• 瀏覽: 4,954
  • 回覆: 63
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-7-10 02:48 PM 發表

網友你真識講笑, 唔好講100幾十人, 一個家庭幾兄弟姊妹, 都經常為左爭身家反目成仇
即使世上死剩兩個人, 大隻果個都會壓迫瘦弱果個做佢既奴隸, 這是人類的天性. ...
科技進步到一點,人類的壽命,可能係無限,所以亦都唔需要下一代,呢一種概念你可以睇吓JoJo漫畫 完美生命其實係唔需要後代。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-7-10 02:45 PM 發表

其實人口稀少不是因為人口整體減少左,而喺因為人口密度低左,因為科技已先進到可以移民外星,世界會變得比今天的世界大。
從現今嘅科學觀察唔到呢一點,因為現今嘅科學,並未能夠做到宇宙穿梭,但係同而家社會結構嘅趨勢,科技嘅情況,我講嘅嘢有機會實現!

好多高等文明,根本已經對生育冇興趣。只有印度低等文明,先至喜歡生育!!

從AI嘅發展角度嚟睇,依家已經開始,蠶食中產階級嘅技術,例如醫學,一部機器,可以做出好多複雜嘅技術,一個中學畢業生,隨時都識得操作。一啲簡單嘅病徵,有啲軟件,可以幫你判斷!!

國家或組織既出現不是要減低成本,是要合眾之力要解決問題,如有河流有水災既地方,國家/大一統會很早出現,因為要大一統才能
解決問題
所以我既推論系科技進步不會令國家消失,因為未來我地工作量會減少,體力勞動減少,智力顯得很重要
但人種有差別,每個人有差別,大家生活水準會出現更大差別,最後反而更民粹,更保護主義,就好似中國起"長城"保護IT產業
現在到美國要起firewall 及打擊斗音,印度就打擊所有中國app,歐盟想在5G年代起firewall息考慮了好耐.
引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-7-10 01:55 PM 發表
首先你要明白點解「國家」會出現,喺因為人要盡量減少成本,將家居保安交給警察軍人,而不是自己揸槍看門,將醫療交給醫生,而不是自己學醫醫自己,將教育交給學校,而不是自己做家庭教育。但這一切都會因為科技發達而改變,保安醫療教育等一切都可以個人以低成本包辦,「國家」的優勢會完全消失,變得可有可無。 ...

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-10 03:04 PM 發表
國家或組織既出現不是要減低成本,是要合眾之力要解決問題,如有河流有水災既地方,國家/大一統會很早出現,因為要大一統才能
解決問題
所以我既推論系科技進步不會令國家消失,因為未來我地工作量會減少,體力勞動減少,智力顯得很重要
但人種有差別,每個人有差別,大家生活水準會出現更大差別,最後反而更民粹,更保護主義,就好似中國起"長城"保護IT產業
現在到美國要起firewall ...
你講嘅嘢,雖然同我諗嘅有啲唔同,不過有參考價值。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-7-10 14:53 發表
當「國家」衰落後,科研仍然會存在,但改變了形式,不會是國家/大學主導科研,而是人人科研,每個人都將向科研投入自己的一分力。
你講嘅"國家衰落",係指人與人之間嘅social contract失效定某啲原因唔再需要social contract?
一個國家對內最主要係keep嗰social contract work and healthy,
對外就要keep住和平穩定同爭取利益。

我唔係好明白你嘅"國家衰落"係指乜嘢。

嘩, 講到咁遙遠, 都唔知幾多N年之後, 都死左唔知幾多十世啦

引用:
原帖由 貓男 於 2020-7-10 03:16 PM 發表

你講嘅"國家衰落",係指人與人之間嘅social contract失效定某啲原因唔再需要social contract?
一個國家對內最主要係keep嗰social contract work and healthy,
對外就要keep住和平穩定同爭取利益。

我唔係好明白你嘅"國家衰落"係指乜嘢。 ...
只是國家衰落,社交仍然會存在,國家衰落不代表人與人之間不再來往,完全兩個概念。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 狂人甲 於 10-7-2020 13:43 發表
我都有類似嘅想法!

