• 瀏覽: 14,629
  • 回覆: 173
  • 追帖: 1
去年11月全港三罷示威活動中,一名24歲補習老師涉在銅鑼灣藏有鎅刀及汽油彈原料,被控管有攻擊性武器及管有物品意圖損壞財產罪,案件原定今日開審。惟被告在開審前承認管有物品意圖損壞財產控罪,管有攻擊性武器罪則獲控方不提證供起訴。被告在求情信中透露,不能接受自己當日的行為,直指自己誤入歧途,幸得警員將他挽回。案件將在明天判刑。

辯方求情時表示,被告一直品學兼優,中學畢業於港島名校後,獲中大醫學系取錄,但因情緒問題而轉系,攻讀翻譯,惟及後已經退學,以教琴及補習為生。被告是次犯案實屬單一事件,他在還押8個月期間有深切反省,明白自己的過錯,並承諾不再重犯。被告又在求情信中透露,不能接受自己的行為,直指自己誤入歧途,幸得警員將他挽回。他又明白暴力不會令社會變得更好,並對家人感到內疚。

案情透露,去年11月11日,三名警員追捕示威者其間,在銅鑼灣邊寧頓街與怡和街交界見到身穿黑色衫褲、戴著灰色手套及背著黑色背囊的被告殷嘉齊,將一個雪糕筒放在馬路上。其中一名警員見狀馬上阻止,另外兩人則上前協助制服被告。警方在他的背囊檢獲一個打火機、一瓶消毒火酒、兩罐打火機燃料、兩個盛有澱粉的玻璃瓶,瓶口插著紙巾及一把鎅刀。政府化驗報告證實上述物品可組裝成汽油彈。

認誤入歧途 ? 你小心比曱甴打呀! 佢地話係正途!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1320011/即時-港聞-大三罷-補習師求情認誤入歧途-管有物品意圖損壞財產明判刑

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中

屌!即係死口都唔認自己衰乜喇,哩條仆街唔死都無用

又有「手足」跪低係度奶求減刑

管有攻擊性武器罪則獲控方不提證供起訴
唔知「黃血人」呢次會唔會話人治呢???

被告在求情信中透露,不能接受自己當日的行為,直指自己誤入歧途,幸得警員將他挽回。

條「手足」突然多謝黑警將他挽回???無腰骨到咁???
引用:
原帖由 scottie_csp 於 2020-7-15 12:00 PM 發表
屌!即係死口都唔認自己衰乜喇,哩條仆街唔死都無用

扮死狗搏減刑+輕判

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2020-7-15 12:05 PM 發表
被告在求情信中透露,不能接受自己當日的行為,直指自己誤入歧途,幸得警員將他挽回。

條「手足」突然多謝黑警將他挽回???無腰骨到咁???

...
老實講,如果佢係突然開竅嘅,我相信大家會原諒佢,但我相信佢咁戇鳩嘅行為永遠抹唔甩

只能 支持 警方 嚴正, 大力度 打擊非法暴力犯罪!!! 
法院!!! 

天使有冇被人誤入陰道?

最後果句: 癈乞死全家!!!
引用:
原帖由 mflyer 於 2020-7-15 12:10 PM 發表
只能 支持 警方 嚴正, 大力度 打擊非法暴力犯罪!!!
法院!!!

引用:
原帖由 男E 於 2020-7-15 11:58 AM 發表
去年11月全港三罷示威活動中,一名24歲補習老師涉在銅鑼灣藏有鎅刀及汽油彈原料,被控管有攻擊性武器及管有物品意圖損壞財產罪,案件原定今日開審。惟被告在開審前承認管有物品意圖損壞財產控罪,管有攻擊性武器罪則獲控方不提證供起訴。被告在求情信中透露,不能接受自己當日的行為,直指自己誤入歧途,幸得警員將他挽回。案件將在明天判刑。

辯方求情時表示,被告一直品學兼優,中學畢業於港島名校後,獲中大醫學系取錄, ...
優秀架青年 判12小時社會服務令

坐3年

咩野叫補習師?黃絲就黃絲啦

係誤人子弟定誤入歧途?唔好搞錯

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-7-15 12:07 PM 發表
扮死狗搏減刑+輕判
佢咁樣做,如果係真心,就證明佢有腦識諗,回頭是岸;如果係假意,亦都可以證明佢都算一隻有腦嘅曱甴,唔係一般白痴曱甴,都抵俾個discount佢吖!

殺人放火,大肆破壞嘅時候嗌咩呢?
果時好𠃊理直氣壯㗎!

鍵盤翻頁
左右