• 瀏覽: 4,377
  • 回覆: 7
引用:
原帖由 Perfect 於 2020-7-13 11:58 PM 發表
以美國的能力,控制疫情點解會咁渣?

係咪佢口中說抗疫,暗中搞全民感染,全民免疫?

試諗下,當美國全民感染,全民免疫後有乜後果?

佢可以沉落谷底後快速恢復經濟。

而中港澳呢?還在無限loop咁抗疫中,一直被病毒拖住後腿。 ...
你呢個說法完全不正確
回顧疫情之初,侵侵以為睇戲係度笑緊中國防疫
大家仲記唔記得,武漢封城後,侵侵仲假仁假義問中國要唔要幫手,美國可以派人到中國
之後震央去到意大利,再由歐洲回傳到美國
美國大爆發地區中央係紐約州,其次係加州同華盛頓州
咁岩以上州都係由民主黨執政
侵侵條契弟根本就係個賤人,自己國家仲分係咪共和黨人執政
唔懶唔閒咁,又唔協調分配資源,淨係識得日日同民主黨州長嘈交
到燒到全國大爆發,已經唔係想唔想用群體免疫
而係冇辦法應付,扮晒魚蝦蟹暗示有做防疫,用緊群體免疫方法
實情係,侵侵根本冇做野,失控後都唔知點算,就日日打嘴砲呃支持者
真係公開宣布用群體免疫係瑞典
目前已經證實失敗,當時主張的防疫專家表示"後悔",如果有得重黎,唔會再用呢招

美國目前仍然控制住就係最早最嚴重紐約州
就係個州長古莫,日日上電視同老百姓公布疫情狀況
一個正常人做州長,聽從專業公衛專家意見
達到標準慢慢解封,解封後點樣防疫
想做有心做一定做到

美國今日疫情問題全出自一個傻佬做總統
連戴唔戴口罩都好似細路仔咁,要身邊一堆人苦口婆心勸到嘴都爛至肯聽

而家輪到共和黨執政州大爆發,佛州就係最嚴重,州長係咪仲要聽侵侵話?
唔理疫情幾嚴重解封先算?

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-7-14 01:48 PM 發表

可能係啦,但始終最後都係會令到美國成為第一個到達谷底而反彈的國家。

唯一解決方法,係中國疫苗首先發明出來
美國再咁放任落去,冇得反彈會死直

人地瑞典已經有晒數據證明唔WORK

唔止唔WORK,仲玩謝晒經濟,以為唔封關唔隔離

老百姓一切活動正常,重症至去醫院,經濟應該不會受影響

點知而家仲慘,歐洲國家早前防疫湊效,大家疫情緩和

歐洲開始解除邊界封關,大家重啟商貿往來

瑞典咁嚴重,歐盟就禁你一個國家,你點搞經濟

而家至識驚,想要回到大家用防疫手法,到防回歐洲解封標準

可能係幾個月後既事,經濟仲唔謝晒皮

美國而家就係咁樣,反過黎全世界怕左美國佬

疫情咁嚴重,邊個國家敢俾你美國人入境唔駛隔離?

冇必要外國人都唔敢入境美國

全世界開始開通,得返你一個俾人禁,咪係度等死囉

群體免疫? 你美國慢慢玩,幾時至達標全國六成人有抗體?

群體免疫搞有成五個月以上,瑞典人身上產生抗體只有6.1%
距離達到群體免全民有抗體60%差幾遠?

由瑞典實驗可證,受感染確診者康復後,或從無症狀陽性回復陰性
能夠自身產生抗體機率超低

另外,冇人敢保證有抗體後會否二次感染

最重要係,抗體在身上能夠維持多久

會唔會好似流感咁,年年都要打疫苗,過左一年抗體無效

而家仲有專家擔心緊,呢隻病毒變種太多太快

研究出疫苗能否適用

其實每年秋冬流感盛行季節,專家會預測今年流行邊隻流感

然後預備好疫苗,分分鐘預測錯誤,打左之後至發現是另一隻品種

打左等於白打,完全無效

只不過流感冇咁危險傳播力冇咁強,打錯左都唔需要大驚小怪

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-7-14 03:28 PM 發表

唉,咁點算?有乜辦法解決疫情?
冇需要太擔心,生死有命
如果你天生唔適合做宿主,就算感染左
可能由感染到病毒在體內消失,完全唔知情下結束
到最後變成物競天擇,存活的人類,根本不怕呢隻病毒

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-14 03:54 PM 發表
其實如果全世界都好似中國做得咁好,6月消失真唔出奇
上次沙士因為集中系亞洲,所以好快KO,
但次肺炎根本就唔系來至中國,西方處理唔好,不停輸入到亞洲

...
上次易控制主要原因
SARS特徵,發燒至有傳染力
所以用量體溫呢招就可以阻擋
交通系統,間內空間一入門,有發燒就俾人趕出黎
就好難發生群聚感染
而家係無症狀帶源者仍有傳播力,呢下就係致命傷,防不勝防
而且SARS係人體內存活時間較短,一染到兩三日就發出黎
遇到啲特異人類,新冠狀有人隔離十四日放出黎,之後仲有傳播力
我睇報導,台灣有個確診者,唔知有冇破紀錄
從確診第一日住院,住左八十幾日身體才出現陰性反應
即係話毒病係人體內可以存活咁耐

