• 瀏覽: 22,663
  • 回覆: 250
  • 追帖: 1
+13
財經媒體彭博引述知情人士稱,美國總統特朗普的一些高級顧問提出建議,透過打擊港元與美元之間的聯繫匯率制度,來回應中方在香港...

放這些消息出來,可能係預警美資要撤退,跟住美國會做野。
不過如果美國總統敢做,我地就派飛虎或機場特警去拉人,問你怕未!

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... 0708_00842_001.html

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2020-7-8 09:29 AM 發表
財經媒體彭博引述知情人士稱,美國總統特朗普的一些高級顧問提出建議,透過打擊港元與美元之間的聯繫匯率制度,來回應中方在香港...

?20200708084131

放這些消息出來,可能係預警美資要撤退,跟 ...
點打擊,搵食螺絲再追擊港元???

美資為左搵錢,點會撤??
叫埃克森美孚撤惠州百億美元化工廠..
定係TESLA電動車廠??

大家等住中國呢個大市場搵錢,採你柒能普都白痴...

點打擊????

美國用港幣換晒香港d美金呀????

小學雞發爛渣

讓美元大幅貶值。

上有昏君,下有讒臣
呢個顧問擺明呃飯食。

打擊聯匯只有兩種方法

正當方法沽港元買美元,你美國有幾多港幣係手?唔通諗住用黃金儲備買港元嚟沽?定諗住借港幣嚟沽?

不正當方法,直接宣佈美元不接受港幣兌換。我都希望睇下出呢招,美元會唔會直接變廢紙。

儍侵又自己打自己
如果
禁用美元
全世界又少咗好多美元資產
即係美元影響力又低咗

聯繫匯率穩不穩是由香港的外匯儲備決定的。好像香港的外匯儲備是港幣的3倍。怎麼打擊啊 ,除非香港自己放棄

美國又想用全國之力去幫大鱷追擊香港!

係就快,以後無港元人民幣不可以在中國地方消肺,所以美肺再次偉大

打擊聯匯制度,對老尾有乜好處

引用:
原帖由 kangzhenkun 於 2020-7-8 09:53 AM 發表
聯繫匯率穩不穩是由香港的外匯儲備決定的。好像香港的外匯儲備是港幣的3倍。怎麼打擊啊 ,除非香港自己放棄
其實班白痴顧問
知唔知道聯匯的制度

嘩! 考驚呀!
考在我無啲亂咁印假美炒!

unpeg可以反映港元真正幣值 

老實, 美金係有佢好處, 不過你玩嘢, 我咪同歐元掛鉤囉, 我諗歐盟開心到跳起, 而美金只會一日一日不受人重視, 白痴嘅先至會咁做, 不過特朗普根本就係不負責任, 佢concern嘅不是美國或香港或中國, 而係佢自己.
至於條肥佬, 哈巴狗一隻, 完全不用理.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]