• 瀏覽: 1,435
  • 回覆: 26
+2
自美國爆發新冠肺炎疫情後,總統特朗普大打「美國優先」牌,揚言要全球供應鏈及美國廠房撤出中國。民主黨總統參選人、前副總統拜

自美國爆發新冠肺炎疫情後,總統特朗普大打「美國優先」牌,揚言要全球供應鏈及美國廠房撤出中國。民主黨總統參選人、前副總統拜登周二(7日)亦承諾,把醫療設備及其他關鍵抗疫用品轉到美國生產,減少對中國及俄羅斯的依賴,當選後100日內會立即檢視美國全球供應鏈的國家安全風險。
拜登競選團隊周二披露達5頁的政策框架,加強一系列嚴重依賴外國供應的必需品儲備,包括醫療設備、藥物、能源及電網彈性技術、半導體、電訊基礎設施及原材料等。拜登希望創造必要的供應鏈勞動力,承諾很快公布有關計劃。
拜登會動用《國防生產法》,同時尋求利用聯邦政府的購買力,改善對國家安全非常重要的產品生產能力。競選團隊說,今次目標不僅讓美國製造業自給自足,更是減少依賴外國製造。根據食品及藥物管理局(FDA)的報告,供應美國市場的原料藥,超過70%由海外工廠進口。

疫情爆發後,拜登嘅策略之一便係凸顯與特朗普嘅不同,展現自身嘅領導力。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200708/bkn-20200708110619564-0708_00972_001.html

引用:
原帖由 dorthyblair 於 2020-7-8 03:25 PM 發表
自美國爆發新冠肺炎疫情後,總統特朗普大打「美國優先」牌,揚言要全球供應鏈及美國廠房撤出中國。民主黨總統參選人、前副總統拜

自美國爆發新冠肺炎疫情後,總統特朗普大打「美國優先」牌,揚言要全球供應鏈及美國廠房撤出中國。民主黨總統參選人、前副總統拜登周二(7日)亦承諾,把醫療設備及其他關鍵抗疫用品轉到美國生產,減少對中國及俄羅斯的依賴,當選後100日內會立即檢視美國全球供應鏈的國家安 ...
美國變左計劃經濟。樣樣由政府指導策劃。商人逐利有錢賺自然會係美國設廠啦。唔使政府出聲嘅。共產美國仇恨共產中國人。

無問題架……美國人比得起錢買自家生產醫用品咪得囉……

沒有不同. 兩個黨都係反華. 兩個黨都係賊. 兩個黨都係聽猶太集團話.
只係皇帝換人啫.

你又唔諗下 Amazon 啲貨源在那裡來呢? 

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-7-8 03:50 PM 發表
沒有不同. 兩個黨都係反華. 兩個黨都係賊. 兩個黨都係聽猶太集團話.
只係皇帝換人啫.
猶太集團係背後真正金主!

公道地說每個國家都有必要自己生產的,至少可以供給國家的醫療機構的數量...

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-7-8 03:45 PM 發表
無問題架……美國人比得起錢買自家生產醫用品咪得囉……
如果要維穩醫備, 就肯要自己政府做啦, 但老尾到時要減軍費撥醫備又唔知肯唔肯喇.

老美大藥廠靠專利藥謀取暴利,
得鬼閒同你拜登生產醫療設備..

真係要人返美國開廠... 
除左補貼同利潤之外... 
最重要仲係「穩定」呢... 
一個 5 點花 6 點變O既總統... 
叫人變返嚟搞工廠... ? 

引用:
原帖由 ibm1 於 2020-7-8 05:31 PM 發表
川伯伯:冇人比我更懂開廠!

今年嘅特朗普又多咗一個名字,叫舉白旗嘅總統,唉,看著美國嘅疫情情況,真嘅不明白,佢哋到底系想嘅?

引用:
原帖由 ibm1 於 2020-7-8 17:31 發表
最怕投入咗錢,做4年又變成無得做。

引用:
原帖由 ac-angel 於 2020-7-8 17:10 發表

如果要維穩醫備, 就肯要自己政府做啦, 但老尾到時要減軍費撥醫備又唔知肯唔肯喇.
發多啲債或印多啲錢咪得囉

係就要快,唔好搞到有一半國民有病至開始。講下講下又一介政府!

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]