• 瀏覽: 4,131
  • 回覆: 48
  • 追帖: 2
俄羅斯人,一個不是西方人但一直想當西方人的民族,這個民族註定是自我矛盾的,因為他們根本沒有自我,這是明白俄羅斯人行為的關鍵。俄羅斯人行為其實就只是西方人行為的條件反射。蘇聯時期是俄羅斯最光輝的時期,這裏的其中一個原因就是蘇聯為俄羅斯創造了西方以外的另一個自我,一個不是西方,卻比西方更西方的自我,聽明白了沒有?

另外這個世界是沒有「白人」這個種族的,又或者説任何人都可以是「白人」,你現在不明白是不要緊的,當你的智慧及見識都足夠時,你自然就會明白這一點。

俄國雖然係關鍵第三票,但中美角力係美國保護世界霸主地位之戰,俄國影響力有限,卻可以從中得到利益。
香港之亂,仲從黑奧2011年啓動重返亞太戰略不久後開始。時間巧妙地吻合。

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-7-14 03:38 PM 發表
俄國有野心,也想稱霸世界,更想中美互鬥滅亡,剩下他獨大,可是中美不同歸於盡,俄國只能二選一,依靠中國比較溫柔,比較有利。

中國聯俄也是為了對抗美帝比較有利,世界就是這樣現實。 ...
俄羅斯歷史上都係穩守突擊,乘人之危!

我本來想搵到證據先答你,但係冇時間,我只能講我記得,無論歐洲國家,或任何國家都好,結盟俄羅斯,都係冇着數。

俄羅斯其實係一個非常自我,自私嘅國家。

普京並冇令到俄羅斯突飛猛進,佢只不過係,阻止左俄羅斯嘅墜落。依然係依靠賣資源為生。

俄羅斯,最關心嘅唔係點樣對付美國,係點樣可以喺中國身上搵到更多嘅着數,亦即係話,中國同美國嘅關係越差,俄羅斯就可以搵到更大嘅着數。

俄羅斯不會天真到同美國做貿易,但係佢亦都唔相信美會打佢,因為佢有好多核彈。

呢排比較忙,唔得閒收集數據,例子。

只能夠順口吹下。

我覺得俄羅斯,並不認為,美國會打中國,美國真正策略,其實係削弱中國,經濟上將中國推入衰退周期。

俄羅斯亦都未必喜歡,一個強大嘅鄰居,對俄羅斯利益最大化,必然係中美矛盾加劇,加大中國對俄羅斯嘅依賴,安撫,仲爭取更大嘅利益。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-7-12 10:36 PM 發表
喺香港試下個底線 可能老友講得冇錯 但係未必咁快到上海 澳門試下先 因為澳門有23條 有23條中央會點做 都可以試試 我係香港其實係西方情報機關嘅基地 一個美國領事館已經有二千人 數不盡嘅漢姦 冇23條 有黃底法官 反對派滲透喺政府部門唔少 傳媒作文冇問題 教育教教壞學生冇問題 法官鍾意點樣判案都冇問題 特首亦唔夠強硬 所以搞亂香港冇問題 但係喺其他地方 有冇香港咁多優勢 點睇都冇 ...
又係嗰句,呢排冇時間收集數據,例子,只能夠靠記憶吹下!!

美國唔會對澳門有興趣嘅!!

其實好多人將歐洲睇成一個整體,但係其實不是的,英國文明,同其他歐洲國家唔係完全一樣!!

英國人嘅資本主義,係所有嘢其實都係圍繞資本滾動,所有工業產品都係有周期嘅,所以對所有工業產品唔需要有感情,生意蝕,就賣咗佢,最緊要就係資本依然存在!!

所謂嘅勞動力,中產階級,技術人員,都係圍住資本滾動,亦即係,只要我有錢,我就可以請律師,工程師,醫生。

所以,資本家樂園,先至係英國,美國資本主義嘅核心!!

白種人係唔希望,黃種人有自己嘅資本家樂園嘅,所以佢攻擊完香港,下一個目標可能就係上海!!

以資本為核心嘅社會,社會一定會多元化,因為佢唔會死守一個已經冇前途嘅產業,資本會繼續找尋下一個,有爆破力嘅產業,形成循環式進步。

但係一啲以企業為核心嘅社會,佢哋好希望守住,傳統嘅行業,咁樣就會導致,社會老化。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-7-12 10:28 PM 發表
叫得 Beta Version 即係好多嘢總係有爭議或者有問題。正所謂吹得就吹!

各路C兄,可以俾意見,惡意批評,講粗口!!

就好似其他軟件咁樣,吸收左不同意見,可能會不定期,出更新!!

//-----------------------
俄羅斯最叻就係乘人之危,對俄羅斯來講,中國打敗美國或者美國打敗中國都對俄羅斯毫無好處,所以你會發現特朗普做總統,俄羅斯出左唔少力,特朗普一上 ...
雖然俄羅斯會揾中國著數,但若中國吾掂,歐美更容易隊冧俄羅斯。中國經濟較強,與俄羅斯一起抗衡歐美,遠比擊倒中國對俄羅斯有利。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-7-12 10:28 PM 發表
叫得 Beta Version 即係好多嘢總係有爭議或者有問題。正所謂吹得就吹!

就好似其他軟件咁樣,吸收左不同意見,可能會不定期,出更新!!

