• 瀏覽: 4,366
  • 回覆: 14
以美國的能力,控制疫情點解會咁渣?

係咪佢口中說抗疫,暗中搞全民感染,全民免疫?

試諗下,當美國全民感染,全民免疫後有乜後果?

佢可以沉落谷底後快速恢復經濟。

而中港澳呢?還在無限loop咁抗疫中,一直被病毒拖住後腿。

設計第一,品牌第二,內涵第三

反同性戀,反福利主義
是次措施毫無新意,只係將幾個月前嘅嘢重做
如果係得,就唔會有今次大反彈

但對經濟同民生,卻又再次打擊
今次抗打擊的力量必定差左
上次話望六月無事,夏天無事,但而家明顯唔係

商家同市民落入無止境的困擾,結果病毒照傳,經濟又拖垮

倒不如在開放經濟下,對抗病毒

首先,在公眾地方規定必須帶口罩,而不單止在交通工具

第二,全港禁止在公眾地方吸煙,而家戶外打邊爐,根本非常危險

第三,所有來港飛機,必須全部人有健康證明,要將境外輸入減少

引用:
原帖由 andy14011982 於 2020-7-14 01:02 發表

群體免疫根本就係痴線, 搵人命嚟較飛, 你唔好話愛滋群體免疫, 伊波拉群體免疫
新冠有得醫,在港死亡率亦不高

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-7-14 07:47 發表

他們是理性,放棄老弱低端,讓不幸者陪葬。

我們是人道,搶救所有的人,嚴控疫情,等待疫苗克制疫症。

長遠看,他們是優勝的,只是我們做不出。 ...
唉,連箭兄亦覺得長遠是他們優勝

最怕長遠香港的儲備,要被這疫情陰乾

到處都要政府補貼,而某些行業例如航空卻是不補貼不行。

引用:
原帖由 kw_lam 於 2020-7-14 10:24 發表
群體免疫是痴心妄想
Immunity to Covid-19 may be lost in just a few months and it could be caught again like a common cold, new research suggests
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8515925/Immunit ...
其實,所有方法都係唔知有無效

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-14 12:30 發表

你呢個說法完全不正確
回顧疫情之初,侵侵以為睇戲係度笑緊中國防疫
大家仲記唔記得,武漢封城後,侵侵仲假仁假義問中國要唔要幫手,美國可以派人到中國
之後震央去到意大利,再由歐洲回傳到美國
美國大爆發地區中央係紐約州,其次係加州同華盛頓州
咁岩以上州都係由民主黨執政
侵侵條契弟根本就係個賤人,自己國家仲分係咪共和黨人執政
唔懶唔閒咁,又唔協調分配資源,淨係識得日日同民主黨州長嘈交
...
可能係啦,但始終最後都係會令到美國成為第一個到達谷底而反彈的國家。

唯一解決方法,係中國疫苗首先發明出來

引用:
原帖由 無盡白滑的蛋 於 2020-7-14 13:47 發表
抗體在幾個月後,就會消失呀,懵丙。
呢個只係班磚家初步研究
所有嘢都係估計同推測,甚至只係班磚家順口開河。
正如年頭時話痴毒會在六月消失一樣

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-14 15:02 發表

美國再咁放任落去,冇得反彈會死直

人地瑞典已經有晒數據證明唔WORK

唔止唔WORK,仲玩謝晒經濟,以為唔封關唔隔離

老百姓一切活動正常,重症至去醫院,經濟應該不會受影響

點知而家仲慘,歐洲國家早前防疫湊效,大家疫情緩和

歐洲開始解除邊界封關,大家重啟商貿往來

瑞典咁嚴重,歐盟就禁你一個國家,你點搞經濟

而家至識驚,想要回到大家用防疫手法,到防回歐洲解 ...
唉,咁點算?有乜辦法解決疫情?

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-7-14 18:56 發表

上次易控制主要原因
SARS特徵,發燒至有傳染力
所以用量體溫呢招就可以阻擋
交通系統,間內空間一入門,有發燒就俾人趕出黎
就好難發生群聚感染
而家係無症狀帶源者仍有傳播力,呢下就係致命傷,防不勝防
而且SARS係人體內存活時間較短,一染到兩三日就發出黎
遇到啲特異人類,新冠狀有人隔離十四日放出黎,之後仲有傳播力
我睇報導,台灣有個確診者,唔知有冇破紀錄
從確診第一日住院,住 ...
呢位師兄的文字有些水準👍🏻

七一暴亂一定同疫情反彈有關

引用:
原帖由 wincan459 於 2020-7-15 21:06 發表

請樓主深入分析美國shi是不是很香。
以美國人的高尚,美國shi不可能是chou的,樓主一定可以當飯吃。
連我黃藍都未分清就口出惡言
藍絲中有你此種素質的人實在可悲
同黑暴無分別

引用:
原帖由 wincan459 於 2020-7-15 21:06 發表

請樓主深入分析美國shi是不是很香。
以美國人的高尚,美國shi不可能是chou的,樓主一定可以當飯吃。
你呢種字都未識睇的,相信便是黃絲口中所說的廢藍,香討藍絲陣營有你,係恥辱

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2020-7-16 00:02 發表
支持美國為經濟,死一千幾百萬人絕對值得.
美國人大多數係無錢窮鬼(欠人錢又惡過人),死不足惜。
其實這是政治大道理,放在四海皆準,只係有些政權敢做,有些政權唔敢做。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]