共產主義 Ver 2.0
當A I,機械生產到達完全成熟,中產,基層勞動力,完全毫無價值,自然會被淘汰。

情況一, 類似中國近期我欣賞嘅作品《北京摺疊》

情況二,好似日本咁,出生率越嚟越低,自然淘汰。

情況三,再一次發生無產階級革命,不過因為資本階級,掌握Al技術,機械生產,完全屠殺無產階級。

因為人口大量減少,對資源消耗減少,共產主義社會可能會喺地球維持幾千年,直接 ...
I totally AGREE with you.
所以其實共產主義的未來是更有人權,資本世界將會愈來愈血腥暴力。
應該就資本世界不嬲方向都十分血腥暴力,你可以在黑暴身上看得見。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-7-10 01:55 PM 發表
首先你要明白點解「國家」會出現,喺因為人要盡量減少成本,將家居保安交給警察軍人,而不是自己揸槍看門,將醫療交給醫生,而不是自己學醫醫自己,將教育交給學校,而不是自己做家庭教育。但這一切都會因為科技發達而改變,保安醫療教育等一切都可以個人以低成本包辦,「國家」的優勢會完全消失,變得可有可無。 ...
你真的太可笑了,到時人類都會被滅絕,只會留下機械世界。
原因很簡單,若一個人只對自己負責,那請問我是否可以殺盡所有人而獨霸地球呢?對於我而言,為何要有你的存在?又為何要有他的存在?我只對我自己負責,那麼我喜歡吃你手上的那塊肉,還需要問過你嗎?不是直接把你幹掉就行了嗎?
如果我是智慧高的人,有能力操控所有智能機械,那我為甚麼不去當地球霸主?為甚麼還要和你平起平坐?
所以,一個人只會對自己負責,只有一種結果,就是人類互相殘殺。以現今武器的殺傷能力,相信人類都無一倖免,而最後,只會剩下無生命的智能機械。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-7-10 02:23 PM 發表
樓主講嘅嘢某個程度係正確嘅!!

人類嘅團結,為共同利益,當你嘅生活,根本越嚟越唔需要其他人幫忙,就會排斥群體!!

人類嘅競爭,矛盾,來自空間,資源,
人口大部份集中係中產,基層勞動力,當中產,勞動力不存在嘅時候,資源根本用唔晒,互相發生衝突嘅機會大大減少,呢種情況下,國家自然解體。

幻想一下,整個香港,九龍,新界,加埋只有100幾十人,大家其實仲有乜嘢好嘈呢? ...
你真係太天真了,100幾十人無乜好爭?好吧,就當這班人知足吧,那麼當資源豐富而死亡率十分低的時候,人口就會好快咁增長,最後亦會出現資源不足而出現互相爭奪的情況,到時咪一樣出現族群,進而去到國家的出現囉。
所以,最後必然會出現今天的一種平衡局面,大家都會自成一國來爭奪最多的資源,國家是無法消失的。

引用:
原帖由 tigerbluefly 於 10-7-2020 06:57 發表
9 噏!
我認為他非常有道理!
拋開國家的限制,世界將會更大!

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-8-16 11:25 PM 發表

你真的太可笑了,到時人類都會被滅絕,只會留下機械世界。
原因很簡單,若一個人只對自己負責,那請問我是否可以殺盡所有人而獨霸地球呢?對於我而言,為何要有你的存在?又為何要有他的存在?我只對我自己負責,那麼我喜歡吃你手上的那塊肉,還需要問過你嗎?不是直接把你幹掉就行了嗎?
如果我是智慧高的人,有能力操控所有智能機械,那我為甚麼不去當地球霸主?為甚麼還要和你平起平坐?
所以,一個人只會對自己負 ...
請你留意,我只是說「國家」會衰落,沒有說法律會衰落,這是兩回事,法律在國家體制消失後,仍然會以另一種形式存在。你要明白一點「沒有警察不代表你可以犯法,因為有些壞的後果仍然會作用在你身上」。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-7-10 03:04 AM 發表
你只對你自己負責,這是科技發展到足夠高時的必然後果。
中共欺世盜名,最唔愛國其實就係共產黨。
長期覇侵國家資產,將國家私有化。
其實你只能愛共產黨。
只能愛雜大帝。
和中原歷代一樣,忠於皇上就是愛國。
朕即國家,國家即朕。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]