• 瀏覽: 4,139
  • 回覆: 48
  • 追帖: 2
冇專業嘅分析團隊,從報紙網上新聞睇,覺得美國,特朗普,發出最後一擊,因為佢都知道,連任嘅機會好低。

第一,趁而家,向中國發出強烈嘅壓迫。將中國逼到反擊,發生軍事衝突,就算佢落台,形勢好難逆轉。

第二,大家都知道,美國內部矛盾而家非常嚴重,經濟前景,亦都迷惘,借助打壓中國,加大內部凝聚力,或者佢真係仲有機會做多一次總統。

美國嘅政策,其實係非常搖擺嘅,佢會隨着內部經濟情況,作出唔同嘅調整,但係如果真係發生軍事衝突,美國人未必吞得落口氣,咁就可能形成,全美反華。

就算邊個做下任總統,佢都必須要,對中國更加強硬,無辦法轉彎。

美國從盟主走向霸主!!
其實,美國而家根本已經唔想用利益去收靚,開始用武力逼人做佢個靚。

雖然係咁,好多國家都希望和平,未必願意支持中國對付美國,因為大家知道,美國真係倒下,未必意味着和平,各國混戰到時仲仆街。

所以好多小國寧願維持美國嘅霸權主義,然之後想辦法喺中國身上搵着數。大家走去爭世界第二,好過幫中國,對付美國!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-7-25 01:16 AM 發表

問題,就係俄羅斯信唔信得過?
我唔係中央,我冇而家中國關係嘅實質情況分析,從歷史角度來講,俄羅斯根本就信唔過!!

對俄羅斯最大嘅利益,未必係與你所諗,同中國一齊對抗美國,也許係中國同美國開戰,從中取利,更為有益。
例如俄羅斯更加希望,印度同中國打起來,向印度出售武器。

當然,實質中俄依家關係情況,只有中央同俄羅斯自己清楚。 ...
如果俄羅斯要中國軍事上不敵美國,大可禁售武器(當然俄國仍然禁售中國最需要的戰略轟炸機)。

俄羅斯跟歐洲交惡,而且美國一直壓迫歐盟制裁俄羅斯,俄羅斯需要多向中國賣石油天然氣平衡風險。中國也需分散風險,避免過份依靠中東石油。

喺呢一刻,中俄合作似乎符合雙方需要。歷史上也沒有永遠朋友或敵人,中美也曾有一段時間合作抗俄。美越曾經打仗,現時美越又合力抗中。

中國如果同美國反面,俄羅斯天然氣,石油,可以賣得更貴比中國,伊朗遭到美國刺殺兩個軍事重要人物後,你咪估下,中美真係反咗面,仲有乜嘢中東國家敢賣石油比中國?俄羅斯嘅石油,或者其他資源可唔可以坐地起價先?

呢個並唔係中國對付美國,搵俄羅斯幫手嘅局面,其實係四國平衡遊戲,法國加德國,絕對唔係你想得咁弱雞㗎!

從特朗普嘅 通俄門,早期提出嘅 聯俄抗中,估計隨時喺普京一隻棋!目的就係破壞中美關。

中美關係破裂,中國將更加需要同蘇聯捆綁,蘇聯可以更加榨取中國。

而美國都會因為失去中國市場,同埋中國的廉價產品,導致經濟出現問題,加大美國內部矛盾,削弱美國。

所以,中美搏鬥,最大贏家,應該係俄羅斯!!

中國將會係最大輸家,因為中國無辦法再喺對外貿易賺取利潤,又要面對美國,又要面對印度,同時發展陸軍,海軍,又要搵好處去招呼俄羅斯。收入減少,支出瘋狂增加,中國錢從何來呢,焗住民間榨取,最後民不聊生,民主自由口號,發揮作用,群眾運動不斷!!

對付美國,最理想嘅情況,就係建立非英語鬆散聯盟去平衡美國。

事實上,真係推翻美國,世界邊個話事先,到時世界大混戰,隨時仆街過現在。

大國與大國之間嘅博弈,最重要係時間。

中美較量,冇可能係一兩年之間分出勝負,最重要係,將對方逼入一個死胡同,或者一個錯誤嘅發展軌跡,經過時間不停咁發酵,就會拉出距離,到時先至進行決戰。

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-12 10:35 PM 發表

咪亂講啦! 點仲有幾十年

蘇聯解體基本上係一年半載就完成
嘻嘻,你會死唔眼閉!

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-26 06:59 PM 發表

點會呢?
共產黨都就死囉
都話左有你支持
點會死呢?

引用:
原帖由 DanRicky 於 2020-7-26 07:37 PM 發表
https://youtu.be/dkvAS1tepUE
真心,我冇心機聽條友講嘢!我勉強睇咗一陣間,真係頂唔順。

係多國家博弈中,其實行得太快,行得太前冇着數!!

有時真係鬥長命!!

三國時代司馬家,長命過曹家,三國歸晉!
日本戰國時期,德川家康命長,最終贏家!
近代美蘇冷戰,益咗中國!!

當然中國亦都可以學秦朝,以一國之軍事實力,一統天下。
學成吉思汗,軍事征服世界!!
不過睇情況都係要等下,因為而家軍事實力優勢,並不在中方。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-7-29 02:04 PM 發表
係多國家博弈中,其實行得太快,行得太前冇着數!!

有時真係鬥長命!!

三國時代司馬家,長命過曹家,三國歸晉!
日本戰國時期,德川家康命長,最終贏家!
近代中國,中蘇冷戰,益咗中國!!

當然中國亦都可以學秦朝,以一國之軍事實力,一統天下。
學成吉思汗,軍事征服世界!!
不過睇情況都係要等下,因為而家軍事實力優勢,並不在中方。 ...
秦國一統天下後只有十五年命,蒙古好點也只有百多年,只懂武力治不了國。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-7-29 02:17 PM 發表

秦國一統天下後只有十五年命,蒙古好點也只有百多年,只懂武力治不了國。
這個當然啦,我只不過係提出可行性姐!!

其實我好怕死!!

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-7-12 10:35 PM 發表

咪亂講啦! 點仲有幾十年

蘇聯解體基本上係一年半載就完成
一年內無事你表演切J

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-7-29 13:49 發表

真心,我冇心機聽條友講嘢!我勉強睇咗一陣間,真係頂唔順。
唔奇,每個人喜好唔同,鍾意既野都會唔同,對喜唔喜好既事既反應就會有唔同。等於有D人鍾意分析講理據,但亦有D人鍾意野蠻... 總之我鍾意就係得架啦!鹹魚青菜問題來

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]