• 瀏覽: 4,484
  • 回覆: 31
不少市民都會趁夏天多做運動,為免汗流浹背,透氣通爽的運動衣便不可少。消委會(15日)指,有測試男士運動上衣,發現6成樣本

轉載 ~不少市民都會趁夏天多做運動,為免汗流浹背,透氣通爽的運動衣便不可少。消委會(15日)指,有測試男士運動上衣,發現6成樣本未能有效抑制微生物生長,減低產生「汗臭味」的機會,當中兩款最貴「Salomon」(港幣450元)與「Patagonia」(港幣390元)的上衣抗菌與消臭能力最弱,「Patagonia」更聲稱有異味控制功能;所有女士運動內衣的透水氣度相對較低,其中「adidas」的透水氣度最低,需要長達近14小時才能由濕到乾透。

消委會測試市面上30款運動衣物,包括15款男士運動上衣及15款女士運動內衣,按兩者需要,測試其透水氣、排汗快乾的表現等。在男士運動上衣方面,透過培養2種測試菌種,在特定時間後,檢測存活菌種的數量來測試其抗菌能力,發現6成,即9款樣本中,在洗濯前後均未能有效抑制測試菌種的生長。

在消臭能力方面,測試3種模擬人體汗臭味的氣體,包括氨氣、醋酸及異戊酸,當中15款運動上衣樣本於減低氨氣濃度的表現最參差,當中兩款最貴「Salomon」(港幣450元)與聲稱有異味控制功能的「Patagonia」(港幣390元)上衣抗菌與消臭能力最弱。另外,「H&M」的「Training Slim Fit 653275006」上衣排汗快乾度最差,每小時的水份蒸發度只有0.75。

而女士運動內衣,所有樣本的透水氣度相對較低。消委會指消費者穿着時容易感到悶熱。「adidas」的「Don’t Rest Bra FJ7248」評分最差,其透水氣度最低,其由濕透到乾透,需要長達829分鐘,即近14小時,代表運動期間會維持悶熱感。另外,有6款內衣樣經過30次洗滌及晾乾後,內或外罩杯出現皺痕或變形。

排汗性能較差的衣物,有機會因汗水積聚導致皮膚痕癢或出現紅疹。消委會建議,購買前應檢視衣物纖維,常見的排汗衣料,例如聚酯纖維、尼龍;切勿以熱水清洗或以高溫乾衣,以免破壞布料的排汗功能及回彈力。

「Patagonia」的代理商表示上衣是採用控菌方法,抑制微生物在衣物生長以達到異味控制效果,認為消委會的標準測試消臭表現是不合適。該公司表示已就產品於展開調查,並會進行相應的改善。

排汗性能較差的衣物,有機會因汗水積聚導致皮膚痕癢或出現紅疹。購買前應檢視衣物纖維,常見的排汗衣料,例如聚酯纖維、尼龍;切勿以熱水清洗或以高溫乾衣,以免破壞布料的排汗功能及回彈力。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200715/bkn-20200715113308453-0715_00822_001.html

引用:
原帖由 tinnit 於 2020-7-15 19:40 發表
好多都係物非所值..
冇錯!有好多運動衫,都係買品牌,質料唔係想像中咁好。

引用:
原帖由 六嬸嬸 於 2020-7-15 19:46 發表
汗水積聚導致皮膚痕癢或出現紅疹.....
唔出奇架!唔同品牌用唔同物料。如果冇清潔乾淨嗰件衫,可能都會有呢啲噉嘅問題。

引用:
原帖由 21.0975K 於 2020-7-15 19:53 發表
真空上陣  最好 
你所指嘅真空,係點樣呀?

引用:
原帖由 PTU2048 於 2020-7-15 21:06 發表
Decathlon 性價比最高👏👏
佢有部分嘅產品,都可以選購。

引用:
原帖由 波濤性感的羊 於 2020-7-15 21:34 發表
全部運動衣物用品都係要有型,邊得嚟咁多功能,多舊魚!埃塞俄比亞跑手咪又係穿條爛鬼運動衫褲鞋,唔見人哋跑得差?
所以購買之前,消費者一定要認知清楚。

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2020-7-15 21:39 發表

係囉, 有功能之餘, 著起上黎都要有型至得架
跑步又著得, 去街又著得
冇錯!除左要俾多啲錢之外,件衫嘅物質未必達到標準。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-7-15 21:51 發表

其實要改善運動衣因排汗引致汗臭氣味問題,唔一定要買貴價貨,好簡單,在洗濯前先用1比99漂白水浸一會,即可解決,萬試萬靈
呢個係其中一個方法,但係好多人都唔會噉樣做。因為佢哋冇啲噉嘅知識。

引用:
原帖由 smallmall 於 2020-7-16 09:38 發表
P字品牌,好貴,又多人穿,但品質又吾達標,有無攪錯呀!
好多人中伏?

引用:
原帖由 神名綾人 於 2020-7-16 09:42 發表
唔戴先係最透氣
兩回事!

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-7-16 09:45 發表
預左,臭就掉
唔好咁浪費。

引用:
原帖由 scottie_csp 於 2020-7-16 09:46 發表

又唔係咁講,我會買有牌子嘅,特別係日本兩隻品牌,但會喺特價時先買
真正日本制造就正好多。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-7-16 09:48 發表

白衫先得
其他顔色也可以。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-7-16 10:28 發表

浸漂白水唔會退色咩?
舊衫就唔怕,況且係1/99。

引用:
原帖由 fiogermi 於 2020-7-16 10:28 發表
效用好唔好係其次,最緊要夠貴。著件底衫跑步擺上fb ,點呃like 呀
oic.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]