• 瀏覽: 3,232
  • 回覆: 42
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 starr 於 2020-7-16 10:12 發表

英國2020對華敵視態度愈見激進
病毒追責、港區國安法、封禁華為,每一樣都係出於敵意而非事實根據
英國已經越過中國底線,而且走得太遠,中國作出反制係必然
今次應該新仇舊恨一次過算清

由於中國長期防守姿態,一直都強調對等反制,所以將事件定性尤為重要
1. 病毒追責 = 政治化
2. 港區國安法 = 干涉內政、英國侵華歷史
3. 封禁華為 = 打壓企業營商
政治、商業、內政、歷史, ...
個人覺得;可以不理。由七得佢地自生自滅。

熱賣及精選
其實中國政府一早就睇通咗英國佬嗰底牌,
俾一個不冷不熱嘅反應就係佢哋(歐美人政棍)最怕嘅答案。

習主席喺國際場合嘅面癱,最另其他國家分析家頭痛。
家陣新冠肺炎中,中國絕對喺最快recover,又最冇dependency嘅國家。

家陣歐美係佢地自己失敗嘅肺炎抗疫之下,經濟受到接近大蕭條嘅打擊。
一係就修心養性慢慢重建經濟,
一係就學當年八國聯軍咁,發動侵略向別國搶。

英國嘛,出兵佢又不復當年勇,邊可能仲做返當年日不落咁威?!
修心養性?佢又屎忽痕坐唔定喎!
咁唯有用最慳皮嘅方法:狐假虎威,阿諛奉承。
見有美國傻Trump做帶頭人,當然扮一個合標準嘅契弟啦!
"5眼同心,人賤爆燈"吖嘛!

我覺得呢,現階斷未反到低牌,
呢啲小打小鬧其實係無關痛癢,
求其俾啲唔鹹唔談嘅反應即可。

華爲大把生意,做都做唔切,到不如先為非洲亞洲鋪設5G

香港仲簡單,全世界嘅疫情都唔掂,得中國掂,你話香港唔痴住阿爺?唔通玩民主可以當飯食?
靠英美?屎都冇你得食!

疫情本來係最難搞——如國各國搞得掂嘅話。
家陣各國搞唔點,除非出兵打贏中國(家陣啲五眼病夫邊可能出兵㗎),
唔係嘅話無論出咩口術,最終都係要死死氣向現實低頭。

到要真反底牌嗰陣就雷厲風行,將佢一炮打沉。

引用:
原帖由 貓男 於 2020-7-17 04:09 PM 發表

家陣新冠肺炎中,中國絕對喺最快recover,又最冇dependency嘅國家。

家陣歐美係佢地自己失敗嘅肺炎抗疫之下,經濟受到接近大蕭條嘅打擊。

英國嘛 ...
垃圾賤中國搞個武漢肺炎出來禍害全世界

之後又隱瞞疫情

西方國家於是覺醒

開始抵制中國、撤出中國

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-16 10:12 AM 發表

病毒追責、港區國安法、封禁華為,每一樣都係出於敵意而非事實根據

由於中國長期防守姿態,一直都強調對等反制,所以將事件定性尤為重要
應該改為「英國有資格被反制嗎?」
想來想去,無野可以反制英國喎!

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-16 10:12 AM 發表

我們提倡把餅做大,直接打擊會令O豬 警惕,不如 扶持些O豬 壯大🤔🤔

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-17 16:45 發表

垃圾賤中國搞個武漢肺炎出來禍害全世界

之後又隱瞞疫情

西方國家於是覺醒

開始抵制中國、撤出中國

呵呵~
你相信政棍講都唔相信專家講,
抵啲傻西同你呢啲癩西嘅人死。
多講無益,你邊日剪咗你張身份證,邊日就有資格講嘢,
唔係嘅話,你不過係一個藏頭露尾嘅鍵盤賤士。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-16 04:26 PM 發表