引用:
原帖由 iisunny 於 2020-7-15 12:33 AM 發表
1) 清低劣窮人, 老人, 當係人口控制措施
2) 將仇恨引去中國, 越大鑊,越多國家受牽連, 就越能引起全球反中
3) 真係無能力處理
除左第3前兩項唔成立
咩野人都有機會感染,唔會只有窮人同老人
而且早期資訊有誤,以為後生仔感染機率較低
病毒發展至今已經不分老幼
睇新聞,佛州有間醫院醫生受訪,最早期送入黎大部分係老人
呼吸器唔夠用,仲可以篩選俾後生啲優先使用
佢話呢一波送入黎都係青壯年重症,根本冇法取捨俾邊個用先
兩三個月前謠言同假新聞滿天飛,當各國越了解
而家仲邊有人講係實驗室造出黎?
甚至連源頭,越追越早
專家認為可能更早就存在,只不過係未搵岩宿主變異到傳播力增強
大家以前冇發覺,當成一般流感
話中國引起要甩鍋,點甩法美國政府防疫不力點甩都冇可能自己無責
美國媒體指責侵侵,歐洲都緩和,美國根本連第一波都未過去
而家唔算係第二波,係算第一波反彈
怪中國之前,侵侵防疫失敗係事實

引用:
原帖由 iisunny 於 2020-7-15 07:06 AM 發表
2)各國自身防疫當然有責任,但客觀效果,當各國元首總統都攪唔掂疫情,為左轉移國內視線壓力,佢地都順手甩鍋中國 ...
唔一定,要睇各國領袖防疫表現
德國默大媽就係因為防疫係歐洲表現好
滿意度由谷底翻身,冇聽佢再提追究來源責任
紐約州長古莫,大家認為佢係防疫表現似美國總統多過侵侵
連意大利咁大獲,而家終於平定,個總理都翻身
歐盟之前開峰會都冇提追究中國要為疫情負責任
歐洲國家領袖應該感謝侵侵,有美國做對照組
歐洲國家防疫冇人衰過美國就算係成功
其他國家,韓國文在寅仲因為防疫,之前國會選舉所屬政黨大勝
新加坡上星期選舉都一樣執政黨贏晒
會甩鍋都係好似侵侵咁搞唔惦
佢要怪責中國同WHO,要聯合會員國話要制裁WHO,矛頭指向中國
歐洲國家根本唔理佢
樣衰衰咁只好自己退出WHO,又冇其他國家跟進

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-7-15 11:07 AM 發表

國運;中美國運逆向了。
與其說國運,不如說在天災人禍的考驗中,國家是由什麼人在領導
美國選左個傻侵出黎,絕對脫不了關係

目前防疫只有兩種做法,咩野都唔理,就係所謂群體免疫論
另一套係中國建立防疫模式,隔離,封關,篩檢,病人分流處理,戴口罩
西方國家大部分都係學習中國呢套模式,只是強度不一
最慘就係好似美國半調子,只做一半,唔強制,未控制一定程度就解封
連美國自己專家都早警告,太早解封會反彈,之前做會前功盡廢
言猶在耳,侵侵完全唔聽,結果就講中晒

至於印度,巴西...,其他呢類國家好無奈
唔係唔想學中國,只不過醫療水平及資源根本做唔到
只好放任有人重症送醫,醫到幾個就算幾個

好聽一啲叫做群體免疫,其實等於"無能為力"
美國唔同,美國醫療係世界最先進
本來唔需要玩落後國家呢招任由大家自生自滅
可惜選錯人做總統
滿腦子想住連任,只要救到經濟死幾多人關人鬼事,連任大過天

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-7-15 01:39 PM 發表

民情都好重要。中國模式去到美國就一定唔得。習慣自我中心的美國人睬你都儍。
任何國家,唔理行咩野制度,多少一定會有刁民
問題係作為首長,要如何在危機中發揮領導能力?
民情有關,但係如果個首長值得信任,有辦法說服老百姓接受防疫措施
唔係做唔到
如果你有留意紐約州長古莫,日日出黎開記者會
講話誠懇不亢不卑,紐約人接受相信佢,大部分人照防疫指示做
紐約原來係疫災中央,而家得到控制住,疫情降溫
就係州長領導有方
睇下侵侵只會誇張,講大話
要求佢以身成則,戴口罩都好似要佢死咁難
佢同班幕僚蠢到想去批鬥白宮防疫首席官佛奇
因為佢成日同侵侵唱反調,侵侵想要毀佢公信力
有冇搞L錯? 佛奇係防疫中公信力遠超過侵侵N倍,得到人民信任
佢又冇要選舉,批鬥佢?
好在有人提醒唔郁得呢個人,白宮至改口,侵侵又轉彎話同佢冇野

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]