內政、英國侵華歷史
3. 封禁華為 = 打壓企業營商
政治、商業、內政、歷史,英國可謂除軍事外全方位攻擊中國
可見中國報復行動亦係軍事以外的全方位反擊

暫時可以想到的選項:
支持蘇格蘭、北愛爾蘭獨立
打擊渣打、保誠、太古等在港英資
清算匯豐、怡和歷史責任
取消滬倫通、離岸人民幣結算
鼓勵企業到德法交易所上市,將倫敦金融角色邊緣化
減少出口防疫物資
限制出口稀土
打擊在港英國爪牙
聯合國提案將英國五常位置轉畀印度

(7/17) Round 2:
支持阿根廷收回馬爾維納斯群島 (英國稱福克蘭群島)
取消中歐班列倫敦站
支持西班牙收回直布羅陀
提案執行聯合國決議,勒令英國交還查戈斯群島
... ...

暫時咁多先,大家集思廣益~

另外英國話話話要派航母到南中國海喎,即係要提升到軍事層面
如果到時闖入中國領海,就直接扣押好了

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-16 04:26 PM 發表

樓主太唔了解英國
呢個國家係超級大奸狗
侵侵有難,呢個時候點都要裝模作樣支持 ...
我地需要體諒英國佬嗎??

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-16 04:26 PM 發表

樓主太唔了解英國
呢個國家係超級大奸狗 ...
英國宣布禁止華為,中國有必要給英國一點教訓!
https://mp.weixin.qq.com/s/hET-vxXeCfDRTsntl6K_eQ

雖然英國宣布“停止在5G建設中使用華為設備”沒有太大的意義,但是這起了一個非常不好的頭,有可能會讓一些“搖擺國家”在美國的壓力下“跟風”,所以我們也必須要像歐盟一樣對英國採取嚴厲的警告和制裁。

否則,英國可能會不斷的試探我們的底線,也可能引起連帶效應。

我們必須要讓英國感到疼痛,但是又不徹底的把英國推向美國那一方,只有那樣才能讓我們的利益最大化——即讓英國不敢深度試探中國底線,又能起到“殺雞儆猴”的目的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-18 02:56 PM 發表

知己知彼
你的確唔需要
不過,中國堂堂一個大國,自會有全盤考量
你不必擔心
你係一樓舉出的項目
支持北愛果啲,就知你唔了解中國
...
中國支持自由貿易,但美國先加關稅,中國加返關稅反擊好正常呀
人不犯我,我不犯人,冇理由自己綁起手腳黎打交

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-18 03:29 PM 發表

似乎你仲係唔明
你加我關稅,我反擊加返你關稅,呢個係合理回應
...
英國搞香港,中國都可以搞蘇格蘭同北愛

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-18 03:58 PM 發表

不會也不能
中國歷來反對他國干預中國內政
中國為了報復做同樣的事,豈非自打嘴巴? ...
似乎你仲係唔明
你加我關稅,我反擊加返你關稅,呢個係合理回應
你搞香港,我都可以搞蘇格蘭同北愛,呢個都係合理回應

但我從來冇講過一定要用e個選項,但肯定係option之一

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-18 07:32 PM 發表

我最後講一次,唔再重複
中國自己有西藏,新疆,台灣問題
所以多年來強調國家大政策,不會干涉他國內政
即使英國要搞香港,中國絕唔會對蘇格蘭同北愛指手畫腳
百分百肯定連option都唔會有 ...
你講一大串都係廢話
外國(包括英國)一直以來冇搞西藏,新疆,台灣,香港咩? 一直都有吧!
呢家英國唔係單單搞香港,你再睇返我第一個post先
英國已經係選擇全面對抗,如果中國唔反擊,全世界都以為咁樣係冇後果,更多國家會選擇討好美國
咁樣中國既國際環境就更加惡劣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-18 07:32 PM 發表

師兄你要增加多一啲國際常識,同多了解一下共產黨
有時間去睇下外交十記,相信你會獲益良多
中國立國以來採取不結盟主義外交政策 ...
唔好講到自己好勁咁,最少在我看來你唔係囉
你都應該睇下毛澤東既「打得一拳開,免得百拳來」

引用:

正如環球時報胡老編講,中國一早預左美國會對付中國,怕中國崛起影響到美國大老地位
完全估唔到會黎得咁快,同玩得咁盡
即係講,如果民主黨人做總統,或共和黨有個正常人做總統
俾多幾年時間中國做準備,呢場仗會更加好打 ...
既然你提到胡老總,不如睇下佢又點講英國:

胡錫進評英國禁華為:我們需要公開報復,要讓它感到相應的痛
https://zhuanlan.zhihu.com/p/160260722

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-18 10:21 PM 發表

OK啦...
中國未出手,英國佬又黎啦

英國外相:中國侵犯維吾爾族人權 中國大使:若受制裁必「斷然回應」
藍韜文接受英國廣播公司(BBC)訪問時表示,雖說英方希望與中國維持良好關係,但諸般報告指責中國針對新疆維吾爾族實施強迫結紮、開設龐大教育營,令倫敦無法袖手旁觀;「態勢很清楚,新疆當地發生惡劣粗暴的侵犯人權」。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]