• 瀏覽: 2,776
  • 回覆: 38
🟡:我問你,你老實答我,國安法實施後,你覺得自由是否被收窄?
🔵:絕對係。
🟡:所以就唔應該立國安法,正確嗎?
🔵:我只知道有四種自由被收窄,但完全「與我無關」,你知道邊四種自由嗎?
🟡:有邊四種?
🔵:『分裂國家的自由、顛覆國家的自由、恐怖活動的自由、通番賣國的自由。』你覺得呢四種自由對你有影響嗎?
🟡:。。。
🔵:多口講句,香港係自由的社會,所以你可以有觸犯法例的自由,但同時要有承擔後果的心理準備。
🟡:呢點我又知道既。
🔵:咁我祝你好運。

黃狗嘅思想係認為分裂國家都屬於佢哋自由嘅一部分,唔應該被剝奪

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-7-14 13:39 發表
黃狗嘅思想係認為分裂國家都屬於佢哋自由嘅一部分,唔應該被剝奪
一個比喻:荷蘭有吸食大麻的自由,但香港沒有,為何沒有人反抗呢?

所以,23條不應該由立法會立法,而係 1997年7月1日馬上實行,香港就太平好多。

中國為何在 2020年幫香港立國安法?原因 23年來香港沒辦法立 23條,同時在 2019年「香港獨立」的旗幟隨街飄揚,🟡領袖親自到美國要求特朗普「干涉香港」,香港政府也沒條例阻止,中國才出手幫忙填補這種漏洞。

引用:
原帖由 tommylch886 於 2020-7-14 01:38 PM 發表
🟡:我問你,你老實答我,國安法實施後,你覺得自由是否被收窄?
🔵:我只知道有四種自由被收窄,但完全「與我無關」,你知道邊四種自由嗎?
🔵:『分裂國家的自由、顛覆國家的自由、恐怖活動的自由、通番賣國的自由。』你覺得呢四種自由對你有影響嗎?
🔵:多口講句,香港係自由的社會,所以你可以有觸犯法例的自由,但同時要有承擔後果的心理 ...
樓主你太睇少YC既智慧,
YC會話, 你講一句中共壞話, 就是顛覆國家政權, 你反對政府暴政, 就是恐怖份子, 你同外國人做朋友, 就是勾結外國勢力.....
就好似當日逃犯條例, 點解咁多阿貓阿狗小學雞行出來"反送中"?  原因係佢地認為中共會安個罪名畀佢地, 再拉上大陸受審...

呢一年見盡港人低智,反智嘅行為,,,腥港人,光輝過咗啦,準備好十年衰退啦...唔好冤,自己攞嚟嘅,成日掛住攬炒嘛,而家炒到囉,問你開心未?

引用:
原帖由 wskwan 於 2020-7-14 15:23 發表
呢一年見盡港人低智,反智嘅行為,,,腥港人,光輝過咗啦,準備好十年衰退啦...唔好冤,自己攞嚟嘅,成日掛住攬炒嘛,而家炒到囉,問你開心未?
講真,以前唔管你,唔係代表你岩。尤其係上年,包實晒自己去搗亂別人的店舖,我真係睇到火都滾。

好似以前屋企食嘢唔執枱,要阿媽執,咁唔代表岩。而阿媽叫你開始學習執枱&做家務,就唔好講阿媽錯&收窄左你上網的自由。

引用:
原帖由 tommylch886 於 2020-7-14 03:45 PM 發表

講真,以前唔管你,唔係代表你岩。尤其係上年,包實晒自己去搗亂別人的店舖,我真係睇到火都滾。

好似以前屋企食嘢唔執枱,要阿媽執,咁唔代表岩。而阿媽叫你開始學習執枱&做家務,就唔好講阿媽錯&收窄左你上網的自由。 ...
香港人成日以為呢個世界香港最大嘛...

一哋政治常識都冇就學人玩政治,笑大人個嘴.

引用:
原帖由 tommylch886 於 2020-7-14 01:42 PM 發表

一個比喻:荷蘭有吸食大麻的自由,但香港沒有,為何沒有人反抗呢?

所以,23條不應該由立法會立法,而係 1997年7月1日馬上實行,香港就太平好多。

中國為何在 2020年幫香港立國安法?原因 23年來香港沒辦法立 23條,同時在 2019年「香港獨立」的旗幟隨街飄揚,🟡領袖親自到美國要求特朗普「干涉香港」,香港政府也沒條例阻止,中國才出手幫忙填補這種漏洞。️ ...
盧梭「社會契約論」,說人民放棄部分自由,接受政府規管,以換取生活安穩。所以每個國家都有一個自由跟規管合成的大餅,分別只差在這大餅內自由跟規管的比例按國情而不同,而在同一國家中,其比例隨時代背景也會調整。
從這個角度看,國安法也只是一次自由跟規管的比例調整罷了。把規管的比例調高一些,便是邪惡嗎?把自由的比例調高一些,便比較高尚?
看看美國一直有民眾要求更嚴格地規管槍枝,他們便是奴性發作罪該萬死呢?臉書執行長祖克柏曾投書《華盛頓郵報》,呼籲各國政府扮演「更積極的角色」以規範網路。所以祖克柏便是邪惡嗎?
香港有一部分人慣性地把規管都視為倒退、赤化,實在是以偏概全。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-7-14 15:49 發表

盧梭「社會契約論」,說人民放棄部分自由,接受政府規管,以換取生活安穩。所以每個國家都有一個自由跟規管合成的大餅,分別只差在這大餅內自由跟規管的比例按國情而不同,而在同一國家中,其比例隨時代背景也會調整。
從這個角度看,國安法也只是一次自由跟規管的比例調整罷了。把規管的比例調高一些,便是邪惡嗎?把自由的比例調高一些,便比較高尚?
看看美國一直有民眾要求更嚴格地規管槍枝,他們便是奴性發作罪該萬死 ...
其實自由係一樣好虛無的嘢,好難好具體咁表述。

香港就沒有購買槍械的自由,沒有聚兩個老婆的自由,沒有吸食大麻的自由,沒有誹謗的自由,沒有分裂國家的自由,沒有非禮女性的自由,沒有劫富濟貧的自由,甚至沒有不勞而獲的自由。。。。。。(等等)

但撫心自問這樣有問題嗎?大家覺得香港沒自由嗎?

其實呢啲叫規則,呢啲叫彼此包容互相尊重。。。

錯,曱甴無以前咁囂張,正常市民不用擔心被私了,這才是真正的自由。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-7-14 03:08 PM 發表

樓主你太睇少YC既智慧,
YC會話, 你講一句中共壞話, 就是顛覆國家政權, 你反對政府暴政, 就是恐怖份子, 你同外國人做朋友, 就是勾結外國勢力.....
就好似當日逃犯條例, 點解咁多阿貓阿狗小學雞行出來"反送中"? 原因係佢地認為中共會安個罪名畀佢地, 再拉上大陸受審...
...
呢個係黃人的幻想。

同時用30年前的中國管理mode 來睇現在的中國!

引用:
原帖由 tommylch886 於 2020-7-14 01:38 PM 發表
🔵:多口講句,香港係自由的社會,所以你可以有觸犯法例的自由,但同時要有承擔後果的心理 ...
講咁多做咩呢?

好似日本仔咁,受下受下就慣㗎啦!

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-15 12:20 AM 發表

共產黨 49 年就行使左 顛覆國家同分裂國家嘅自由喎
但係你而家唔夠薑行使喎

引用:
原帖由 tommylch886 於 2020-7-14 13:38 發表
精準清晰。好!好!好!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]