• 瀏覽: 4,388
  • 回覆: 6
引用:
原帖由 Perfect 於 2020-7-13 23:58 發表
以美國的能力,控制疫情點解會咁渣?

係咪佢口中說抗疫,暗中搞全民感染,全民免疫?

試諗下,當美國全民感染,全民免疫後有乜後果?

佢可以沉落谷底後快速恢復經濟。

而中港澳呢?還在無限loop咁抗疫中,一直被病毒拖住後腿。 ...
他們是理性,放棄老弱低端,讓不幸者陪葬。

我們是人道,搶救所有的人,嚴控疫情,等待疫苗克制疫症。

長遠看,他們是優勝的,只是我們做不出。

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-7-14 10:04 發表

唉,連箭兄亦覺得長遠是他們優勝

最怕長遠香港的儲備,要被這疫情陰乾

到處都要政府補貼,而某些行業例如航空卻是不補貼不行。
最大劑系國家老齡化。真系“不知點算好”?

引用:
原帖由 dorthyblair 於 2020-7-15 07:29 發表

美國政府就係大財團嘅代言人,徑濟係第一位置。還有,係明搞,唔係暗搞。
除了中、港、澳、台。幾乎所有國家和地方都是。程度上有些不同而已。

引用:
原帖由 dorthyblair 於 2020-7-15 10:53 發表

所謂「群體免疫」,死最多就係窮人,還是經濟起決定作用。
所以話“高”囉!

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-15 10:33 發表

唔一定,要睇各國領袖防疫表現
德國默大媽就係因為防疫係歐洲表現好
滿意度由谷底翻身,冇聽佢再提追究來源責任
紐約州長古莫,大家認為佢係防疫表現似美國總統多過侵侵
連意大利咁大獲,而家終於平定,個總理都翻身
歐盟之前開峰會都冇提追究中國要為疫情負責任
歐洲國家領袖應該感謝侵侵,有美國做對照組
歐洲國家防疫冇人衰過美國就算係成功
其他國家,韓國文在寅仲因為防疫, ...
國運;中美國運逆向了。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-15 12:54 發表

與其說國運,不如說在天災人禍的考驗中,國家是由什麼人在領導
美國選左個傻侵出黎,絕對脫不了關係

目前防疫只有兩種做法,咩野都唔理,就係所謂群體免疫論
另一套係中國建立防疫模式,隔離,封關,篩檢,病人分流處理,戴口罩
西方國家大部分都係學習中國呢套模式,只是強度不一
最慘就係好似美國半調子,只做一半,唔強制,未控制一定程度就解封
連美國自己專家都早警告,太早解封會反彈,之前做會前 ...
民情都好重要。中國模式去到美國就一定唔得。習慣自我中心的美國人睬你都儍。

香港本來唔錯,但系七一之後就出亊,因為果班黃由甲睬你都儍。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]