俄羅斯最叻就係乘人之危,對俄羅斯來講,中國打敗美國或者美國打敗中國都對俄羅斯毫無好處,所以你會發現特朗普做總統,俄羅斯出左唔少力,特朗普一上 ...
中美出現對抗局面,主要係因為美國吾長進,佢花左大量心血去打仗,當然益左軍火商,卻在科技投入不足(當然在許多方面仍然領先),以致讓中國在無人機、5G科技有超前的危險。如果美國係掌握到最先進科技,佢就可以賣到好貴,就像 iPhone 咁賺最大份(中國生產卻只賺好細份),不過美國錯失左時間,未能拉開科技優勢,宜家唯有出茅招話華為和中國科技構成國家安全,禁止中國崛起。

想想Intel, Microsoft, Android, Google,  思科都曾經雄霸天下,宜家已經開始面臨威脅。想想波音飛機,為左對抗空中巴士,急推裝有自動墜機系統的787max 應戰。

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-7-15 08:12 PM 發表

中美出現對抗局面,主要係因為美國吾長進,佢花左大量心血去打仗,當然益左軍火商,卻在科技投入不足(當然在許多方面仍然領先),以致讓中國在無人機、5G科技有超前的危險。如果美國係掌握到最先進科技,佢就可以賣到好貴,就像 iPhone 咁賺最大份(中國生產卻只賺好細份),不過美國錯失左時間,未能拉開科技優勢,宜家唯有出茅招話華為和中國科技構成國家安全,禁止中國崛起。

想想Intel, Micro ...
中國面對東南亞國家競爭,不可能再靠造牛仔褲賺錢,必然搞産業升級,搞高增值産業,這也難免與未能大幅度提升技術的美國競爭,以致激怒美國。

引用:

香港同上海差別太大,想繼香港後攪亂上海係冇可能。
香港之亂有兩個關鍵條件。
一、殖民政府喺香港回歸前大力推動六四恐中情緒。所以容易推動反中。
二、香港班後生根本冇鄉下概念。佢哋對中國冇感情。所以容易被挑撥。
上海冇呢兩個條件。所以香港而家發生嘅事,絕不可能喺上海發生。

補充多一個關鍵條件。
回歸後泛民喺議會積極配合支聯會散播反中、仇中、恐中言論。呢點亦係上海冇嘅。

趁大選前搞好中歐關係 特別德法 加強經濟捆綁
Biden上台實聯歐反華

不能學德日蘇投機冒進
參考英美玩離岸平衡先係正道

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-7-15 05:09 PM 發表

又係嗰句,呢排冇時間收集數據,例子,只能夠靠記憶吹下!!

美國唔會對澳門有興趣嘅!!

其實好多人將歐洲睇成一個整體,但係其實不是的,英國文明,同其他歐洲國家唔係完全一樣!!

英國人嘅資本主義,係所有嘢其實都係圍繞資本滾動,所有工業產品都係有周期嘅,所以對所有工業產品唔需要有感情,生意蝕,就賣咗佢,最緊要就係資本依然存在!!

所謂嘅勞動力,中產階級,技術人員,都係圍住資本滾動,亦即係,只要 ...
歐洲應該係要睇2+1嘅立場。
2,係德、法。+1,係意大利。但重點仲係德、法。
如果德、法走同一路線,意大利就會跟住走。三大國同心,歐洲就會穩住。如果德、法路線不同,意大利就更有心無力。歐洲就真係會散。後來加盟嘅小國,大多數都係因政治理由接納佢哋。如果歐洲一散,嘓啲窮親戚有好多美軍駐守防俄,就一定會被美國控制。

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-7-15 07:46 PM 發表

雖然俄羅斯會揾中國著數,但若中國吾掂,歐美更容易隊冧俄羅斯。中國經濟較強,與俄羅斯一起抗衡歐美,遠比擊倒中國對俄羅斯有利。
問題,就係俄羅斯信唔信得過?
我唔係中央,我冇而家中國關係嘅實質情況分析,從歷史角度來講,俄羅斯根本就信唔過!!

對俄羅斯最大嘅利益,未必係與你所諗,同中國一齊對抗美國,也許係中國同美國開戰,從中取利,更為有益。
例如俄羅斯更加希望,印度同中國打起來,向印度出售武器。

當然,實質中俄依家關係情況,只有中央同俄羅斯自己清楚。

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-7-16 08:22 AM 發表

香港同上海差別太大,想繼香港後攪亂上海係冇可能。
香港之亂有兩個關鍵條件。
一、殖民政府喺香港回歸前大力推動六四恐中情緒。所以容易推動反中。
二、香港班後生根本冇鄉下概念。佢哋對中國冇感情。所以容易被挑撥。
上海冇呢兩個條件。所以香港而家發生嘅事,絕不可能喺上海發生。

補充多一個關鍵條件。
回歸後泛民喺議會積極配合支聯會散播反中、仇中、恐中言論。呢點亦係上海冇嘅。 ...
我唔可以話你錯,但係我想同你講少少野!!

以前返上海,其實啲老人家,成日講租界點樣繁榮!上海啲靚仔,心入邊,依然有一種,鬼佬管中國人,好過中國人管中國人!事實上,幫鬼佬打工,福利,人工好大機會好過幫中國老闆。

上海人根本睇唔起外省人嘅,感覺非常崇洋。

上海如果一直只係做國內嘅金融中心我估會冇事嘅,但係上海取替香港,對外開放,國際嘅思想就會湧入,民主自由呢啲咁嘅嘢,一樣可以發揮作用。

引用:
原帖由 L.C.F 於 2020-7-16 02:25 PM 發表
趁大選前搞好中歐關係 特別德法 加強經濟捆綁
Biden上台實聯歐反華

不能學德日蘇投機冒進
參考英美玩離岸平衡先係正道
其實,我都想中國,可以同歐盟加強聯繫,建立一個非英語鬆散聯盟。

講到科技,法國德國,好過俄羅斯,如果法國德國同中國關係好,大家都可以牽制住俄羅斯,並不是要同俄羅斯反面,最重要係俄羅斯,唔可以乘機勒索。

中國可以喺海上,專心對付美國海軍。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]