• 瀏覽: 15,862
  • 回覆: 9
  • 追帖: 2
+9
城大、浸大及港大分別有學生或職員確診新型肺炎。 城大表示,一名實驗室員工證實感染新型肺炎,目前在家,準備送院接受治療。該名員工獲悉自己曾到訪一個受感染群組後,雖然沒有病徵,但已即時通報所屬部門及馬上獲安排在家工作,等候化驗結果,直至今日證實感染。該名員工對上一次回校工作為7月8日上午。大學已全面消毒...

究竟有乜共通點,同一時間,唔同群組又咁多源頭不明。
就連袁國勇都查唔出
一衆肺炎專家
-係話唔知
-係失蹤轉低調...

https://news.rthk.hk/rthk/ch/com ... 1os0YpTeXfVWhAE00RQ

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/com ... 1os0YpTeXfVWhAE00RQ

潛伏期的估計大多是1到14天,最常見的是5天左右。

7月5日更新
消息指香港新增本地確診個案,確診患者為一男一女,兩人均沒有外遊記錄,是本港3星期以來再有本地個案。

附件

20200714_1e072a6cf192a1ef507boWJ1AC2gbJt7.jpg(18.65 KB)

如果唔用八達通搭地鐵
搭的士離開都係一個 常做嘅方法

變咗的士司機群組出現爆發亦都好容易明白

今次不同大學群組爆發 如果說潛伏期最常見為五天左右, 那麼就要想想 15號之前嘅五天是什麼日子

今日63宗本地個案 多名公務員染病 超過一半本地個案源頭未明 用返同一條公式 潛伏期 最常見為五日左右 究竟五日前香港發生過什麼群體活動, 源頭又係不明 仲要係突然間暴升

一種肺炎專家如果仲唔肯評論今次7月5日 初爆發及今日7月16日本地大爆發之前五日究竟發生過嘅 集體活動有關 那麼同幫兇無疑將香港疫情推向深淵 有負做肺炎專家身份

何解疫情唔係影響年長嘅多啲㗎咩?

其實除咗7月1號仲有之前6月28號 反國安法遊行 都有一批人士遊行聚集 又係計起潛伏期 最常見為五日 又會咁啱得咁橋嘅?

引用:
原帖由 team123456 於 2020-7-18 08:03 PM 發表
黃屍曱甴話唔關佢地事喎,話咩商務20萬人黎香港無做檢測喎
有豁免人士 早喺三個月前已經有當時搶廁紙搶米就係豁免咗相關人士 已經有三個月都冇事何解到7月先至有事  ?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]