• 瀏覽: 22,751
  • 回覆: 250
  • 追帖: 1
+13
引用:
原帖由 wonderful2night 於 2020-7-8 09:29 AM 發表
財經媒體彭博引述知情人士稱,美國總統特朗普的一些高級顧問提出建議,透過打擊港元與美元之間的聯繫匯率制度,來回應中方在香港...

?20200708084131

放這些消息出來,可能係預警美資要撤退,跟住 ...
打擊? 美國資金未到港府轉頭改以歐元掛勾又得,一籃子貨幣又得,我睇下你點打擊!

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2020-7-8 09:29 發表
財經媒體彭博引述知情人士稱,美國總統特朗普的一些高級顧問提出建議,透過打擊港元與美元之間的聯繫匯率制度,來回應中方在香港...

?20200708084131

姐係話俾大家知, 將會凍結大家的強積金/保險/基金/銀行美元戶口, 因為都用美元作結算單位!! 到時你睇到攞唔到, 依招好絕, 等於廢了等值美元發行量, 又可以印多D美金!!

馬上打擊 唔好手軟
可以同三間日日用緊港幣既美資賭場一齊陪死 抵!

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2020-7-8 09:29 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20200708/photo/bkn-20200708070314864-0708_00842_001_01b.jpg?20200708084131

廢人講廢話!講之前完全唔經腦!

對住美狗認真就輸了

On9

兩間鋪頭,你賣一蚊我跟你賣一蚊,你賣十蚊我跟你賣十蚊,決定權係我手。

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2020-7-8 10:16 AM 發表

姐係話俾大家知, 將會凍結大家的強積金/保險/基金/銀行美元戶口, 因為都用美元作結算單位!! 到時你睇到攞唔到, 依招好絕, 等於廢了等值美元發行量, 又可以印多D美金!! ...
你有美金係銀行, 銀行冇美金比你, 都係銀行死先姐

引用:
原帖由 freemind1 於 2020-7-8 10:10 AM 發表
即係打極都冇料到,要用文宣玩心理戰,震極都震唔走游資,反而老尾自己被走資。老尾有料到晨早出招,仲同你玩口水戰 ...
97亞洲金融危機前,聲都唔聲

用乜方法打擊聯匯制度??

港幣匯率超強,金管局接美金接到手軟,咁多美國佬攞美金嚟香港換港幣?

自殺

引用:
原帖由 kangzhenkun 於 2020-7-8 09:53 AM 發表
聯繫匯率穩不穩是由香港的外匯儲備決定的。好像香港的外匯儲備是港幣的3倍。怎麼打擊啊 ,除非香港自己放棄
手上有美元係一回事,但如果美國限制你使用美元結算系統,手上嘅美元流動唔到或有阻力,有幾多美元都無用,資金不能流通,點做國際金融中心。

咁樣美股都攬炒

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]