• 瀏覽: 49,613
  • 回覆: 476
  • 追帖: 4
+13
新冠肺炎重創本港經濟,因失業流落街頭者逐漸湧現,當中有客貨車司機疫情下難以謀生,轉職凍肉切割員,又因老闆裁員失去工作,約一個月前無力繳付房租...

新冠肺炎重創本港經濟,因失業流落街頭者逐漸湧現,當中有客貨車司機疫情下難以謀生,轉職凍肉切割員,又因老闆裁員失去工作,約一個月前無力繳付房租,無奈成為無家者,一日復一日苦尋工作,但換來一次又一次失望:「有手有腳,任勞任怨,點解會『瞓街』?」

咪係囉,你哋任由人哋宰割都唔識反抗,學人哋話齋「獅子山下」精神,結果就係瞓街。

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1745190/即時-港聞-獨家-失業大軍疫境瞓街有誰憐-家當剩口罩-一個仙都無

呢啲所謂瞓街軍團, 其實外國未有疫情之前大把啦, 日本韓國甚至歐美發達國家多過香港多多多多聲

仲唔快D出黎多謝黃絲成功攬炒 此乃黃絲豐功偉績

自71, 黑衣暴徒四周圍示威, 疫情就擴散嚴重左, 本應有工作, 而家冇了.

如果我租劏房 不的租個停車場位 貨櫃又好  貨van又  租來做住宿

$10000???????

當中有客貨車司機疫情下難以謀生

笑9爆, 疫情關送貨咩事
咁fxxkpanda都係送貨lor, 業績增長tim..........

香港真畸形,有人住公屋揸Benz,外賣俾貼士。真正有手有腳,肯做肯捱,就淪落街頭,一萬個獅子山精神都係肉做,唔係跌打。衣食住行,講咗一萬年,就係俾啲垃圾議員正,政治意識形態蓋過民生,市民有市民死,佢哋繼續好高騖遠

一早話左係共產黨抗疫手法害死香港

引用:
原帖由 daiichi 於 2020-7-14 10:48 AM 發表
香港真畸形,有人住公屋揸Benz,外賣俾貼士。真正有手有腳,肯做肯捱,就淪落街頭,一萬個獅子山精神都係肉做,唔係跌打。衣食住行,講咗一萬年,就係俾啲垃圾議員正,政治意識形態蓋過民生,市民有市民死,佢哋繼續好高騖遠 ...
中央政府大力扶貧,但香港就攪顏色革命
所以話成日攪政治嘅地方,貧富懸殊差距愈大。

35+否決埋財政預算案之後,政府冇錢出綜援、公立醫院停止運作、公務員冇糧出,到時大把人陪佢一齊瞓街呀!

引用:
原帖由 NeScAfE_G 於 2020-7-14 10:49 AM 發表
一早話左係共產黨抗疫手法害死香港
咪馬後炮喇你!
成個美洲日日爆得咁勁,你又唔講?

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-7-14 10:47 AM 發表
當中有客貨車司機疫情下難以謀生

笑9爆, 疫情關送貨咩事
咁fxxkpanda都係送貨lor, 業績增長tim..........
你用一間公司黎比,咁就行行都冇問題啦,
即係間餐廳做唔住,你就話大家樂做到無停手喎
咁意義何在呢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]