樓主太唔了解英國
呢個國家係超級大奸狗
侵侵有難,呢個時候點都要裝模作樣支持
俾五年時間慢慢拆,駛唔駛咁耐?
用時間換取空間,等美國大選後再講
翻開歷史
國共內戰,國民黨敗退台灣
中華人民共和國立國第二年
英國係歐美民主國家,唔理盟國意見,第一個走去中國講數建立外交關係
為咩野? 保護英國當年在中國的利益
侵侵冇腦為左連任咩Q野都做得出黎
約翰遜唔係傻,係外表扮標新立異,骨子 ...
一定唔好比佢小陰蒂彈起🤔🤔

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-7-16 05:02 PM 發表

如果為反制而反制, 我是不認同
首先英國禁制華為, 不論出於什麼原因, 英國要付出什麼成本及後果(例如令5G發展大落後), 要自行承擔
同樣中國或香港, 是否要禁制英國企業, 首先考慮既, 不是因為"報復", 而係對中港有沒有利益需要.
對於英企, 如果因為歷史原因, 造成不合理的讓利, 或英企本身有越軌行為, 因此對其採取行動, 那我絕對贊成, 但如果單純做生意的英企, 去打擊它, 於 ...
有理,但賤人唔打大家都唔舒服🤔

引用:
原帖由 Hung196108 於 2020-7-17 05:54 PM 發表

應該改為「英國有資格被反制嗎?」
想來想去,無野可以反制英國喎!
破落戶齋講唔做,使咩反制?

CY只係想將匯豐“隔夜取替”啫,然後,破落戶嘅屋企人就支持國安法!

中國靠嚇就可以收佢皮,仲要中國做咩???

引用:
原帖由 貓男 於 2020-7-17 04:09 PM 發表

英國嘛 ...
又上一課🙏🙏

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-16 04:26 PM 發表

樓主太唔了解英國
呢個國家係超級大奸狗
侵侵有難,呢個時候點都要裝模作樣支持 ...
我地需要體諒英國佬嗎??

引用:

樓主太唔了解英國
呢個國家係超級大奸狗 ...
英國宣布禁止華為,中國有必要給英國一點教訓!
https://mp.weixin.qq.com/s/hET-vxXeCfDRTsntl6K_eQ

雖然英國宣布“停止在5G建設中使用華為設備”沒有太大的意義,但是這起了一個非常不好的頭,有可能會讓一些“搖擺國家”在美國的壓力下“跟風”,所以我們也必須要像歐盟一樣對英國採取嚴厲的警告和制裁。

否則,英國可能會不斷的試探我們的底線,也可能引起連帶效應。

我們必須要讓英國感到疼痛,但是又不徹底的把英國推向美國那一方,只有那樣才能讓我們的利益最大化——即讓英國不敢深度試探中國底線,又能起到“殺雞儆猴”的目的。

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-17 08:33 PM 發表

我地需要體諒英國佬嗎??
知己知彼
你的確唔需要
不過,中國堂堂一個大國,自會有全盤考量
你不必擔心

你係一樓舉出的項目
支持北愛果啲,就知你唔了解中國

建議你去睇已故外長錢其琛寫外交十記
佢同英國幾任外交部長打交道多年
英國佬玩咩野,中國唔會唔了解

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-18 02:56 PM 發表

知己知彼
你的確唔需要
不過,中國堂堂一個大國,自會有全盤考量
你不必擔心
你係一樓舉出的項目
支持北愛果啲,就知你唔了解中國
...
中國支持自由貿易,但美國先加關稅,中國加返關稅反擊好正常呀
人不犯我,我不犯人,冇理由自己綁起手腳黎打交

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-18 03:03 PM 發表

中國支持自由貿易,但美國先加關稅,中國加返關稅反擊好正常呀
人不犯我,我不犯人,冇理由自己綁起手腳黎打交
似乎你仲係唔明
你加我關稅,我反擊加返你關稅,呢個係合理回應
美國點名限制某些官員入鏡
中國同樣點名限制返佢地啲官員
但係冇需做出過激制裁
如限制英資或將佢地趕走
中國同美國關係如此惡劣
至今仍守承諾,第一階段中美貿易協議
據侵侵講,中國仍然遵守,照協議買農產品
所以我同你講,不必擔心