• 瀏覽: 4,975
  • 回覆: 63
+2
車船口罩令今日(15日)實施,任何人登上或身處公共交通工具,或進入港鐵已付車費區域時,必須一直佩戴口罩,違者最高可被罰款5000元。措施直至7月28日,為期14天。

惟仍有部分市民今日在乘坐公共交通工具時沒有佩戴口罩。今早8時35分,港鐵東鐵線大圍站往紅磡方向月台,一名男子沒有佩戴口罩,港鐵職員上前勸喻時,男子不作理會,登上列車,職員只能尾隨上車,至九龍塘站時,再有港鐵職員上車協助。男子情緒激動一度落車,在九龍塘站月台發難,揮舞長棍及擲玻璃樽後,再次登上列車,於紅磡站落車,警員接報趕至調查,截獲涉案男子。

涉案男子姓黃(64歲),涉嫌藏有攻擊性武器被捕。他報稱不適,需由救護車送院治理。據了解,他涉嫌違反新規例「第599I章」,任何人乘搭公共交通工具時,都必須佩戴口罩,以保障司機和乘客安全,如乘客沒有佩戴口罩,司機可拒絕乘客上車,違規者最高罰款5000港元。

請咁多職員跟一個呀伯 又唔係檢控?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200715/mobile/bkn-20200715121639510-0715_00822_001.html

不分黃藍, 呢件廢老係抵屌

呢件廢老,自己想死就唔好累人,唔戴口罩搭人多擠迫嘅交通工具,隨時累死人

尼D人真係唔可以姑息,罰款五千之餘仲要控告公衆地方行為不檢

曱甴廢佬

依個時勢仲唔戴口罩出街嘅95%都係有精神問題……

引用:
原帖由 JJ_girl 於 2020-7-15 02:03 PM 發表
呢件廢老,自己想死就唔好累人,唔戴口罩搭人多擠迫嘅交通工具,隨時累死人
呢類失敗者爛命一條,世界末日都唔在乎了,病毒?……

相信好多黃屍曱甴老左都會變成咁,因為呢類人通常仇視社會,懷才不遇,全世界欠左佢又有被害妄想症,……曱甴老左病情越來越嚴重最終咪變成呢種廢老……

引用:
原帖由 西部鬆弛的通道 於 2020-7-15 02:00 PM 發表
精神有問題。
正如好多美國人(特冇普支持者居多)都唔合作戴口罩
一樣係精神有問題。

一個幾百萬人嘅社會,一定有癲人架喎!

而且香港癲人特別多大家都知啦,唔係上年點會個個weekend幾萬人周街攪事

即時處決,擲落路軌。

呢d叫  人權自由抗爭,  我地正常人識條鐵

5千蚊可以買好多好多口罩了

法律第二

附件

20160215_0e49f25dbab4ed31298cjs206SzDRiBp.jpg(123.5 KB)

引用:
原帖由 西部鬆弛的通道 於 2020-7-15 02:00 PM 發表
疫情嚴重,而家係齊心協力,全民抗疫嘅時候

主題標籤 #口罩 #港鐵
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]