• 瀏覽: 15,584
  • 回覆: 145

本港新冠肺炎疫情出現第三波爆發,政府昨晚宣布收緊防疫措施,其中食肆,以及健身中心和遊戲機中心等十二類表列處所最受影響。由明日起,食肆晚六朝五禁止堂食,只准外賣;而禁聚令人數亦重新收窄至四人為限;表列處所則須關閉,為期七日。飲食業界指入夜「禁堂食」對食肆打擊巨大,「唔知餐飲業可以捱幾耐」。有店東質疑,「唔通晏晝就冇感染咩?」另外,政府將安排兩家內地機構協助本港做病毒檢測。

因應疫情迅速惡化,特首林鄭月娥將原定今日舉行的行政會議,提早至昨日下午舉行,並於昨晚公布新一輪防疫措施,部分措施更加是首次實施,政府稍後會刊憲,並於明日零時起生效。

其中,收緊市民社交距離措施,集中在食肆及十二類表列處所實施。包括健身中心、遊戲機中心在內等表列處所再被下令關閉,為期七日;而食肆由下午六時至早上五時,不准堂食,只准外賣,同樣為期七日;禁聚令人數上限亦重新變回四人;至於婚禮、公司周年會議和宗教活動的人數限制亦會收緊。

公務員方面,政府考慮到公務員在家工作安排,會影響到公共服務,不適合一刀切進行,但公務員事務局已通知各政府部門安排員工彈性上班及用膳。政府亦呼籲私營機構盡量安排員工在家工作。

政府亦「搵外援」加強本港病毒檢測能力,將安排兩家內地檢測機構,於本星期內為四類人士做病毒檢測,首批是安老院舍員工,其次是食肆員工、的士司機和物業管理公司員工,估計涉及四十萬人,檢測費用由防疫及抗疫基金支付,料數以億元計。同時政府會再向市民派發免費口罩,特別是受影響的安老院舍員工和政府外判合約員工。另外,教育局建議補習學校由明日起,暫停面授課程兩星期。

被問到過去一星期確診個案急增,政府為何遲遲才公布食肆晚上禁止堂食等加強防疫措施。林鄭死撐指,政府日前已宣布重新收緊食肆每桌人數上限,她又重申政府防疫策略一向是「張弛有度」,而各地在放寬防疫措施後疫情亦有反彈,認為市民毋須過分恐慌。她又指有市民投訴,剛過去周六及周日進行的民主派初選,或違反禁聚令;但她指政府對此沒有立場,因為未審視相關證據。

至於為何禁止堂食的措施,只在入夜後實施,食物及衞生局局長陳肇始稱,因為有多個確診個案涉及餐廳,當局認為有需要加強規管,而考慮到市民上班需到餐廳用膳,認為有需要讓食肆提供早餐及午餐堂食服務,但當局認為市民晚餐最好回家吃或買外賣。針對政府再向食肆推防疫「辣招」,香港餐飲聯業協會會長黃家和指,晚上六時後禁堂食對食肆打擊大,並非每間都可以提供外賣,而四人禁聚令則令到預訂筵席、聚餐取消,「唔知餐飲業可以捱幾耐」。

另一方面,康樂及文化事務署昨晚宣布,因應新冠肺炎最新情況,有需要採取進一步限制措施,減少社交接觸,該署七月十五日(周三)起暫停開放所有較早前重開的康樂和文化場地/設施,直至另行通告,同時取消七月份餘下的所有康樂、體育及文化活動。

又要請小鳳姐出場!!夠膽再唔戴罩呀!

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200714/00176_006.html

奇怪,既然危險點解唔全日禁堂食?

7日後咪全日禁堂食

引用:
原帖由 upcupcupc 於 2020-7-14 10:13 AM 發表
咁政府係有講如果情況再惡化會全日禁。

有時又好兩難嘅,咁日間都仲有好多人返工㗎嘛。

全禁又有另一啲人嘈㗎啦

聽講話再持續惡化,就全日禁止堂食,其實咁做仲好,做得全面d,好過拖黎帶水。

有店東質疑,「唔通晏晝就冇感染咩?」

咁係想點?全日禁你果間好唔好?或者你自發全日禁好唔好?

引用:
原帖由 upcupcupc 於 2020-7-14 10:13 AM 發表
正苦冇腦都唔係第一日知

晚餐時段個個都喺度隊啤吹水打邊爐
個風險肯定高過早餐同午餐

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2020-7-14 10:52 AM 發表
有店東質疑,「唔通晏晝就冇感染咩?」

咁係想點?全日禁你果間好唔好?或者你自發全日禁好唔好?
冇錯,禁夜晚又嘈,禁晒全日仲嘈。非常時期當然要用非常方法,永遠針都冇兩頭利,邊有咁幼稚?

引用:
返工D人食乜請問?
好多打工仔唔係寫字樓做
去邊度食?

D廚房佬好多都唔帶口罩...因為好熱呀

引用:
原帖由 東莞臘腸 於 2020-7-14 11:20 AM 發表
泉港毛毛蜂湧北上鼻亦,好呀!上多的,快的上,上多百幾萬仲好,腥講巧危蜆架,上面巧安泉喔,通通上曬去啦,上去食凱底撈啦,慢慢嘆,吳返泥都係一件好事。 ...
你只曱甴上吾到去系度亂叫

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]