• 瀏覽: 3,116
  • 回覆: 82
引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-7-11 02:18 PM 發表

戴口罩點會無用
咪學西方高等人類
帶口罩當然有用
條件是雙方都帶
毒王不帶口罩,一樣可以傳比100個帶左口罩的人
除非是帶是N95 做埋 fit test
醫院級防護

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-7-11 02:23 PM 發表

單方帶口罩根本無用
你比隻毒王噴下口水
睇下中不中招?
你係咪唔了解口罩有乜野用
同埋係咪誤會左病毒傳播機制

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-7-11 02:26 PM 發表

你係咪唔了解口罩有乜野用
同埋係咪誤會左病毒傳播機制
你係咪誤解了你買的普通外科口罩
是百毒不侵?

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-7-11 02:25 PM 發表

帶口罩當然有用
條件是雙方都帶
毒王不帶口罩,一樣可以傳比100個帶左口罩的人
除非是帶是N95 做埋 fit test
醫院級防護
即係咁口罩可以防止佩帶者經由口鼻呼吸 飛沬 將病毒散播到環境中
點解反向都唔可以

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-7-11 02:28 PM 發表

即係咁口罩可以防止佩帶者經由口鼻呼吸 飛沬 將病毒散播到環境中
點解反向都唔可以
毒王不帶口罩
點防? 請問?

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-7-11 02:27 PM 發表

你係咪誤解了你買的普通外科口罩
是百毒不侵?
百唔百毒不侵我唔知
但係有哂數據可以阻隔空氣粒子

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-7-11 02:29 PM 發表

百唔百毒不侵我唔知
但係有哂數據可以阻隔空氣粒子
你訪問下呢排中招的幾百人
沒帶口罩的比率?

99% 都話有帶架
咁點中?

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-7-11 02:18 PM 發表

戴口罩點會無用
咪學西方高等人類
他其實沒有錯.........口罩防的是飛沬.........假如已經進化到通過空氣傳播的層面...!!
口罩的作用性已經大減........簡單來說有好過無咁解....除非是防毒面具.....!!
當初在中國出現時......多數都認為是飛沬傳播......同時很多人忽略了繁殖力....!!

現在病毒有兩個層面加大進化.......一是經塵埃在空氣之中傳播........!!
二是繁殖力急速進化.......從美國的數據來說.......大了3至5部左右...!!
當初通過飛沬傳播的病毒基本已經被淘汰...........病毒會選擇更有效的方式.....!!

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-7-11 02:31 PM 發表

他其實沒有錯.........口罩防的是飛沬.........假如已經進化到通過空氣傳播的層面...!!
口罩的作用性已經大減........簡單來說有好過無咁解....除非是防毒面具.....!!
當初在中國出現時......多數都認為是飛沬傳播......同時很多人忽略了繁殖力....!!

現在病毒有兩個層面加大進化.......一是經塵埃在空氣之中傳播........!!
...
口罩 BFE/VFE 95%-99%
即係有1-5% 的毒能穿過
仲未計口罩的邊沿有空 quick
飛沫由呢d位直入

所以
帶N95,醫護都做fit test
確保不會有空quick

有條儍西以為普通外科口罩是百毒不侵

上星期接載印度回港後爆發,政府應拒英,美,印,巴西到港。

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-7-11 02:28 PM 發表

點解反向都唔可以
這主要問題是口罩的作用性時間短.........!!
例如一般口罩的有效性是十幾個小時左右.........要看質量來分別......!!
更大問題是你都要除下口罩去吃飯.......那麼就會成為你受感染的盲點......!!
飛沬有一定重量.......當沾上物件會停留..........!!

可是透過塵埃存活在空氣之中的病毒.......你的眼睛成了突破點.....很難防範...!!
仲有沒有發病的隱性帶病毒者未計.........說這病毒愈來愈聰明........手法愈來愈多....!!

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-7-11 02:13 PM 發表

乜叫某家的人?
你指要中斷香港同中國,外國的貨運?
問你香港人是否吃草一年,去完大便,只手指抹屎?
你又唔答?
封關檢疫, 係同人檢疫, 唔係唔比貨物入口。仲有, 香港政府, 明知外國疫情爆到七彩, 仲要大開中門, 來者不拒, 係咁接的海外毒物返嚟, 先有英美, 再有印巴, 跟住就菲律賓, 唔高危地區嘅毒物唔接返嚟, 咁搞法, 唔社區爆發先奇!!

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-7-11 02:36 PM 發表

口罩 BFE/VFE 95%-99%
即係有1-5% 的毒能穿過
仲未計口罩的邊沿有空 quick
飛沫由呢d位直入

所以
帶N95,醫護都做fit test
確保不會有空quick

有條儍西以為普通外科口罩是百毒不侵 ...
大家都是討論又唔好人生攻擊..........交流不必帶刀槍..........沒多大作用.....!!
口罩是有作用..........只不過作用已經不是當初那樣有決定性了..........!!

這病毒的情況都是研究之中.........很多結論都是很粗略..........!!
看現在的進展........也許未來有沒有口罩都得要死.........美國發現病毒的繁殖力已經有變化...!!

你要想像當繁殖力疊加強大的感染力..........那麼短時間感染全美國都不是夢....!!
假如病毒在殺傷力方面有輕微轉變......死亡人數會快過打針地急升......!!

引用:
原帖由 甩轆 於 2020-7-11 02:39 PM 發表
上星期接載印度回港後爆發,政府應拒英,美,印,巴西到港。
如果政府係英明, 一早就要咁做!!同埋的所謂政府高官, 唔知佢地真係唔知, 定係係到扮緊唔知, 香港地方擠逼, 人口密集, 而呢個瘟疫傳染性又咁高, 一旦社區爆發, 真係唔敢想像。同埋好多嘢, 好似適當社交距離, 香港可以做到咩? 淨係坐地鐵都唔得啦。呢的嘢, 普通市民都諗到, 的高官唔通真係諗唔到? 佢地係咁比的海外毒物躝返嚟, 而家開始爆鑊啦, 希望大家可以平平安安, 安然渡過啦!!

犯氓曱甴點解咁狠心要害死哂香港人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]